Eerste digitale kiesbrief in 2024

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

In 2024 zullen de inwoners van 38 gemeenten naast de papieren kiesbrief voor de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni ook een digitaal duplicaat ontvangen in Mijn Burgerprofiel.

De ontwikkeling komt er er nadat de stad Mechelen samen met 37 andere steden het project had ingediend bij ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’, een programma van Agentschap Binnenlands Bestuur.

Stad Gent is één van die 38 gemeenten, andere Vlaamse steden en gemeenten kunnen met een minimale inspanning instappen in het project en voortbouwen op wat er al ontwikkeld is.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de bevoegd schepen:

  1. Hoe ver staat Stad Gent met de ontwikkeling van de digitale kiesbrief?
  2. Kan de schepen al iets meer vertellen over hoe dit in zijn werk zal gaan? Hoe zal de burger dit kunnen raadplegen?

Schepen Heyndrickx antwoordde:

"Stad Gent is inderdaad 1 van de 38 pilootgemeenten voor dit project, dat kadert binnen ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’.

De ontwikkeling van deze kiesbrief loopt volop en gebeurt door de gemeentelijke softwareleverancier CEVI. