Stadsbestuur vergaste 1.510 duiven op drie jaar tijd

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

In de afgelopen drie jaar ving en doodde de stad Gent 1.510 duiven. Dat blijkt uit cijfers die gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij schepen van Dierenwelzijn Van Braeckevelt (Groen).

Nochtans is het vangen en vergassen van duiven volgens de Vlaamse overheid geen efficiënte manier van werken. "Overlast door duiven moet aangepakt worden, maar het is bijzonder vreemd dat dit stadsbestuur daarvoor geen diervriendelijke technieken wil gebruiken", zegt De Roo.

Duiven kunnen in de stad voor heel wat hinder zorgen. Recent verspreidde de Groendienst van de stad nog een folder waarin werd opgeroepen om vogels geen eten te geven, omdat het ongedierte aantrekt en zorgt voor meer vogelpoep. Op locaties met een terugkerende problematiek ging de Groendienst in de afgelopen jaren over tot het vangen van de duiven. Het gaat onder meer over de kerk van Ledeberg, het Citadelpark en Campo Santo. Tussen 2022 en 2024 werden in Gent 1.510 duiven gevangen met kooien. De gevangen vogels worden vervolgens gedood. "Maar die werkwijze is volgens de Vlaamse minister van Dierenwelzijn niet efficiënt", aldus De Roo.

De Roo informeerde bij de minister immers naar de verschillende methodes voor het beheer van duivenpopulaties. Die antwoordde dat de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn adviseert om in te zetten op contraceptief voeder, waardoor duiven tijdelijk steriel worden. Maar dat is volgens schepen Van Braecekvelt dan weer noch wenselijk, noch duurzaam.

"De schepen kiest ervoor te blijven inzetten op actieve vangacties in plaats van op contraceptieve voeding, ook al adviseert Vlaanderen precies het tegenovergestelde", merkt De Roo op.

"Ik roep de schepen dan ook op om in dialoog te gaan met de Vlaamse overheid en dien een voorstel in op de gemeenteraad. Er is een gecoördineerde aanpak nodig, met aandacht voor het welzijn van de dieren."

Nieuws

Vervoersalternatieven tramlijn T2 tijdens werken

Stad Gent plant, in samenwerking met De Lijn en Farys, de heraanleg van de Poperingestraat, Radijsstraat, Dikkelindestraat en een deel van de Kolegemstraat. De geplande werkzaamheden omvatten onder meer de vernieuwing van de wegenis van gevel tot gevel, de aanleg van een gescheiden rioolstelsel en het inrichten van nieuwe tramhaltes met wachtaccommodatie.

Geen stedelijk fietsdeelsysteem nodig: private spelers doen hun werk

Gents Gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) stelt zich vragen bij de noodzaak van een stedelijk fietsdeelsysteem, zoals vermeld in het bestuursakkoord van de Stad Gent.

Schepencollege blijft verwarring zaaien rond zwembad Neptunus

Door een uitspraak van de Raad van State liep de planning van het nieuwe zwembad in Wondelgem al heel wat vertraging op.