Een belangrijk element in het kader van de bestrijding van sluikstort is de handhaving, zowel door betrapping op heterdaad als via het achterhalen van de identiteit van de mogelijke sluikstorter. De stad en de politie zetten hiervoor allerlei middelen in: meldingsapp, sluikstortcamera’s, doorzoeken van sluikstort naar persoonsgegevens, …
De burgemeester gaf in antwoord op mijn mondelinge vraag in de commissie van februari 2023 een overzicht van de ondernomen acties, zoals: GARBAGE, zichtbare camera's, Gemeenschapswacht-vaststellers, OVAM handhavers, …
In 2022 werden tijdens de Week van de Handhaving acties op poten gezet om een duidelijk signaal de wereld in te sturen dat sluikstort onaanvaardbaar is. Dit jaar loopt de Week van de Handhaving van 2 t.e.m. 8 oktober 2023.
Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de burgemeester in de commissie van 16 oktober 2023:
- Welke acties werden in onze stad op poten gezet tijdens de Week van de Handhaving?
- Wat waren de resultaten van deze acties?
- Hoe is de pakkans voor sluikstorters geëvolueerd sinds het begin van 2023?
- Kan de stad nog steeds rekenen op de extra handhavers van de OVAM? Zo ja, met welke resultaten?
- Staan er naar aanleiding van de gewijzigde tarifering op de recyclageparken aanvullende maatregelen in de stijgers in de strijd tegen sluikstorters? Graag meer uitleg.
Burgemeester De Clercq antwoordde:
"De Week van de Handhaving van Mooimakers liep van 2 tot en met 8 oktober 2023. In Gent hebben we er nog een week bovenop gedaan, tot en met gisteren. Deze twee weken werden gecoördineerd door de cel Regie Netheid.
Tijdens deze 2 weken hebben politiediensten, Dienst Preventie voor veiligheid, Dienst Toezicht en Milieu en IVAGO zoveel mogelijk ingezet op het identificeren van sluikstorters.
Er gingen tijdens deze twee weken telkens twee à drie handhavers per dag mee op sluikstortronde met IVAGO om zoveel mogelijk sluikstorten te doorzoeken. Daarnaast werden ook de sluikstortcamera’s ingezet en was er een verhoogde inzet op hotspots door de wijkcommissariaten.
In de eerste helft van 2023, tot en met 30 juni 2023, was de pakkans op basis van GAS vaststellingen tijdens de eerste helft van dit jaar iets meer dan 4%. Dit gaat om 1.004 GAS-vaststellingen op 24.418 sluikstortmeldingen.
In Gent werden er tijdens de twee Weken van de Handhaving op die manier 1.790 sluikstorten behandeld. In totaal werden 249 GAS-vaststellingen opgemaakt, 61 dankzij het overlastteam van de politie, 11 dankzij de wijkpolitie en 127 dankzij de gemeenschapswacht-vaststellers en lokale milieutoezichthouders. De sluikstortcamera's fotografeerden 39 daders, 6 daarvan werden al geïdentificeerd. 11 daders werden op heterdaad betrapt.
De OVAM-handhavers zijn nog steeds actief in Gent. Zij handhaven uitsluitend op het achterlaten van zwerfvuil en niet op sluikstorten. In het kader van de Week van de Handhaving hadden zij ook een specifieke actie gepland in Gent. Gedurende de maanden januari tot juni stelden zij 121 GAS vaststellingen op, voorlopig zijn er 91 boetes opgelegd in deze dossiers.
De sluikstortmeldingen blijven gemonitord. Door het melden van sluikstorten, kan het sluikstort zo snel mogelijk opgeruimd worden maar kunnen ook hotspots van sluikstorten in kaart gebracht worden en ziet men snel of er sprake zou zijn van een stijging van het fenomeen. Op die manier kan een gerichte handhaving voorzien worden.
Wat we wel doen als bestuur is het helpen van Gentenaren die het financieel moeilijk hebben om hun afvalfactuur te betalen. Dat wil ook zeggen dat we proberen in te spelen op veranderingen, daarom krijgen alle rechthebbenden sinds 1 oktober een krediet grofvuil.
Voor de invoering van de vernieuwde recyclageparken enkel te gebruiken voor grofvuilophalingen aan huis, maar nu dus ook op het recyclagepark.
We proberen ook via de centra die de zakken verdelen, deze doelgroep hierover maximaal te informeren.
Maar we zullen dit, samen met collega Van Braeckevelt, de komende weken en maanden goed blijven monitoren."
Stijn De Roo: “De aanpak van sluikstort en zwerfvuil moet op verschillende fronten gebeuren. Preventie en sensibilisering zijn een eerste belangrijke stap. Handhaving vormt hierbij het essentiële sluitstuk in het beleid.
Door de pakkans nog verder te verhogen, schrikken we de daders af en vermijden we zoveel mogelijk sluikstort in onze mooie stad. Het gaat hierbij vooral om een kwestie van respect voor de omgeving en de buurt !"
De volledige tussenkomst van Stijn kan je (her)bekijken via deze link.