Lokale en provinciale campagnemodus !
Modus: lokale en provinciale campagne ! Debatten, eetfestijnen, borden zetten…
Begin deze maand is de tweede editie van “Maai Mei Niet” van start gegaan. Tijdens deze campagne engageren heel wat burgers, organisaties, steden en gemeenten zich om hun tuin of het openbaar groen een maand lang niet te maaien.
Minder of anders maaien is goed voor de biodiversiteit en het klimaat. Langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte.
Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover enkele vragen aan bevoegd schepen De Bruycker. De integrale vragen en antwoorden vind je hier:
1. Hoe speelt de Stad Gent in haar maaibeleid in op de toenemende periodes van droogte?
Sowieso beperken we altijd het maaien. Waar mogelijk passen we een extensief of een halfintensief maaibeheer toe. Het groenonderhoud wordt planmatig aangepakt. In de groeninventaris en beheerstool van de Griendienst staat met welke frequentie het onderhoud moet gebeuren. Voor halfintensief maaibeheer geldt bijv. dat er maximaal 1x per maand wordt gemaaid. Extensief maaibeheer houdt in dat er slechts 1 tot 3 keer per jaar wordt gemaaid.
De Groendienst houdt echter niet vast aan een strikt regime, als uit de praktijk blijkt dat dit niet nodig is. Onze medewerkers krijgen vorming over het groenbeheer en kunnen de noodzaak op het terrein goed inschatten. Tijdens een periode van langdurige droogte is het vaak niet nodig om het gras te maaien. Dan worden de maaibeurten uitgesteld.
2. Wat is de toekomstvisie van de stad op het maaien van de openbare ruimte? Is het de bedoeling om de oppervlakte die niet/later wordt gemaaid verder uit te breiden? Welke afwegingen worden hierbij gemaakt?
De Groendienst maait met mate en enkel waar het moet. Waar mogelijk zijn ze al overgeschakeld naar een extensief of halfintensief maairegime.
Een intensief maaibeheer wordt enkel nog toegepast als daar een goeie reden voor is, dat is de facto het geval op intens gebruikte graszones, als netheidsboord, het comfort van de gebruikers (bv. wandelpaden), en omwille van de verkeersveiligheid (zichtbaarheid van het verkeer). Bij druk gebruikte gazons, ligweiden en speelweiden is niet maaien niet wenselijk en mogelijk, omdat het gras dan platgelopen wordt en later maaien daardoor veel moeilijker wordt.
Op sommige grasvelden, die nog niet bloemrijk zijn, moeten we volgens onze Groendienst net wél (al dan niet beperkt) maaien in mei, net om daarna wel een bloemrijk grasland te verkrijgen. Dit is vooral het geval op voedselrijke bodems waar grassoorten domineren. Door te maaien wordt hun groei gebroken en krijgen wilde bloemen de kans om zich te ontwikkelen. Dit gebeurt met veel succes, getuige het feit dat we dit jaar nog door het Vlaamse departement Omgeving en de Vlaamse Vereniging voor Openbaar Groen bekroond werden als bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen!
3. Welke extra inspanningen of maatregelen kunnen er door de stad nog genomen worden om druk gebruikte graszones, zoals speel- en ligweides minder intensief te maaien?
Zoals al gezegd zijn er goeie redenen om intensief gebruikt gazon ook intensief te maaien. De Groendienst blijft echter ook zoeken naar locaties waar minder kan gemaaid worden.
4. Wat is de reden dat er op bepaalde locaties in onze stad toch gemaaid wordt in de maand mei? Welke afwegingen worden hierbij gemaakt?
De intensief gebruikte grasvelden worden om de genoemde redenen ook intensief gemaaid. Ook een veiligheidsmaaibeurt (i.f.v. verkeersveiligheid) en een netheidsboord wordt soms in april of mei gemaaid, ook op locaties met extensief beheer.
Daarnaast kan het soms nodig zijn om gras ook in mei te maaien, om de grasdominantie te breken en andere, bloemenrijke kruiden meer kansen te geven. Na verloop van tijd wordt het gras onderdrukt en verschijnt een meer diverse vegetatie. Wanneer dat bereikt is, kan overgeschakeld worden naar een extensief beheer en kan maaien in mei overgeslagen worden.
Modus: lokale en provinciale campagne ! Debatten, eetfestijnen, borden zetten…
Warme ontmoetingen op het yellow_summer_festival_ ten voordele van de strijd tegen kanker , op de Drieskesfeesten HOEVE LOOTENS vzw , op AfritDrongen muziekfestival , …