Renovatie kiosk Citadelpark loopt vertraging op

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

In september 2022 zijn de restauratiewerken aan de kiosk in het Citadelpark in Gent gestart. De kiosk staat er al sinds 1885, kort nadat de vroegere 'Citadel' omgevormd werd tot een park. Normaal gezien zouden de werken afgerond moeten zijn tegen dit voorjaar, maar in februari werd duidelijk dat de renovatie stevige vertragingen oploopt omdat er ernstige gebreken aan de structuur zijn vastgesteld. Ik had van de schepen graag een antwoord gekregen op volgende vragen.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover recent enkele vragen aan de bevoegd schepen:

  1. Welke gebreken zijn er vastgesteld? Graag meer uitleg.
  2. Wat zijn de gevolgen voor het budget en de planning van de renovatie? Graag meer uitleg.
  3. Wat is de huidige planning en timing van de renovatie?

Schepen El-Bazioui antwoordde:

"De Kiosk in het Citadelpark heeft een belangrijke historische waarde en is inderdaad in 1885 onder leiding van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe uitgevoerd.

Onze diensten Facilitair Management hebben hier uitgebreid voorbereidend studiewerk naar gedaan, maar zoals u wellicht weet is werken aan oude structuren vaak onvoorspelbaar.

De restauratiewerken aan de kiosk van het Citadelpark (bestek FAG/2019/049 ID: 4773) zijn door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 12 mei 2022 gegund aan de nv Renotec. De werken zijn gestart op 19 september 2022.

Tijdens de uitvoering der werken zijn er een aantal onvoorzienbare zaken naar voor gekomen die hebben geleid tot diepgaander studie om de werken op een eerbiedige manier te kunnen finaliseren met behoud van de erfgoedwaarden. De aannemer en de ontwerper hebben extra tijd nodig om dit nader uit te werken.

Volgende elementen in het bijzonder kunnen worden aangehaald:

  • Gebreken aan het gietijzer werden slechts na demontage en verwijdering van de verflagen zichtbaar: barsten in de kolommen, ontbrekende stukken kolom die weggemoffeld waren door een eroverheen geplaatste stalen buis, zwaar gecorrodeerde en lokaal gebarsten waterbakken boven de kolommen, noodherstellingen om aan rot van de koepelvoeten te remediëren, ...
  • De lokaal slechte toestand van het schrijnwerk werd ook pas na demontage van gootwerk en bekledingen volledig zichtbaar. Zo waren de goten doorboord voor de bevestigingen van de engelen, waardoor het onderliggende schrijnwerk lokaal zwaar aangetast is.
  • Het schadebeeld van de gietijzeren entablatures (kroonlijsten), engelen, … werd pas volledig duidelijk tijdens de werken.
  • De details van kroonlijsten, waterafvoeren, ... kwamen niet volledig overeen met de bouwplannen of waren het gevolg van latere herstellingen of aanpassingen. Zo werden een hele reeks onoordeelkundige aanpassingen uit de jaren ’70 pas zichtbaar na de opstart der werken.

Van deze werken uit de jaren ’70 – die toch omvangrijk en ingrijpend geweest moeten zijn – zijn bijna geen gegevens teruggevonden op enkele krantenartikelen en een paar summiere tekeningen na.

Daardoor was het nodig om de restauratieplannen bij te sturen om zoveel mogelijk te kunnen terugkeren naar het historisch uitzicht.

De keuzes die bij het ontwerp en bij de aanpassingen in de jaren ’70 gemaakt zijn kunnen niet echt correct genoemd worden, deze nopen nu tot een diepgaander studie en een wijziging van de details om nieuw verval op vrij korte termijn te vermijden …

Bijzonder kritisch ligt dit bij de regenwaterafvoeren in de kolommen, de afvoer van het water doorheen de gietijzeren bakken boven de kolommen, en de heel slechte ‘flow’ van het regenwater in het metselwerk dat zich onder de zuilen bevindt.

Daarom werd een schorsing aangevraagd voor de periode van 10 februari tot en met 21 april 2023. De aannemer heeft gesteld dat er geen schadevergoeding gevraagd zal worden voor deze schorsing. Deze werd goedgekeurd op het college van 9 februari 2023.

Voor de oplevering van de werken mikken we op het najaar van 2023, als alles verder volgens plan loopt natuurlijk. Deze restauratie is en blijft een huzarenwerkje, de diensten en aannemers doen hun uiterste beste om de werken tijdig af te ronden.
Het belangrijkste is vooral dat de restauratie duurzaam en degelijk uitgevoerd wordt!

Ondertussen blijkt ook de elektriciteitsaansluiting vanuit het Kuipke niet meer veilig/reglementair en dus niet herbruikbaar te zijn. De nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet wordt nu onderzocht. Dit zal normaliter ook binnen dezelfde termijn kunnen uitgevoerd worden.

Voor de volledigheid geef ik u nog en gedetailleerde stand van zaken mee. In uitvoering:

  • Restauratie gietijzeren onderdelen (kolommen, entablementen,…)
  • Timmerwerk bakgoten en kroonlijsten
  • Vervangen van de bebording van het dak
  • Afvoeren in de natuursteen (in de sokkel van de kiosk)

Binnenkort gepland:

  • Timmerwerk gebogen vakwerken
  • Herplaatsen gietijzeren kolommen en entablementen (voorzien vanaf 15 mei)
  • Finaliseren ontwerp Erato

Nog voor het bouwverlof gepland:

  • Zink bakgoten en entablementen, ,…
  • Start zinkwerk hoofddak (afwerking nà het bouwverlof)
  • Start productie houten cassettenplafonds (afwerking nà het bouwverlof)

Na het bouwverlof

  • Regenwaterafvoeren dak
  • Plaatsing sierelementen incl. engelen en Erato
  • Afwerking plafonds
  • Schilderwerken
  • Natuursteenherstelling
  • Elektriciteit vanaf verdeelkast in de kelder (verlichting, voeding voor activiteiten, …)
  • Betonvloer
  • Gietijzeren leuningen en griffioenen "

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.