In België zijn de laatste jaren veel geldautomaten verdwenen door het afbouwen van de fysieke dienstverlening door banken. Het is echter belangrijk dat bankdiensten voor iedereen toegankelijk blijven. Via het Batopin-project willen de vier grootste Belgische banken inzetten op neutrale geldautomaten. In Gent gaat het om 15 locaties. Dertien locaties waren al geopend of gepland, en in maart liet de schepen weten dat de veertiende in de Bloemekenswijk komt.
In haar antwoord op een schriftelijke vraag van 29 augustus 2024 gaf de schepen mee dat er in de Bloemekenswijk nog wordt gezocht naar een pand. Al zeven panden werden niet geschikt bevonden en ook panden in het stadspatrimonium bleken niet in aanmerking te komen. Daarnaast meldde de schepen dat in Wondelgem vergevorderde gesprekken lopen over de installatie van een cashautomaat.
Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de bevoegd schepen tijdens de gemeenteraadscommissie Economie van 8 oktober:
- Het vinden van een geschikt pand lijkt de grootste hindernis voor het uitrollen van bankneutrale geldautomaten. Zijn er naast het bekijken van mogelijkheden binnen het stadspatrimonium nog manieren waarop we als Stad deze zoektocht kunnen faciliteren?
- Kan de schepen meer duiding geven over de gesprekken die lopen in Wondelgem? Welke zaken zijn al beslist en welke stappen moeten nog worden doorlopen?
Schepen Bracke antwoordde:
"Het vinden van een geschikt pand is inderdaad niet zo eenvoudig. Niet elk pand komt immers in aanmerking voor de installatie van cashautomaten aangezien het moet voldoen aan heel wat voorwaarden.
De criteria voor een geschikte locatie voor Batopin zijn:
- toegankelijkheid van het pand voor een breed publiek (inclusief rolstoelgebruikers)
- parkeermogelijkheden
- breedte van het pand
- betonnen ondergrond is noodzakelijk door het gewicht van de automaten
- bij voorkeur geen houten vloer op 1e verdieping
- enkel locaties op het gelijkvloers,
- huurpanden, …
Onze Dienst Vastgoed zond aan Batopin een lijst door met panden die deel uitmaken van het stadspatrimonium in de omgeving van Wondelgem en de Bloemekeswijk. Op basis hiervan heeft Batopin een shorlist gemaakt. Batopin is de mogelijkheden aan het bekijken aan de hand van plaatsbezoeken. Dienst Economie heeft verder ook een inventaris van leegstaande panden. Er zijn in het verleden lijsten met leegstaande panden overgemaakt aan Batopin. Helaas voldoen niet
alle panden aan de kwaliteits- en veiligheidsvoorwaarden voor dergelijke invulling. De infosteward van Dienst Economie updatet deze inventaris en we zenden dan ook geregeld nieuwe leegstaande panden door aan Batopin.
Tot slot screent ook Batopin via een medewerker bevoegd voor immobiliën de wijken waar men zoekt naar geschikte panden. Ook veel particulieren hebben, soms met Stad Gent als tussenpersoon, al heel wat panden bezorgd aan Batopin. Al zeven locaties werden in de Bloemekeswijk zo onderzocht en afgekeurd. In Wondelgem werd een akkoord gesloten met Delhaize om op hun site een cashautomaat te plaatsen. Tussen Batopin, Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning en Dienst Economie vond een overleg plaats over welke specifieke locatie op de Delhaize-site in aanmerking zou kunnen komen, rekening houdend met onder meer veiligheid. Meer specifiek wordt op de Delhaize site een plek gezocht die voldoende zichtbaar is vanop de weg en die ook binnen de wensen van het ruimtelijk beleid past. Batopin werkt aan een concreet voorstel. Gesprekken zijn lopende."
Stijn De Roo: "Wondelgem krijgt binnenkort een neutrale cashautomaat op een centrale en toegankelijke locatie. Voor de locatie in de Bloemekenswijk moet de Stad de druk op Batopin hoog houden om het cashpunt daar op korte termijn te realiseren."
De volledige tussenkomst van Stijn kan je (her)bekijken via deze link.