Parkeren nabij het Wonderwoud in Oostakker

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Op 29 november 2024 werd het Wonderwoud officieel geopend. Bezoekers kunnen er wandelen, fietsen en genieten van de natuur. Bewoners in de buurt van de ingangen van het Wonderwoud melden echter dat heel wat bezoekers wildparkeren, bijvoorbeeld voor hekkens of zelfs in voortuinen.

De halte van De Lijn die zich het dichtst bij een ingang van het Wonderwoud bevindt, is Oostakker Eisenhowerlaan. Deze halte ligt echter op meer dan één kilometer van de ingang in de Drieselstraat. Heel wat bezoekers komen dan ook met de wagen. Op het einde van het Visdiefpad is er een beperkt aantal parkeerplaatsen. Daardoor ervaart de buurt een hoge parkeerdruk. Op termijn zouden er bijkomende parkeerplaatsen worden gerealiseerd voor het Wonderwoud.

Gemeenteraadslid Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de bevoegde schepen:

  1. Hoeveel parkeerplaatsen zullen er op termijn worden gerealiseerd voor bezoekers van het Wonderwoud? Waar en wat is de timing?
  2. Welke mogelijkheden ziet de schepen om het wildparkeren op korte termijn tegen te gaan?

Schepen Vandenbroucke antwoordde:

"De aanleg van de definitieve parking voor het Wonderwoud zal mee gerealiseerd worden met de uitvoering van de realisatie van de omleidingsweg Drieselstraat. De uitvoering van dit dossier wordt getrokken door SOGent. Het parkeeraanbod zal na realisatie bestaan uit een parkeerpocket nabij het Wonderwoud voor ca. 43 wagens en een parkeerzone (overloopparking) ter hoogte van de Antwerpse Steenweg van ca. 44 plaatsen.

Er wordt verwacht dat de werken voor de omleidingsweg Drieselstraat starten in 2026, afhankelijk van de uitkomst van de budgetbespreking.

Vandaag is er op de tijdelijk ingerichte en tijdelijk vergunde parking plaats voor ca. 52 wagens, waarvan 4 plaatsen voorbehouden zijn voor minder mobiele personen. Deze capaciteit is vergelijkbaar met de capaciteit van bijvoorbeeld de portaalparking in de Campagne (Vinderhoutse bossen) en Grand Noble (Parkbos).

Eerst en vooral wordt voornamelijk gestimuleerd om met de fiets te komen. In het Wonderwoud zijn voor fietsers ook heel wat fietsbeugels voorzien. Heel wat mensen vonden ondanks de winterse omstandigheden van de afgelopen maanden al de weg met de fiets tot het Wonderwoud.

Samen met het mobiliteitsbedrijf wordt vooropgesteld om de toegankelijkheid te evalueren na de periode van gewenning (ca. 6 maanden). Op dit moment zijn nog heel wat nieuwsgierigen die (terecht) een kijkje komen nemen naar dit nieuwe opengestelde natuurgebied. Daarbij zijn ook heel wat mensen die van verderaf komen. Uit ervaring weet men dat het bezoekersaantal zich op dat vlak nog zal normaliseren en dat gebruikers van de groenpool op termijn in hoofdzaak de bewoners zijn uit de ruimere omgeving.

Op korte termijn wil ik samen met de burgemeester bekijken hoe we verder omgaan met de verkeersovertredingen, want op bepaalde momenten wordt de toegang voor de veiligheidsdiensten verhinderd en het is ook niet de bedoeling dat omwonenden niet meer tot bij hun woning raken."

Bron afbeelding: stad Gent

Nieuws

Vervoersalternatieven tramlijn T2 tijdens werken

Stad Gent plant, in samenwerking met De Lijn en Farys, de heraanleg van de Poperingestraat, Radijsstraat, Dikkelindestraat en een deel van de Kolegemstraat. De geplande werkzaamheden omvatten onder meer de vernieuwing van de wegenis van gevel tot gevel, de aanleg van een gescheiden rioolstelsel en het inrichten van nieuwe tramhaltes met wachtaccommodatie.

Geen stedelijk fietsdeelsysteem nodig: private spelers doen hun werk

Gents Gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) stelt zich vragen bij de noodzaak van een stedelijk fietsdeelsysteem, zoals vermeld in het bestuursakkoord van de Stad Gent.

Schepencollege blijft verwarring zaaien rond zwembad Neptunus

Door een uitspraak van de Raad van State liep de planning van het nieuwe zwembad in Wondelgem al heel wat vertraging op.