Banken schaffen een deel van hun geldautomaten af in ruil voor 'bankneutrale' automaten. Deze winter openen er vier nieuwe in Gent: Overpoort (november 2022), Ledeberg (november 2022), Gentbrugge (december 2022) en station Gent-Sint-Pieters (januari 2023). Dat blijkt uit een vraag van gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) aan schepen Sofie Bracke (Open VLD).
Het gebruik van cash geld daalt in tijden van digitalisering. De vier grootste Belgische banken (KBC, Belfius, ING en BNP Paribas) werken via het Batopin-project aan de halvering van het aantal geldautomaten. In Gent zal het consortium maximaal 15 locaties openen waar de neutrale automaten te vinden zijn. Daar kan iedereen cash geld afhalen of de pincode wijzigen.
Je vindt deze automaten nu al aan de Bijloke, het Shoppingcentrum Zuid en de Veldstraat.
Niet iedereen is mee met het digitale bankieren en sommige mensen betalen nog steeds liever cash, waardoor het verdwijnen van bankautomaten steeds leidt tot discussies. Er wordt naar een optimale spreiding van de automaten gezocht, maar in Gent zullen er sowieso keuzes moeten gemaakt worden.
Naast de vier geplande deze winter, is er eind 2023 ook de opstart voorzien voor een locatie aan station Dampoort. Ook in de Brugse Poort, de Muide en in Wondelgem zijn er al stappen ondernomen. Vooral in deelgemeenten en wijken buiten de Kuip blijkt dat het vinden van panden die voldoen aan de minimumvereisten geen eenvoudige opdracht is. Batopin is nog op zoek naar een goede locatie in zowel Sint-Amandsberg, Mariakerke en Oostakker.
Het initiatief van Batopin heeft enkel betrekking op de banken KBC, Belfius, ING en BNP Paribas. Andere banken beslissen elke apart over het al dan niet plaatsen van bankautomaten of het openhouden van bankfilialen. Naast Batopin is ook Jofico opgericht: een netwerk met AXA, Argenta, Crelan, BPost en VDK. Ook zij willen geldafhaling stoomlijnen, maar de bankautomaten van deze banken blijven op dit ogenblik beschikbaar, wegens het ontbreken van een centraal plan. Dit werd bevestigd via een schrijven aan de Dienst Economie.
Stijn De Roo: "Méér digitaal betalen is een win-win voor consument en verkoper. Dankzij bankneutrale automaten zal er echter -weliswaar op grotere afstand van huis- nog steeds cash geld uit de muur komen. Maar verandering roept weerstand op. Daarom moeten we nu inzetten op twee sporen: consumenten en handelaars vertrouwd maken met de voordelen van digitaal betalen én als stad wegen op de realisatie van bankautomaten op strategisch goed gelegen locaties."