Bijkomende oplaadpunten voor e-bikes in Gent

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

In het Gentse mobiliteitsbeleid is er een belangrijke rol weg gelegd voor de fiets, wat zich vertaalt in een fietsbeleidsplan. Momenteel gebeuren reeds 30% van de verplaatsingen in Gent met de fiets. De ambitie is om het aandeel van de fiets tegen 2030 op te trekken tot 35%. 

Onze Stad investeert al jaren in nieuwe fietsinfrastructuur en bouwt zo verder aan een echte, stedelijke fietscultuur. Ook voor langere afstanden nemen mensen nu veel gemakkelijker de fiets dan vroeger. Daarbij zie je dat elektrische fietsen de laatste jaren ook alsmaar populairder worden. Hierdoor verhoogt ook de vraag naar extra oplaadpunten.

Op het Driekoningenplein in Merelbeke staat sinds kort een nieuw zitbankje. Het is niet enkel een plek om even uit te rusten, maar het heeft ook een aansluiting op het elektriciteitsnet zodat je je e-bike kan opladen. Onze stad ligt in het hart van het uitgebreide Oost-Vlaamse fietsknooppuntennetwerk. Langsheen de groenpolen van onze stad of langs de Leie kan je prachtige fietstochten maken. Het zou dan ook ideaal zijn voor fietsers dat ze onderweg ergens kunnen uitrusten en tegelijkertijd de batterij van hun e-bike kunnen opladen.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover enkele vragen aan de bevoegd schepen:

  1. Hoeveel publieke laadpalen voor e-bikes telt Gent momenteel? Graag een overzicht van de locaties.
  2. Hoeveel publieke laadpalen voor e-bikes plant de schepen deze legislatuur nog bij te plaatsen? Graag een overzicht van de locaties.
  3. Hoe staat de schepen tegenover het idee om bij de ingang van de groenpolen of aan drukbezochte fietsknooppunten ook zo’n bankje met oplaadpunt voor de ebike te plaatsen?
  4. In de zuurstokwijken worden momenteel versneld laadpalen geplaatst om elektrische deelmobiliteit te stimuleren.

a) Hoe staat de schepen tegenover het idee om daar ook deelhubs met elektrische fietsen te voorzien + bijhorende oplaadpunten?
b) Is deze mogelijkheid reeds onderzocht door het Mobiliteitsbedrijf? Zo ja, wat waren hiervan de resultaten? Zo nee, waarom niet?

Schepen Watteeuw antwoordde:

"Het aantal publieke oplaadpunten voor e-bikes in Gent is beperkt. Op deze sites kun je er wel enkele vinden: https://fietsambassade.gent.be/nl/fiets-parkeren/e-bike-oplaadpunten-gent en https://oplaadpunten.org/gemeente/gent/. Gezien heel wat fietsers hun batterij thuis of op het werk opladen en de gemiddelde batterijcapaciteit in de meeste gevallen groter is dan de gemiddelde fietsrit, zien we dat het gebruik van de laadinfrastructuur meestal erg beperkt is.

In de herfst opent er een nieuwe fietsenparking op het Zuid. Daar zullen 44 laadpunten worden voorzien voor gewone fietsen en 10 laadpunten voor buitenmaatse fietsen. Het gebruik hiervan zal ook gratis zijn. Ook in alle buurtfietsenstallingen die de komende jaren staan gepland, zullen steeds laadpunten worden voorzien voor de abonnees van de buurtfietsenstallingen. In de geplande afgesloten fietsenstalling op de P+R Watersportbaan zullen oplaadpunten worden voorzien (6 stuks) en ook in het parkeergebouw Ledeberg zijn oplaadpunten voorzien.

Zoals hoger reeds gemeld, laden heel wat fietsers hun batterij thuis, op het werk of op een andere bestemming op. In tegenstelling tot de batterij van een elektrische wagen kan je de batterij van een elektrische fiets meestal loskoppelen en opladen via het reguliere huis-tuin-en-keukennetwerk tenzij het over een groot aantal batterijen gaat. Gezien de aanzienlijke kosten om dit op openbaar domein te organiseren, het laag verwachte gebruik en de bijkomende inname van de openbare ruimte is dit momenteel geen prioriteit.

In het kader van de budgettaire bespreking en de noodzakelijke besparingen net voor de zomer besliste het college om het concept van de zuurstofwijken niet langer uit te rollen. Dit neemt niet weg dat de doelstellingen om de komende 4 jaar 800 publieke laadpunten voor voertuigen uit te rollen blijft bestaan, een groot deel hiervan komt ook in de ‘zuurstofwijken’.    De laadpunten die geplaatst worden zijn geschikt voor elektrische voertuigen (wagens, kleine vracht). Laadpunten voor elektrische fietsen vragen een andere aansluiting en een ander vermogen. Zoals hoger vermeld is het geen prioriteit om hiervoor speciale laadpunten te voorzien. Wel wordt er momenteel een netwerk van DOTT elektrische deelfietsen uitgerold. In juli waren er reeds een 450-tal, voornamelijk in het centrum, vanaf augustus wordt het aanbod uitgebreid tot 600 en worden ook de andere wijken van Gent voorzien."

Nieuws

Parkeergelegenheid nabij het Wonderwoud in Oostakker

Op 29 november 2024 werd het Wonderwoud officieel geopend. Bezoekers kunnen er wandelen, fietsen en genieten van de natuur. Bewoners in de buurt van de ingangen van het Wonderwoud melden echter dat heel wat bezoekers wildparkeren, bijvoorbeeld voor hekkens of zelfs in voortuinen.

Fietsbrug over de Ringvaart gepland voor 2028, maar tracé op Gents grondgebied nog onbekend

De fietsbrug over de Ringvaart, een noodzakelijk onderdeel van de F42-fietssnelweg, wordt naar verwachting in 2028 opgeleverd. Dat blijkt uit informatie die gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij schepen Joris Vandenbroucke (Voor Gent). Momenteel loopt het Beschrijvend Bodemonderzoek (BBO) om de PFAS-vervuiling en de saneringskosten in kaart te brengen. De vergunningsaanvraag wordt voorzien in 2026, waarna de werken in 2027 van start gaan.

"Herinrichting N42 tussen Wetteren en Zottegem is noodzakelijk"

De toekomst van de herinrichting van de N42 tussen Wetteren en Zottegem blijft onzeker na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) door de Raad van State in 2023. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo.