Lokale en provinciale campagnemodus !
Modus: lokale en provinciale campagne ! Debatten, eetfestijnen, borden zetten…
Onze stad kampt al jaren met heel hoge cijfers voor fietsdiefstallen. Bij de Gentse politie zijn in de eerste vijf maanden van dit jaar al 1145 gestolen fietsen aangegeven, dit is het hoogste cijfer in de afgelopen vijf jaar. De twee stationsbuurten zijn traditioneel de populairste plaatsen in Gent waar de meeste fietsen worden gestolen. Ook worden er regelmatig fietsen gestolen in bewaakte fietsenstallingen.
In de commissie van juni jl. antwoordde de korpschef op mijn vraag over het hoge aantal fietsdiefstallen dat de lokfiets niet meer zo soepel kan ingezet worden als voorheen. Op vraag van de gerechtelijke overheden zal de lokfiets enkel nog ingezet worden vanuit de opbouw van een gerechtelijk dossier, m.a.w. als er een bende actief is en de pakkans groot is.
Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen tijdens de gemeenteraadscommissie van maandag 18 september:
Burgemeester De Clercq:
"Fietsdiefstallen zijn een hardnekkig probleem. Niet alleen in Gent, maar in heel België. In totaal werden er vorig jaar in ons land meer dan 26.000 fietsdiefstallen geregistreerd, dit zijn er meer dan 70 per dag. En dat gaat dan enkel over de fietsdiefstallen die effectief aangegeven worden, net zoals bij sommige andere misdrijven, moet er hier ook altijd rekening gehouden worden met een dark number van diefstallen die niet aangegeven worden.
Het aantal geregistreerde fietsdiefstallen in Gent zijn de eerste 8 maanden ook sterk gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Gent is er echt wel een thematiek in deze. Dit blijkt uit de cijfers van het politiebulletin. In totaal werden er 1.947 fietsdiefstallen geregistreerd, dit is een stijging met bijna 50% ten opzichte van vorig jaar.
Dergelijke stijgingen kunnen natuurlijk verschillende redenen hebben. Gent is een fietsstad, het aantal fietsers neemt jaar na jaar ook toe. Mogelijks zijn een aantal veelplegers verantwoordelijk voor een groot aantal diefstallen. Er wordt ook sterk ingezet op het online aangeven van fietsdiefstallen wat tot een stijging van het aantal geregistreerde fietsdiefstallen kan leiden.
Maar los van de mogelijke oorzaken, dergelijke cijfers tonen echt de ernst van de problematiek, en dit ondanks de vele inspanningen vanuit de stadsdiensten en onze Gentse politie. Want we zetten hier ook sterk op in, zowel preventief als op repressief vlak. Want ieder feit is er één te veel.
In het Zonaal Veiligheidsplan zijn fietsdiefstallen dan ook als een prioriteit opgenomen. Dit betekent dat fietsdiefstal zowel voor de bestuurlijke overheid, de politie als voor de gerechtelijke overheid dit als een als prioritair fenomeen wordt aangepakt.
Dit impliceert een integrale aanpak met aandacht voor preventie, actie en opsporing en een geïntegreerde werking met partners uit verschillende disciplines. Ik verwijs hierbij naar de Fietsambassade en de Dienst Preventie PVV.
Het actieplan omvat een preventief luik waarin fietseigenaars worden aangespoord om hun fietsen te markeren en te registreren, gebruik te maken van de voorziene fietsenstallingen of fietsparkings en aandacht te hebben rond het correct op slot zetten van hun fietsen. Het type slot dat men gebruikt is ook belangrijk. Goedkope sloten worden gemakkelijk opengebroken of zelf doorgeslepen. Robuuste degelijke sloten vragen meer moeite en ontraden een gelegenheidsdief.
Eind oktober wordt er vanuit de Dienst Preventie voor Veiligheid de campagne “Trots op mijn stalen ros” herhaald, specifiek gericht op studenten. Concreet zal de gemeenschapswacht in de week van 24 tot 28 oktober van dit jaar dus volgende maand studenten persoonlijk aanspreken en informeren over goed afsluitgedrag, fietsmarkering en de services van de Fietsambassade. Als geheugensteuntje krijgen de studenten een sleutelhanger “Trots op mijn stalen ros”. Ook via sociale media wordt ook een filmpje verspreid.
