Vernieuwing tramlijn 1 van Flanders Expo naar Industrieweg in Wondelgem

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

“De traminfrastructuur op dit traject dateert van 1981 en is dringend aan vervanging toe. Sinds 2022 werd omwille van de veiligheid en het reizigerscomfort ook een snelheidsverlaging tot 10 km/uur op dit traject ingevoerd.

De bedding moet volledig heraangelegd worden op basis van de hedendaagse normen en criteria zoals type trams, frequentie … Omdat ook Farys de riolering wenst te vernieuwen, gaat dit over een ingrijpende heraanleg,” liet bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) weten aan Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v).

Verder wenst De Lijn in het kader van fietsveiligheid van de gelegenheid gebruik te maken om de terugkeerwissel te supprimeren en zo het valrisico voor fietsers te verminderen.

In de samenwerkingsovereenkomst is de verdeelsleutel als volgt vastgelegd: 20% Stad Gent, 40% Farys en 40% De Lijn.

De werken worden geraamd op 10 miljoen euro. Het aandeel van De Lijn, inclusief de studiekosten, wordt geraamd op 4,5 miljoen euro.

De uitvoeringstermijn voor de studie is vastgesteld op 370 kalenderdagen. Deze is momenteel in volle uitvoering en loopt inclusief het vergunningstraject nog tot eind 2024/begin 2025. De effectieve werken nemen ongeveer twee jaar in beslag en zullen wellicht begin 2027 afgerond zijn.

Stijn De Roo: “Hopelijk kan de nieuwe tramlijn zo snel mogelijk in gebruik genomen worden zodat de tram opnieuw het traject veilig kan afleggen tegen een normale snelheid.”

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.