Op 6 juni 2009 werd een brownfieldconvenant gesloten tussen sogent, Stad Gent, NMBS, OVAM, Agentschap voor Wegen en Verkeer en de Vlaamse Regering voor het bedrijventerrein ‘Wiedauwkaai - Wondelgemse Meersen’.
Op de site van 14,5 ha werd de bodemverontreiniging als gevolg van de voormalige creosoteerwerf aangepakt. De sanering werd via een ontgraving afgerond in maart 2023. De site wordt sinds het najaar van 2014 ontwikkeld en op de markt gebracht. De laatste percelen zouden vanaf het najaar 2023 vermarkt worden.
Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de bevoegd schepen:
- Hoe evalueert de schepen de afronding van de brownfieldconvenant op dit bedrijventerrein?
- In de doelstelling van het convenant was voorzien om percelen met een kavelgrootte tussen 1.000 en 5.000 m² te ontwikkelen voor kmo's. Hoe evolueerden de inzichten tussen het afsluiten van het convenant en de laatste ontwikkelingen? Zijn daar verschuivingen vast te stellen? Zo ja, welke?
- Hoe verliep de laatste selectie van bedrijven op de site? Hoeveel kandidaten waren er ten opzichte van het aantal kavels? Omwille van welke redenen werden bedrijven aanvaard of geweigerd?
- Kan de schepen meer details geven over de vermarkting van de resterende percelen in het najaar van 2023? Wat is de precieze timing? Welke bedrijven kunnen zich kandidaat stellen? Via welke kanalen? Op welke manier en door wie wordt de keuze voor de bedrijven gemaakt?
Schepen Bracke antwoordde:
- De belangrijkste doelstellingen die wij vanuit de Stad voor ogen hadden bij de aanvraag van het brownfieldconvenant waren het creëren van een nieuw bedrijventerrein en het nastreven van optimaal economisch ruimtegebruik. Daarnaast was het ook een belangrijke doelstelling om de site functioneel te saneren en een aangename werkomgeving te creëren door de realisatie van een groenas en een fiets- en wandelas. De doelstellingen die aangegeven werden vanuit de Stad zijn allemaal gerealiseerd binnen de looptijd van het brownfieldconvenant. Het brownfieldconvenant heeft zijn meerwaarde bewezen binnen deze ontwikkeling doordat het project gekend en ondersteund werd vanuit andere overheden en partners en op die manier de nodige connecties tot stand konden komen om de herontwikkeling tot een goed eind te brengen. Het project eindigt voor de Stad echter niet door het beëindigen van het brownfieldconvenant. De resterende bedrijfskavels zullen verder op de markt gebracht worden en de Stad en sogent hebben een belangrijke rol in het beheer van de site op lange termijn.
- Het is het uitgiftebeleid op het bedrijventerrein dat bepaalt welke kavels aangeboden worden. Het uitgiftebeleid staat op zich los van het brownfieldconvenant en werd door de gemeenteraad goedgekeurd. (laatste versie werd goedgekeurd op GR van 25/6/2018) Dit uitgiftebeleid voorziet inderdaad in kavels tussen 1.000 en 5.000m² voor KMO’s. Er is een verplichte bebouwing van 70%, waardoor theoretisch gezien het kleinste gebouw een oppervlakte van 700m² kan hebben.
Er is momenteel een grotere ruimtevraag naar kleinere kavels, maar de meeste bedrijven met deze ruimtevraag hebben een activiteit die inpasbaar is in het stadsweefsel en waarvoor er dus geen strikte noodzaak is om zich te vestigen op een bedrijventerrein.
Bedrijven met een grotere oppervlakte dan 5.000m² overstijgen de draagkracht van deze ontwikkeling voor KMO’s.
Door de kavels te vrijwaren voor bedrijven met een oppervlakte tussen de 1.000 en 5.000m² kunnen de schaarse bedrijfsgronden die er nog beschikbaar zijn in onze stad voorbehouden worden voor de bedrijven die hier echt nood aan hebben.
- De laatste uitgifte van de bedrijfsgronden op het bedrijventerrein Wiedauwkaai vond plaats in 2018 (op basis van het uitgiftebeleid dat in juni 2018 werd goedgekeurd door de gemeenteraad) Enkel een beperkt aantal zuidelijke kavels die in eerdere uitgiftefasen nog geen koper hadden werden aangeboden. Er werden op basis van de meest recente voorwaarden 11 bedrijven getoetst aan de voorwaarden. Alle bedrijven die in deze fase getoetst werden voldeden aan de minimale vereisten voor vestiging op het bedrijventerrein. Van deze 11 bedrijven gingen er 7 over tot de aankoop van een bedrijfskavel. Voor 1 bedrijf zijn de gesprekken nog lopend.
Aanvullend: in alle reeds doorlopen uitgiftefasen werden in totaal 60 bedrijven gescreend. Van deze 60 werden 5 bedrijven geweigerd. 2 Omdat ze niet voldeden aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden, 3 omdat ze niet de minimaal vereiste score van 4 punten behaalden.
- De administratieve voorbereidingen voor de vermarkting zijn volop lopend. De uitgiftecriteria en -procedure zullen dit najaar voorgelegd worden aan de gemeenteraad. De criteria dienen ook door NMBS en sogent goedgekeurd te worden, pas daarna kan de verkoop opgestart worden. Bedrijven die zich de voorbije jaren reeds aanmeldden zullen persoonlijk op de hoogte gebracht worden, voor andere bedrijven wordt een algemene communicatie voorzien. Bedrijven zullen zich kandidaat kunnen stellen bij de dienst economie gedurende een periode van 2 maand. Daarna wordt de toetsing uitgevoerd door de verschillende betrokken stadsdiensten. Enkel bedrijven die geselecteerd worden op basis van de goedgekeurde procedure zullen in aanmerking komen om een bedrijfskavel te kopen.