Realisatie stelplaats Wissenhage nog maar eens uitgesteld

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Het is al langer geweten dat de huidige Gentse stelplaatsen van De Lijn uit hun voegen barsten.

Het dossier Wissenhage ligt meer dan 15 jaar op tafel en er ligt al 10 jaar een brug klaar over de Nieuwevaart in Gent. In 2019 werd het prijskaartje van het project geraamd op 111 miljoen euro. De timing voor de ingebruikname schoof echter jaar na jaar achteruit.

Op 11 februari 2021 informeerde Vlaamse volksvertegenwoordiger Stijn De Roo naar de stand van de stelplaats. Dit kan je nalezen via deze link.

De effectieve start van de werken was in dit antwoord gepland in het begin van 2023, de geplande indienstneming in de tweede helft van 2025.

In december 2021 informeerde De Roo opnieuw naar de stand van zaken van de plannen voor stelplaats Wissenhage. De minister antwoordde dat de raming in juli 2021  169 miljoen euro bedraagt, een stijging veroorzaakt door de duurdere materialen.

De werken zouden van start gaan in de loop van 2023, onder voorbehoud van het verkrijgen van de nodige vergunningen. De omgevingsvergunning wordt verwacht in de loop van de maand mei. De indienstneming is gepland in de loop van 2026.

Om de elektrische vloot in de stelplaats Wissenhage te ontvangen wordt er van in de conceptfase rekening gehouden met specifieke vereisten van e-bussen, voornamelijk dan de nodige laadinfrastructuur voorzien op de stelplaats (depotcharging).

Op de stelplaats is een capaciteit van 40 standaard bussen en 65 gelede bussen voorzien. Er is ook plaats voorzien voor 40 trams.

In het bestek zijn verschillende minimumvoorwaarden opgenomen met betrekking tot het milieu en klimaat. Die omvatten onder andere 27 000 m² groendak, 10 000m² zonnepanelen, regenwaterrecuperatiesystemen en wasstraten met recuperatiewater. Daarnaast zullen, onder het criterium duurzaamheid, meer punten toegekend worden aan de kandidaat die hiervoor betere voorstellen uitwerkt.

De Lijn heeft nu slechts een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend. De Lijn is nog niet toe aan de aanbesteding zelf. Bijgevolg kan de kostprijs niet bepaald worden.

Tijdens het openbaar onderzoek zal De Lijn overleg (infomoment) met de buurt voorzien.

Stijn De Roo: “Opnieuw wordt de realisatie van stelplaats Wissenhage uitgesteld. En dat terwijl de huidige Gentse stelplaatsen steeds verder uit hun voegen barsten.

Het is positief dat de stelplaats voorzien wordt voor de elektrische vloot van De Lijn en dat de nodige investeringen voorzien worden om te voldoen aan de toekomstige milieu- en klimaatnormen. De uiteindelijke kostprijs zal wellicht nog een pak hoger liggen dan nu geraamd.

Ik kan alleen maar hopen dat de indienstneming niet nóg verder opschuift in de tijd…”

Nieuws

Vervoersalternatieven tramlijn T2 tijdens werken

Stad Gent plant, in samenwerking met De Lijn en Farys, de heraanleg van de Poperingestraat, Radijsstraat, Dikkelindestraat en een deel van de Kolegemstraat. De geplande werkzaamheden omvatten onder meer de vernieuwing van de wegenis van gevel tot gevel, de aanleg van een gescheiden rioolstelsel en het inrichten van nieuwe tramhaltes met wachtaccommodatie.

Geen stedelijk fietsdeelsysteem nodig: private spelers doen hun werk

Gents Gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) stelt zich vragen bij de noodzaak van een stedelijk fietsdeelsysteem, zoals vermeld in het bestuursakkoord van de Stad Gent.

Schepencollege blijft verwarring zaaien rond zwembad Neptunus

Door een uitspraak van de Raad van State liep de planning van het nieuwe zwembad in Wondelgem al heel wat vertraging op.