Werken aan BRICO-kruispunt R4WO wellicht midden 2025 van start

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

In opvolging van zijn eerdere schriftelijke vragen informeerde Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) naar de stand van zaken van de werken aan de knooppunten Zeeschipstraat en fietsbrug Gaverstraat in Wondelgem.

De minister liet weten dat op 2 juni 2023 bij Ministerieel besluit de omgevingsvergunning verleend werd voor de omvorming van de R4 West tot primaire weg type I tussen de Ringvaart en de N9 (R4WO - OVA3), gelegen te 9030 Gent (Mariakerke) en 9032 Gent (Wondelgem).

Het contract van de DBFM-opdracht met BRAVO4 is tot heden nog niet formeel afgerond, maar nadert dat punt. Momenteel worden de laatste voorbereidende stappen doorlopen teneinde het voorstel zo snel mogelijk naar de Vlaamse Regering te brengen, met als doel het contract nog deze legislatuur te sluiten.

In opdracht van Synductis (die de verschillende nutsbedrijven verenigt) werd in 2023 de tijdelijke maatschappij SYNR4 aangesteld voor de verplaatsingswerken van de nutsleidingen. Na een voorbereidingsfase in het laatste kwartaal van 2023 is SYNR4 op 15 januari 2024 in situ gestart met het verplaatsen en vernieuwen van de kabels en leidingen op en langs de R4. Naar verwachting zal SYNR4 twee jaar nodig hebben voor de verplaatsingswerken in functie van het project R4WO.

Het aannemersconsortium BRAVO4 zal vanaf de contractsluiting starten met enkele voorbereidende werken daar waar er geen interacties zijn met de werken van de nutsmaatschappijen. Het doorgaand verkeer op en rond de R4 zal hiervan geen hinder ondervinden.

Naar verwachting zal SYNR4 medio 2025 ver genoeg gevorderd zijn opdat BRAVO4 de hoofdwerken van het project R4WO kan aanvatten. Met huidig inzicht zullen deze hoofdwerken aanvangen vanaf augustus 2025 en bedraagt de uitvoeringstermijn 5,5 jaar.

Copyright afbeeldingen: De Werkvennootschap

Nieuws

Steeds meer ondernemingen bewust van cyberrisico’s

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister en partijgenoot Jo Brouns over de cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen.

Jachtseizoenen 2021, 2022 en 2023: afschotcijfers en conclusies

De soorten die in Vlaanderen behoren tot het jachtwild zijn opgesomd in artikel 3 van het Jachtdecreet. Dat artikel verdeelt de wildsoorten in verschillende categorieën: grof wild, klein wild, waterwild en overig wild.