Verdere uitrol geluidsminderende betontechniek

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Vlaams Volksvertegenwoordiger Stijn De Roo bevroeg minister van Mobiliteit Annick De Ridder omtrent de verdere uitrol van de innovatieve betontechniek NGSC (Next Generation Concrete Surface).

Die techniek brengt groeven aan in een betonnen wegdek met als doel het rolgeluid tussen banden en wegoppervlak te verminderen. Dat kan zorgen voor een betere leefbaarheid voor de inwoners van omliggende wijken.

Momenteel is de NGCS-techniek slechts op vier plaatsen uitgerold in Vlaanderen. De proefprojecten (op de N44 in Maldegem, op de Antwerpse Ring R1 en op de E313) werden positief geëvalueerd: het geluid daalt in alle frequenties. Naar aanleiding van deze resultaten bevroeg Stijn De Roo minister Annick De Ridder over haar visie over de verdere uitrol en ontwikkeling van de techniek. Hierin beschreef de minister haar ambitie de techniek van NGCS breed te evalueren.

Antwoord Annick De Ridder:

"De maatschappelijke kosten (prijs, maar ook bv. bandenslijtage) moeten tegen de baten worden afgewogen ten opzichte van de alternatieven zoals geluidsschermen.

Een wegverharding in NGCS kan momenteel enkel toegepast worden bij bestaande betonnen wegverhardingen in goede staat. Een wegverharding in AGT kan enkel worden toegepast als nieuwe toplaag op locaties waar de rijsnelheid groter is dan 60 km/u, waar geen gevaar is voor wringend verkeer (bv. bushaltes, op- en afritten, rotondes, kruispunten, erftoegangen of parkings, …) én waar een wooncluster  met minstens 5 woningen kan worden gevormd."

Stijn De Roo:

"De effecten van NGCS zijn groot. Het blijkt een goedkoper alternatief dan geluidsschermen en wegverhardingen in AGT. Het is ook breder toepasbaar. De verdere toepassing van Next Generation Concrete Surface zou dus kunnen zorgen voor een relatief eenvoudig aan te leggen en goedkoper alternatief dan geluidsschermen om een betere leefbaarheid voor de inwoners van de omliggende wijken te voorzien."

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.