Vindt je kindje armbandjes tijdens de Gentse Feesten

Publicatiedatum

Auteur

Jitske Debruyne

Deel dit artikel

De stad Gent, politie en pleinorganisatoren maakten een evaluatienota op van de voorbije Gentse Feesten. Op maandag 5 december vond een themacommissie plaats in de gemeenteraad met een bespreking en debat.

Fractievoorzitter Stijn De Roo zoomde tijdens de themacommissie in op de veiligheid van de Gentse Feesten, het meldpunt seksueel grensoverschrijdend gedrag en de samenwerking tussen de verschillende hulpverleningsdiensten (politie, brandweer, ziekenverzorging etc.).

"Het was heel fijn om te lezen in de evaluatie dat er zeer nauw en goed werd samengewerkt met alle hulpverleners, hiervoor verdienen ze zeker een pluim", aldus De Roo. 

De brandweer werd elke ochtend door de feestenzone gestuurd om de breedte van de doorgangen te testen en hieromtrent te sensibiliseren. In het rapport werd een aandachtspunt geformuleerd over vastgeketende fietsers die de toegang tot de doorgangspoorten versperren.

Fractievoorzitter De Roo vindt het belangrijk dat dit zeker wordt opgevolgd. "Wildparkeren van fietsen kan effectief een impact hebben op onze veiligheidsdiensten. Hier moeten we nog meer de aandacht op vestigen en hier kan nog beter rond gesensibiliseerd worden."

De gemeenschapsdiensten deelden tijdens de Gentse Feesten Vindt je kindjes bandjes uit zodat ouders hun kinderen makkelijk konden terugvinden. Fractievoorzitter De Roo stelde hierover de volgende vragen: "Werden deze bandjes effectief gebruikt? Heeft dit geleid tot herenigingen? Zijn hier cijfers over bekend?"

De bevoegd schepen antwoordde:

"Voor de Gentse Feesten 2022 hebben wij als dienst Vindt je kindje bandjes verdeeld aan volgende diensten:

  • Preventie cel Politie: 2430
  • Politie Gent centrum: 800
  • Gentse stadswinkel (info punt): 1500
  • Mira Miro: 400

Van deze diensten weten we enkel hoeveel wij er aan hen hebben gegeven. Niet hoeveel ze er effectief hebben uitgedeeld.

 De Gemeenschapswacht zelf heeft 2230 Vindt je kindje bandjes uitgedeeld."

 Copyright afbeelding: stad Gent

Nieuws

Opvolging fietsersbrug over R4 en Ringvaart

Er wordt gewerkt aan de fietssnelweg F42 langsheen spoorlijn L58. Een nieuwe fietsersbrug moet daar het sluitstuk vormen van de verbinding tussen Gent en het Meetjesland, over de R4 en de Ringvaart heen. Deze fietsersbrug loopt echter vertraging op door een onderzoek van OVAM naar PFAS-vervuiling.

Studentenhuisvesting in Gent

Tijdens de zitting van 19 december 2023 keurde de gemeenteraad een nota goed met aanbevelingen voor studentenhuisvesting. Deze aanbevelingen werden gericht aan de Stad, aan de Vlaamse overheid, de hogeronderwijsinstellingen en de sector van ontwikkelaars. Voor de Stad ging het onder meer over aanbevelingen rond wijzigingen in het ABR en het uitbreiden van beheersovereenkomsten naar kleine- en midschalige projecten.

Herbeplanting in de Amand Casier de ter Bekenlaan

Op 5 maart 2024 werd bekendgemaakt dat de bomen in de Amand Casier de ter Bekenlaan worden gerooid en vervangen. Wortelschade en een slechte standplaats zorgden ervoor dat de bomen niet meer veilig zijn. De instabiliteit is een gevolg van de groeiplaats: de bomen zijn geplant op riolering.