"Moeten we aanvaarden dat techreuzen bepalen wat onze kinderen te zien krijgen? We zijn te lang te naïef geweest over sociale media." Stijn De Roo diende een conceptnota in en pleit met cd&v voor een doordachte aanpak: een ethisch kader, leeftijdsverificatie en beperkingen op schadelijke algoritmes. Hij stelde in het Vlaams Parlement een actuele vraag aan Minister van Media Cieltje Van Achter over het standpunt van de Vlaamse regering.
Actuele vraag Stijn De Roo
"Moeten we er ons bij neerleggen dat een aantal techreuzen bepalen welke video’s onze kinderen te zien krijgen? Volgens cd&v niet. Wij vinden dat we goed doordacht moeten nadenken over de manier waarop onze kinderen in contact komen met sociale media. Ze brengen er meer tijd op door dan een aantal jaren geleden. Als ze daar zijn, komen ze in contact met de algoritmische aanbevelingssystemen, die bepalen wat ze te zien krijgen en wat niet."
"Dat heeft een aantal voordelen: kinderen kunnen gestimuleerd worden door bepaalde content die ze te zien krijgen. Maar het kan ook een aantal nadelen hebben, en die komen meer en meer in kaart. Het kan een invloed hebben op hun zelfbeeld, het kan hen te lang en te veel afleiden."
"We hebben daarom nood aan een doordachte aanpak: hoe gaan we om met algoritmes, hoe voeren we beleid en welk kader voorzien we vanuit de overheid? Ik diende een conceptnota in in het Vlaams Parlement met een aantal aanbevelingen. Ik pleit voor een ethisch kader, een leeftijdsverificatie, een verbod op een aantal algoritmes, allemaal om ervoor te zorgen dat onze kinderen beter beschermd zijn dan vandaag het geval is."
"We zagen in de media een kleine tegenstrijdigheid: minister Genez riep op tot een verbod op sociale media, minister-president Diependaele en u willen dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen. Wat is het standpunt van de Vlaamse regering om onze kinderen en jongeren te beschermen op sociale media?"
Antwoord minister Cieltje Van Achter
"Het regeerakkoord is ons uitgangspunt. Het welzijn van jongeren ligt de regering nauw aan het hart. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen om hen te beschermen. Het gebruik is toegenomen en dit heeft een invloed op het dagelijks leven van jongeren en kinderen, zowel negatief als positief. Ook psychiaters zeggen dit, dus een verbod is denk ik niet aan de orde. Kunnen we als overheid alles oplossen? We hebben ook ouderlijke verantwoordelijkheid. We kunnen hen wel handvaten geven om hen te begeleiden in algoritmewijsheid."
Antwoord Stijn De Roo
"Het stemt mij gerust dat u spreekt over het geven van handvaten aan ouders. Ik wil er toch voor waarschuwen om ouders de volledige verantwoordelijkheid te geven. Ik verwijs graag naar het voorbeeld van roken in de wagen. Daar zijn we uiteindelijk ook naar een verbod overgegaan. We hebben sociale media te lang te naïef bekeken als iets onschuldig. Uiteindelijk zien we nu dat de leiders van techbedrijven staan aan te schuiven achter de nieuwe president van Amerika. Dat moet ons toch wel wakker schudden. We weten niet precies wat de gevolgen zijn van die sociale media. Bent u bereid verder onderzoek te voeren naar de gevolgen?"
Reactie Cieltje Van Achter
"Het onderzoek is voorzien in het regeerakkoord, zowel op vlak van welzijn als op vlak van leerprestaties. Dat moeten we grondig voeren en daarop ons beleid aanpassen. We erkennen de positieve en negatieve effecten. Er is geen verbod voorzien in het regeerakkoord. Het is wishful thinking om jongeren van sociale media weg te houden. We moeten inzetten op mediawijsheid. We zijn daarmee bezig op scholen en naar de ouders toe. We moeten hen de tools aanbieden. Laat ons het onderzoek afwachten en op basis van feiten en wetenschappelijke analyse verder uitvoeren."
Conclusie Stijn De Roo
"Het onderzoek moet er snel komen, we kunnen niet langer wachten. We hebben acties nodig op alle niveaus, we kunnen niet alles zelf vanuit Vlaanderen, maar we hebben wel een aantal belangrijke tools. Denk aan het aanreiken van handvaten of algoritmewijsheid. Ik hoop dat u verder aan de slag wil met de aanbevelingen uit onze conceptnota. Het is een zeer kwetsbare doelgroep die we niet zomaar voor de leeuwen mogen gooien."
Bekijk de volledige tussenkomst hier.