Werken nieuwe Waasmunsterbrug gepland in het najaar 2024

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

De Waasmunsterbrug (N446) over de Durme is in slechte staat en moet vervangen worden door een nieuwe brug. Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) informeerde bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) naar de stand van zaken van de reeds lang beloofde vervanging van de brug. Pas na de zomer van 2024 zouden de werken kunnen starten.

Uit het antwoord van de minister blijkt dat het ontwerp in een laatste fase zit en de komende maanden verder op punt wordt gezet. Vanaf het voorjaar tot het najaar van 2023 zullen alle studies verdergezet worden in kader van de beperking van de impact op het nabije natuurgebied.

De technische berekeningen voor de nieuwe brug worden tegen de zomer 2023 afgewerkt.

In het laatste kwartaal van 2023 zal de omgevingsvergunning aangevraagd worden. De aanbestedingsdocumenten zullen tegelijk worden vastgelegd om in het voorjaar van 2024 te kunnen aanbesteden en na de zomer de werken te kunnen starten.

De uitvoering van de werken dient te gebeuren in afstemming/coördinatie met het project dat de N446 van Dendermonde over Hamme tot en met Waasmunster voorziet van veilige en comfortabele enkelrichtingsfietspaden.

De nieuwe brug krijgt bredere en vrijliggende fietspaden. Het fietsnetwerk vereist ook dat de fietspaden langsheen de N446 aansluiten op de fietsverbindingen langsheen de jaagpaden langs de Durme. Deze aansluiting van het jaagpad op de fietspaden langs de gewestweg, alsook de dwarsing van het jaagpad t.o.v. de gewestweg worden, ten aanzien van de fietsveiligheid, volledig conflictvrij gerealiseerd, zonder dat de N446 gelijkgronds dient gedwarst te worden.

Op de vragen van De Roo waarom een nieuwe brug zo lang op zich laat wachten, laat de minister weten dat er meerdere redenen zijn voor het uitstellen, zoals nieuwe en bijkomende randvoorwaarden en projectdoelstelling die in samenspraak met de projectpartners werden vooropgesteld en noodzakelijke bijkomende studies en complexe procedures in kader van het aanwezige natuurgebied.                                                                                                              

Vlaams parlementslid Stijn De Roo (cd&v): “Het wachten op de nieuwe brug heeft lang genoeg geduurd. De bouw was gepland in 2022, maar schuift nu verder op in de tijd. Ik hoop – samen met de burgemeester van Waasmunster – dat de werken voor het vernieuwen van de Durmebrug effectief van start kunnen gaan na de zomer van 2024 en niet opnieuw worden uitgesteld!”

Burgemeester Jurgen Bauwens (cd&v): "Als iedereen zijn gezond verstand gebruikt dan weet men dat de aanleg van een nieuwe brug in het belang van de algemene veiligheid is. Verantwoordelijkheidszin moet zegevieren en niet de beroepsprocedures die het dossier opnieuw op de lange baan zouden schuiven!"

Nieuws

Steeds meer ondernemingen bewust van cyberrisico’s

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister en partijgenoot Jo Brouns over de cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen.

Jachtseizoenen 2021, 2022 en 2023: afschotcijfers en conclusies

De soorten die in Vlaanderen behoren tot het jachtwild zijn opgesomd in artikel 3 van het Jachtdecreet. Dat artikel verdeelt de wildsoorten in verschillende categorieën: grof wild, klein wild, waterwild en overig wild.