Transitiehuis in Gentbrugge opent in najaar

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Het tweede transitiehuis in ons land zal normaal gezien in oktober 2023 zijn deuren openen in Gentbrugge. Dat antwoordde burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) op een vraag van fractievoorzitter Stijn De Roo (cd&v) tijdens de gemeenteraad. Zestien gedetineerden, die zich op het einde van hun straf bevinden, zullen er intensieve begeleiding krijgen bij hun re-integratie in de maatschappij.

De opening van het transitiehuis zou aanvankelijk vóór de zomer plaatsvinden, maar de verbouwing kon pas in mei van start gaan. De werken zullen – volgens de huidige planning – afgerond worden in september. Het complex zal bestaan uit 16 individuele kamers, gemeenschappelijke binnenruimtes en een kleine buitenruimte. Het transitiehuis zal verder volledig afgesloten zijn en voorzien worden van camerabewaking en toegangscontrole. Het transitiehuis in de Leo Terzweillaan zal uitgebaat worden door Sterkhuis, een samenwerkingsverband tussen G4S Care en Exodus Nederland.

Om de re-integratie van de deelnemers van het transitiehuis alle kansen te geven, is de verwevenheid met de buurt van groot belang. Samen met de stad Gent stelde Sterkhuis het project vorig jaar voor aan de omwonenden. Op 13 september volgt er een nieuw infomoment waarvoor de buurtbewoners een uitnodiging zullen ontvangen in de tweede helft van juli. Ook zal er - eenmaal het transitiehuis volledig is afgewerkt - een opendeurdag georganiseerd worden voor de bewoners uit de buurt.

Stijn De Roo: "De transitiehuizen zijn een belangrijke schakel om gedetineerden te laten re-integreren in de maatschappij. Voldoende draagvlak vanuit de buurt is hierbij van belang. Ik ben dan ook tevreden dat de stad in contact staat met de buurtbewoners en ze ook de kans krijgen om het transitiehuis te bezoeken. Een succesvolle re-integratie is in ieders belang."

De volledige tussenkomst van Stijn kan je (her)bekijken via deze link.

Nieuws

"Herinrichting N42 tussen Wetteren en Zottegem is noodzakelijk"

De toekomst van de herinrichting van de N42 tussen Wetteren en Zottegem blijft onzeker na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) door de Raad van State in 2023. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo.

Spanjeveerbrug Mendonk: impact van de geplande werken

Vlaams Parlementslid Stijn De Roo polste in het Vlaams Parlement opnieuw naar de impact van de geplande werken aan de Spanjeveerbrug in Mendonk. Wat betekent de herbouw van de brug voor plaatselijke evenementen zoals Mendonkkermis en de dierenwijding in 2025?

"Te lang te naïef geweest over sociale media"

"Moeten we aanvaarden dat techreuzen bepalen wat onze kinderen te zien krijgen? We zijn te lang te naïef geweest over sociale media." Stijn De Roo diende een conceptnota in en pleit met cd&v voor een doordachte aanpak: een ethisch kader, leeftijdsverificatie en beperkingen op schadelijke algoritmes. Hij stelde in het Vlaams Parlement een actuele vraag aan Minister van Media Cieltje Van Achter over het standpunt van de Vlaamse regering.