Praktische informatie om geldig te stemmen op 9 juni 2024

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Op 9 juni 2024 gaan we naar de stembus. Om goed voorbereid te zijn, geef ik je enkele praktische tips en belangrijke informatie om je stemproces soepel en efficiënt te laten verlopen. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw stem geldig kunt uitbrengen, welke kleuren de stembrieven hebben en wat een opvolgers nu precies is.

In de week van 27 mei krijg je een oproepingsbrief via de post.

Op 9 juni neem je die brief mee, samen met je identiteitskaart.

Wordt er in jouw gemeente gestemd op papier? Dan zijn de stembureaus zijn open van 8.00 tot 14.00 uur. Stem je digitaal? Dan kan dat tot 16.00 uur.

Heb je je oproepingsbrief niet ontvangen of ben je hem verloren? Dan kan je ten vroegste op maandag 3 juni een duplicaat aanvragen bij de gemeente.

Om de verschillende verkiezingen niet met elkaar te verwarren, krijgen de stembrieven (die je in het stemhokje invult) een andere kleur. Voor het Vlaams Parlement is dit roze, voor de Kamer wit en voor het Europees parlement blauw. Je vindt ons dus op de roze lijst.

Hoe zit dat met die opvolgers?

  • De effectieve kandidaten met de meeste stemmen zetelen in het parlement. Wanneer een verkozen parlementslid besluit om zijn mandaat niet op te nemen, staatssecretaris of minister wordt, … wordt hij/zij vervangen door een opvolger.
  • De opvolger die de meeste stemmen krijgt, wordt dan als eerste gevraagd om het effectieve lid op te volgen. Jouw voorkeurstem is dus van groot belang.

Een geldige stem uitbrengen doe je door te stemmen op één partij, ofwel via een lijststem, ofwel via één of meerdere naamstemmen voor kandidaten op die lijst. Je mag ook zowel op de lijst als op één of meerdere kandidaten stemmen.

Blanco en ongeldige stemmen worden geteld, maar er wordt geen rekening mee gehouden.

Heb je nog vragen over de standpunten van cd&v? Geef mij gerust een seintje of surf naar https://www.cdenv.be/onze_standpunten

Tip: op https://verkiezingen.fgov.be vind je nog méér informatie en enkele handige filmpjes.

Je vindt mij terug op de 1ste opvolgersplaats voor cd&v (lijst 16) op de Oost-Vlaamse lijst van het Vlaams Parlement.

 

Nieuws

Kies zekerheid, kies cd&v.

Wat is de échte inzet op 9 juni? Het antwoord is simpel: zekerheid. Mensen de zekerheid geven waar ze recht op hebben. Zeker van meer netto, meer tijd en meer veiligheid.

Mijn prioriteiten voor de verkiezingen van 9 juni 2024

Ik wil u graag aanmoedigen om bij het uitbrengen van je stem goed na te denken over de thema's die voor jou belangrijk zijn.