Pasfoto's aan het Gentse loket

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Met het Live Enrollment-project wil de federale overheid lokale besturen aansporen om zelf pasfoto's te nemen wanneer mensen aan het loket een nieuwe identiteitskaart of een paspoort aanvragen. De doelstelling hierbij is voornamelijk het bestrijden en voorkomen van identiteitsfraude. De fotoapparatuur wordt door de federale overheid gratis ter beschikking gesteld van de lokale besturen die intekenen op het project.

Dit systeem biedt ook voor de burger voordelen: de pasfoto is immers gratis, en men moet niet eerst elders een foto laten maken.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de bevoegde schepen wat de Gentse plannen zijn voor het nemen van pasfoto's aan het loket?

Schepen Heyndrickx antwoordde:

"Stad Gent heeft inderdaad ingetekend op het project van de Federale overheid om in de toekomst pasfoto’s voor identiteitskaarten of reispassen aan het loket zelf te nemen. Op die manier zal de burger tijd en geld uitsparen bij het aanvragen van deze producten. 

De uitrol van de toestellen is op dit moment bezig. We zullen deze dienst uiteraard niet alleen aanbieden in het Stadskantoor, maar ook in onze verschillende dienstencentra verspreid over de stad. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat we een gratis dienst aanbieden op de ene plaats die op een andere nog betalend is.  

Op dit moment gaan we op alle locaties na of de geleverde apparatuur er kan geïnstalleerd worden. Op een aantal plaatsen moet er nog bijkomende randapparatuur besteld worden. Waar het al kan, installeren we samen met D09 de toestellen. Eens geïnstalleerd testen we de kwaliteit van de foto’s. Het is belangrijk dat dit uitvoerig gebeurt, zodat we zeker zijn dat de foto’s in alle omstandigheden voldoende kwaliteitsvol zijn. De variatie op het vlak van onder meer de lichtinval en de fysieke kenmerken van de persoon die wordt gefotografeerd, maken dat niet evident. Op basis van die tests kan bijvoorbeeld blijken dat er op sommige plaatsen aanpassingen aan de lichtinval moeten gebeuren. 

Van zodra we op elke locatie voldoende toestellen operationeel hebben en de kwaliteit van de foto’s gegarandeerd is, zullen we de burgers inlichten dat ze geen pasfoto’s meer dienen mee te brengen. Dat zou normaliter nog voor de zomer moeten kunnen.

Tot die tijd dienen mensen dus wel nog steeds zelf een pasfoto mee te brengen conform de regelgeving."

Stijn De Roo: "Ik ben blij te horen dat dit stadsbreed zal worden uitgerold: zowel in het stadskantoor als in de dienstencentra. We gaan de strijd aan met identiteitsfraude en tegelijkertijd zorgen we voor een betere dienstverlening voor alle Gentenaars."

De volledige tussenkomst van fractievoorzitter De Roo kan je (her)bekijken via deze link.

 

 

Nieuws

Steeds meer ondernemingen bewust van cyberrisico’s

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister en partijgenoot Jo Brouns over de cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen.

Jachtseizoenen 2021, 2022 en 2023: afschotcijfers en conclusies

De soorten die in Vlaanderen behoren tot het jachtwild zijn opgesomd in artikel 3 van het Jachtdecreet. Dat artikel verdeelt de wildsoorten in verschillende categorieën: grof wild, klein wild, waterwild en overig wild.