Tolpoortbrug in Deinze zal vervangen worden door een nieuwe brug

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

De Tolpoortbrug herinnert aan een plaats waar passanten - op de vroegere heirbaan tussen Brugge en Oudenaarde - tol moesten betalen om de stad Deinze door te komen. De poort maakte deel uit van de stadsgracht, maar werd in 1860 gesloopt. De huidige metalen ophaalbrug dateert van 1948, nadat de vorige tijdens WO II werd vernield.

Op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (CD&V) over de in 2021 geplande investeringen, waarvoor de Vlaamse overheid 100.000 euro voorziet, antwoordde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld):

"Het volledige studiewerk voor de herbouw van de brug zal in 2021 uitgevoerd worden. Op het (ontwerp) GIP is er in 2021 een bedrag van 100.000 euro voorzien voor de studie.

Het project omvat zowel het vervangen van het beweegbaar deel van de brug en bijhorende hameistijlen, als het vervangen van de vaste overspanningen. De bestaande brugfunderingen en elektromechanische uitrusting zullen volgens noodzaak en in functie van de nieuwe brugdelen worden aangepast.”

Stijn De Roo: “Laat ons hopen dat de studie vlot verloopt en spoedig kan afgewerkt worden zodat de werken vlug van start kunnen gaan!”

Nieuws

Opvolging fietsersbrug over R4 en Ringvaart

Er wordt gewerkt aan de fietssnelweg F42 langsheen spoorlijn L58. Een nieuwe fietsersbrug moet daar het sluitstuk vormen van de verbinding tussen Gent en het Meetjesland, over de R4 en de Ringvaart heen. Deze fietsersbrug loopt echter vertraging op door een onderzoek van OVAM naar PFAS-vervuiling.

Studentenhuisvesting in Gent

Tijdens de zitting van 19 december 2023 keurde de gemeenteraad een nota goed met aanbevelingen voor studentenhuisvesting. Deze aanbevelingen werden gericht aan de Stad, aan de Vlaamse overheid, de hogeronderwijsinstellingen en de sector van ontwikkelaars. Voor de Stad ging het onder meer over aanbevelingen rond wijzigingen in het ABR en het uitbreiden van beheersovereenkomsten naar kleine- en midschalige projecten.

Herbeplanting in de Amand Casier de ter Bekenlaan

Op 5 maart 2024 werd bekendgemaakt dat de bomen in de Amand Casier de ter Bekenlaan worden gerooid en vervangen. Wortelschade en een slechte standplaats zorgden ervoor dat de bomen niet meer veilig zijn. De instabiliteit is een gevolg van de groeiplaats: de bomen zijn geplant op riolering.