Zwerfkattenbeleid in Gent onder de loep

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Sinds de invoering van het gemeentelijk zwerfkattenplan zijn gemeentebesturen verplicht een aantal zaken te voorzien ten aanzien van zwerfkatten. Eén van deze zaken is het voorzien van beschutting en voeding voor opnieuw vrijgelaten zwerfkatten. Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo volgt de situatie op bij schepen Filip Watteeuw. 

Dierenwelzijn Vlaanderen heeft 825 gratis schuilhokken verdeeld onder de lokale besturen. Vijf daarvan gingen naar Gent, waarna er twee werden geplaatst in de Groenzone Vorkstraat. De betrokken buren hebben een voederpas en verzorgen de katten. Stijn De Roo vroeg schepen Watteeuw naar een evaluatie en de verdere opvolging van schuilhokken en het zwerfkattenbeleid in het algemeen.

Vraag Stijn De Roo: "Hoe wordt de plaatsing van de schuilhokken in de Vorkstraat geëvalueerd? Zijn er sinds de plaatsing wijzigingen aangebracht aan de aanpak?"

Antwoord Filip Watteeuw: "De evaluatie van deze zwerfhokken is voorzien later dit jaar dus voorlopig is er geen verandering in aanpak. De bedoeling is dat er een duidelijk kader wordt opgemaakt rond waar we dergelijke schuilhokken wel en niet toestaan, samen met een aantal voorwaarden zoals medewerking aan het zwerfkattenbeleid en het melden van problemen rond sluikstort, voederproblematiek of ongewenste dieren."

Vraag Stijn De Roo: "Werden de drie overige schuilhokken intussen geplaatst? Zo ja, waar? Zo nee, hoe verloopt de zoektocht naar een geschikte locatie?"

Antwoord Filip Watteeuw: "De erkende Gentse dierenverenigingen en hun netwerk kregen in 2024 de vraag van onze Groendienst om gewenste locaties voor de beschikbare schuilhokken door te geven. Momenteel is er een aanvraag voor de Westerbegraafplaats waarvoor de Groendienst positief advies gaf."

Vraag Stijn De Roo: "Hoe evalueert de schepen de situatie rond zwerfkatten in Gent op vandaag?"

Antwoord Filip Watteeuw: "Recent zijn er heel wat aanpassingen gebeurd aan onze werking rond zwerfkatten, zie vraag 4. Hierdoor is er een veel accurater zicht op het aantal zwerfkatten."

Vraag Stijn De Roo: "Welke andere maatregelen worden er vandaag in Gent genomen in functie van het gemeentelijk zwerfkattenplan?"

Antwoord Filip Watteeuw: "Zoals aangegeven werkt de Stad sinds kort op een andere manier:

  • Er is een digitaal meldingsformulier aangemaakt voor het melden van zwerfkatten zodat iedereen op elk moment een melding kan doen.
  • De aanvraag van een voederpas werd gedigitaliseerd en is opnieuw meerdere jaren geldig.
  • Er worden jaarlijks infoavonden voor voederpashouders georganiseerd.
  • Voor het behandelen van de meldingen wordt samengewerkt met erkende Gentse dierenverenigingen die hiervoor openstaan en een asielwerking hebben. De stad heeft momenteel een overeenkomst. afgesloten met Kat Zoekt Thuis vzw voor het organiseren van vangstacties.
  • Er wordt een onderscheid gemaakt tussen wilde zwerfkatten en sociale of socialiseerbare zwerfkatten, deze laatsten proberen we via asielwerking een thuis te geven.
  • We zorgen voor een blijvende werking rond sterilisatie en castratie van zwerfkatten, momenteel via een overeenkomst met de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent.
  • Er is voor voederpashouders en erkende Gentse dierenverenigingen een subsidiereglement opgemaakt voor de terugbetaling van diergeneeskundige ingrepen in het kader het sterilisatie- en castratiebeleid."

Nieuws

Vervoersalternatieven tramlijn T2 tijdens werken

Stad Gent plant, in samenwerking met De Lijn en Farys, de heraanleg van de Poperingestraat, Radijsstraat, Dikkelindestraat en een deel van de Kolegemstraat. De geplande werkzaamheden omvatten onder meer de vernieuwing van de wegenis van gevel tot gevel, de aanleg van een gescheiden rioolstelsel en het inrichten van nieuwe tramhaltes met wachtaccommodatie.

Geen stedelijk fietsdeelsysteem nodig: private spelers doen hun werk

Gents Gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) stelt zich vragen bij de noodzaak van een stedelijk fietsdeelsysteem, zoals vermeld in het bestuursakkoord van de Stad Gent.

Schepencollege blijft verwarring zaaien rond zwembad Neptunus

Door een uitspraak van de Raad van State liep de planning van het nieuwe zwembad in Wondelgem al heel wat vertraging op.