Lokale en provinciale campagnemodus !
Modus: lokale en provinciale campagne ! Debatten, eetfestijnen, borden zetten…
In de visienota over water in de stad Gent is één van de zes uitdagingen het verbeteren van de waterkwaliteit van de Gentse waterlopen. De komende jaren start de Stad Gent samen met De Vlaamse Waterweg nv met de uitwerking van deze visienota en de 6 uitdagingen door middel van concrete projecten.
Naast de grote projecten en kleine privé initiatieven, bestaan er nog andere manieren om de waterkwaliteit te verhogen en het zwerfvuil in water te verminderen. Goede voorbeelden hiervan zijn The Bubble Barrier of de vuilnisboten die Amsterdam momenteel al inzet. Het voordeel dat beide projecten hebben, is dat ze ook op kleinere schaal of in steden als Gent zouden kunnen worden gebruikt.
Hierover stelde fractieleider Stijn De Roo enkele vragen aan de bevoegd schepen:
Schepen Van Braeckevelt antwoordde:
"De bevaarbare waterlopen op grondgebied van Gent worden beheerd door De Vlaamse Waterweg. Zij staan hierbij ook in voor het verwijderen van het aanwezige drijfvuil. Het is dus De Vlaamse Waterweg die hierin het voortouw moet nemen. Er wordt ook aanvullend drijfvuil opgeruimd door verschillende vrijwilligers en organisaties. Zo neemt onder andere vzw Dokano hier binnen Gent een actieve rol in op.
Met de aanpak van de problematiek van sluikstort en zwerfvuil op het openbaar domein rond deze waterlopen zorgen we dat er minder afval in het water terechtkomt. IVAGO ondersteunt individuele vrijwilligers en organisaties die hun steentje bijdragen door op het water drijfvuil te verzamelen als Proper Pierke.
Tijdens de lente en zomer in 2021 en 2022 loopt er in samenwerking met vzw Dokano ook een specifiek project rond de aanpak van drijfvuil in de omgeving van het Houtdok. vzw Dokano bemant een uitleenpost waar bezoekers van het Kapitein Zeppos-park gratis een kano kunnen ontlenen in ruil voor het opruimen van een emmer drijfvuil. Vanuit deze aanwezigheid sensibiliseren we bezoekers van de site over de drijfvuilproblematiek en de impact van hun gedrag hierop. We kunnen voor dit project rekenen op financiering door Mooimakers.
Er bestaan daarnaast inderdaad ook verschillende ‘plastic catchers’. Het gaat om uiteenlopende technieken, installaties en toepassingen die permanent en onbemand drijfvuil uit waterlopen verzamelen, filteren of bijeendrijven zodat deze makkelijk verwijderd kunnen worden. Deze zijn volop in ontwikkeling en kunnen een belangrijk instrument worden in het realiseren van de doelstelling om onze waterwegen afvalvrij te maken. In Amsterdam maar ook op een aantal locaties in Vlaanderen worden verschillende van deze technieken reeds toegepast, uitgetest of onderzocht. Vanuit de stad zijn we uiteraard bereid om samen met de beheerder van onze waterlopen gelijkaardige experimenten te faciliteren.
Zo is er het onderzoek of een River Skimmer binnen Gent mogelijk zou zijn. Het gaat om een installatie/techniek die sinds 2021 reeds ingezet wordt in de Antwerpse haven, een initiatief van River Clean Up. Vzw Dokano en River Clean Up willen deze techniek ook in Gent toepassen. Het Houtdok is een locatie waar veel drijfvuil zich verzameld en dus een interessante (en zichtbare locatie) hiervoor.
Binnen de reeds lopende samenwerking met vzw Dokano rond het Houtdok ondersteunen en faciliteren de cel Regie Netheid dit initiatief. De aanwezigheid van deze installatie kan een waardevolle aanvulling op het hier reeds lopende project vormen."
Modus: lokale en provinciale campagne ! Debatten, eetfestijnen, borden zetten…
Warme ontmoetingen op het yellow_summer_festival_ ten voordele van de strijd tegen kanker , op de Drieskesfeesten HOEVE LOOTENS vzw , op AfritDrongen muziekfestival , …