Toekomstige wijksporthal Sint-Denijs-Westrem

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

In het antwoord op de laatste vraag van fractievoorzitter Stijn De Roo met betrekking tot de renovatie van Kasteel Borluut verwijst de schepen naar de vastgoedscan voor Sint-Denijs-Westrem en het haalbaarheidsonderzoek naar een wijksporthal.

In de gemeenteraadscommissie van mei 2023 haalde schepen Bracke reeds aan dat de nood aan zo'n wijksporthal in Sint-Denijs-Westrem en de wil om hier werk van te maken nog steeds overeind staan. Die nood bestaat dan ook al vele jaren en wordt breed gedragen door de bewoners. Een wijksporthal is dan ook veel meer dan een plek om te sporten. Door de laagdrempeligheid is het de uitgelezen plek voor Gentenaars om elkaar te ontmoeten. Bewoners, scholen, lokale verenigingen, … komen er met elkaar in contact en versterken zo elkaar, de buurt én de stad. Bovendien kunnen de bewoners betrokken worden in het creëren van een aanbod en zelfs in het beheer van het gebouw.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover vragen aan de bevoegd schepen. Zijn vragen, alsook de integrale antwoorden van schepen El-Bazioui kan je hieronder lezen:

Wat is de timing voor het afronden van de tussentijdse evaluatie van de methodiek van de vastgoedscan?

"We verwachten dat dit zal afgerond worden in de eerste helft van 2024 en hopen de opgestarte vastgoedscans te hernemen in 2024."

Wat is de timing voor het afronden van de vastgoedscan voor Sint-Denijs-Westrem?

"Net zoals de andere vastgoedscans staat deze scan momenteel on hold. Zoals aangegeven is enkel een haalbaarheidsonderzoek lopende, waarbij een deel van de ruimtenoden vanuit de vastgoedscan worden meegenomen in het onderzoek. Het traject van de wijksporthal wordt momenteel getrokken door Stedenbouw middels een haalbaarheidsonderzoek waarbij de dienst vastgoed ook betrokken is. Het haalbaarheidsonderzoek zal meegenomen worden zodra de vastgoedscan voor Sint-Denijs-Westrem in 2024 heropgestart wordt. Eens gestart is de doorloop van een vastgoedscan ongeveer 6 maanden."

Welke andere vastgoedscans zullen deze legislatuur nog worden afgerond?

"Deze vraag kan pas beantwoord worden na het afronden van de evaluatie en goedkeuring tot heropstart."

Wat is de timing voor het afronden van het haalbaarheidsonderzoek?

"Het haalbaarheidsonderzoek, in handen van Stedenbouw en is gestart in oktober van dit jaar en er wordt verwacht dat dit in de eerste helft van 2024 afgerond kan worden. Tijdens de eerste fase wordt de haalbaarheid van een buurtsporthal op verschillende sites onderzocht. Bovendien wordt onderzocht welke andere ruimtenoden uit de omgeving kunnen gerealiseerd worden binnen een mogelijk project voor een buurtsporthal in functie van efficiënt en meervoudig ruimtegebruik. Op basis van dit onderzoek wordt een voorkeurslocatie voor de buurtsporthal onderzocht. Concreet moet dit onderzoek input geven voor een aanvraag tot ontwerpend onderzoek op gebouwniveau voor een multifunctioneel gebouw waar onder andere de buurtsporthal in ondergebracht kan worden."

Welke locaties worden onderzocht?

"Tijdens de eerste verkenningsonderzoeken kwamen meerdere locaties in beeld, maar werd al snel duidelijk dat er slechts enkelen haalbaar zijn. Deze locaties werden dan ook voorgesteld aan het studiebureau:

  • Locatie van de voetbalclub Klein Kouterken
  • Locatie loods groendienst in combinatie met de locatie van de Gent Gathors
  • Locatie van het Open huis met parking

Na een plaatsbezoek en vooronderzoek door het studiebureau werd ook de site Krijzeltand naar voor gebracht door het studiebureau. Uiteraard zal ook de huidige invulling van Krijzeltand dan meegenomen worden in het onderzoek."

Wat is de geschatte kost van een buurtsporthal?

"Het haalbaarheidsonderzoek focust zich op het ruimtelijk en programmatorisch onderzoek. Aangezien we streven naar efficiënt ruimtegebruik onderzoeken we samen met de haalbaarheid van de buurtsporthal welke andere gemeenschapsvoorzieningen aan het project gekoppeld kunnen worden. Afhankelijk van de gekozen locatie voor de buurtsporthal kan deze clustering zich vertalen in de uitbouw van een multifunctioneel-sportpark of een wijkgebouw 2.0 waarin de buurtsporthal wordt gecombineerd met andere functies (zoals bv de werking van het Open Huis, Lokaal dienstencentrum, bibliotheek, jeugdbeweging, …). Om toch een idee te krijgen van de financiële haalbaarheid van de scenario’s die in fase 1 onderzocht worden zal in de loop van het proces een ruwe doorrekening gemaakt worden die inzicht geeft op de financiële impact van bepaalde keuzes."

Nieuws

Lokale en provinciale campagnemodus !

Modus: lokale en provinciale campagne ! Debatten, eetfestijnen, borden zetten… 💪