Bij de politie wordt er gewerkt rond het verhogen van de aangiftebereidheid, de ophelderingsgraad en de pakkans van daders. Je kan bv. op de website van de politie uitgebreide fiets-info vinden en regelmatig wordt het ook op de sociale mediakanalen van de politie onder de aandacht gebracht.
Als je fiets toch gestolen wordt, is het belangrijk om aangifte te doen, we kunnen hier niet genoeg op hameren. Dit zorgt voor correcte data over de frequentie, de locatie, én dit laat toe om teruggevonden fietsen aan de rechtmatige eigenaars terug te geven. Door de aangifte online mogelijk te maken hebben de Gentse politie getracht om de aangiftebereidheid te doen stijgen. Ook in het fietsendepot kan je aan de hand van een computer ter plaatse aangifte doen. De rechtmatige eigenaar van een geregistreerde fiets die teruggevonden wordt, kan snel worden ingelicht. Voor niet-geregistreerde fietsen kan je terecht op de Facebookpagina van PZ Gent. In het album “fiets zoekt eigenaar" worden regelmatig foto’s gepost van fietsen die op het Gents grondgebied worden teruggevonden. Via de website www.gevondenfietsen.be vind je een overzicht van niet-geregistreerde teruggevonden fietsen. Je kan er ook checken of je fiets in een andere gemeente is teruggevonden.
Wat heel belangrijk is, is dat we de pakkans verhogen en hiertoe worden er heel wat inspanningen gedaan. Dit fenomeen wordt ernstig aangepakt door onze politie door een verhoogde waakzaamheid te vragen aan de mensen op het terrein, observaties te doen, gebruik te maken van internetrecherche, specifieke acties rond het fenomeen te organiseren en grondig onderzoek te leveren.
Er is daar een Team voor.
Zo heeft het Team Opsporing Reeksen (TOR) zich recentelijk gespecialiseerd in het zoeken, en vinden (!), van verbanden tussen verschillende fietsdiefstallen waarbij daders herkend worden op camerabeelden. Een zeer goede methodiek. Op deze vorm van georganiseerde fietsdiefstallen wordt heel actief verder gewerkt. Hierdoor werden afgelopen maanden meerdere verdachten gevat en aangehouden.
Voor dit jaar werden voorlopig 75 personen herkend als verdachte in het kader van fietsdiefstallen, dit aan de hand van camerabeelden in de fietsstallingen. Verschillende dossiers zijn in onderzoek.
Collega De Roo, in uw vraag verwees u terecht naar de stationsbuurten. Naar aanleiding van het overleg dat ik, samen met collega Watteeuw, afgelopen vrijdag heb gehad met de NMBS, hebben we afgesproken dat de korpschef en zijn diensten samen zitten met de hoofd securitymanager van de NMBS om te kijken welke verdere stappen kunnen genomen worden om fietsdiefstallen tegen te gaan. Wat uw vraag betreft rond het veiliger maken van bewaakte fietsenstallingen, daar heeft collega Watteeuw op zijn commissie op geantwoord.
Tot slot wat betreft de lokfiets. Het inzetten van de lokfiets staat momenteel on hold. Hoewel dat bij de Politie Gent deze methodiek in het verleden resulteerde in veroordelingen, werd er door de Procureur-Generaal een standpunt ingenomen die het gebruik zoals deze werd gehanteerd in Gent momenteel niet meer mogelijk maakt. De lokfiets kan enkel nog ingezet als Bijzondere Opsporingsmethode binnen een gerechtelijk dossier met toestemming van de BOM-magistraat. Dit wordt de komende tijd verder uitgewerkt door politie en Parket. We hopen toch om dit najaar een haalbaar juridisch werkkader te kunnen hebben.
Want ik blijf erbij. Ik vind dat de lokfiets een zeer effectief en nuttig instrument is. We bekijken in dat licht wat de Procureur Generaal als standpunt heeft ingenomen en hoe we in het najaar een haalbaar juridisch werkkader kunnen hebben. En op die manier, voorzitter, proberen we zowel proactief, sensibiliserend als opsporingsgericht met camerabeelden, met observaties e.d.m. een hardnekkig fenomeen, een problematiek aan te pakken. Want elke fietsdiefstal is er één te veel."
Bekijk het volledige fragment via deze link.
Modus: lokale en provinciale campagne ! Debatten, eetfestijnen, borden zetten…
Warme ontmoetingen op het yellow_summer_festival_ ten voordele van de strijd tegen kanker , op de Drieskesfeesten HOEVE LOOTENS vzw , op AfritDrongen muziekfestival , …