Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister en partijgenoot Jo Brouns over de ondersteuning van scale-ups in Vlaanderen.
Minister Jo Brouns kondigde recent het nieuwe VLAIO-project (Agentschap Innoveren en Ondernemen) ‘Schaalklaar’ aan. Daarmee wil Vlaanderen ervoor zorgen dat startende bedrijven, die het potentieel en de ambitie hebben om op korte termijn op te schalen, steun krijgt voor hun groeiplannen. Er werd in totaal 3,5 miljoen euro vrij gemaakt voor dit project.
Als we het in Europees perspectief bekijken, dan zien we dat Vlaanderen het vandaag al zeer goed doet op het vlak van snelle groeiers in de economie; scale-ups dus. Met 12,3 procent staat Vlaandere op een vierde plaats na Zweden, Finland en Nederland. Binnen Vlaanderen zijn er in Oost-Vlaanderen, met 13,7 procent, het hoogste aantal snelle groeiers, gevolgd door Limburg, met 13,1 procent.
De minister: “Onze ambitie om in te zetten op scale-ups blijft ongewijzigd. VLAIO zet al jaren in op de ondersteuning van snelgroeiende, internationaal georiënteerde ondernemingen, samen met partners uit het netwerk organiseert VLAIO doorgedreven begeleidingsprogramma’s en selectieve netwerken. Ik zal ook de vernieuwing van deze programma’s in het kader van het nieuwe ‘Contract Ondernemerschap’ aan de Vlaamse Regering voorstellen. Daarnaast voorziet VLAIO ook toeleiding naar financiering en speelt VLAIO met een aantal steuninstrumenten, zoals de kmo-groeisubsidie, rechtstreeks in op de noden van groeibedrijven.
Met het nieuwe instrument Schaalklaar vullen we het bestaande aanbod van begeleiding en financiële ondersteuning aan met een instrument dat erop gericht is om ondernemingen die beginnen aan een traject om op te schalen, bijkomend ondersteuning aan te bieden om deze onderneming ‘schaalklaar’ te maken. Onder een schaalklare onderneming verstaan we een onderneming die een schaalbaar businessmodel heeft, een goede ‘product-market fit’, die zelf wil opschalen en over voldoende troeven beschikt om dit te doen, en die indien nodig hiervoor ook extern groeikapitaal kan aantrekken via banken of andere investeerders.
In aansluiting met de beleidsprioriteiten en om bij te dragen aan de vergroening van het economische weefsel, wordt er voor deze experimentele oproep gekozen om ondernemingen te belonen die met hun bedrijfsvoering positief bijdragen aan een beter klimaat of een groenere economie, of die de overgang naar een circulaire economie mogelijk maken, door hen een selectievoordeel te geven bij de beoordeling zodat ze hoger gewaardeerd worden in de rangschikking.
Met dit nieuwe steunprogramma richten we ons op jonge startende ondernemingen die de ambitie en het potentieel hebben om op korte termijn op te schalen. De ambitie van de oproep is om veertig bedrijven te bereiken, en daarvan de vijftien beste te selecteren en steunen. Naar de toekomst toe zal geëvalueerd worden of het instrument inderdaad zijn doelstellingen bereikt.”
Stijn De Roo: “Vlaamse scale-ups zijn belangrijk voor de valorisatie van kennis en onderzoek richting onze economie.”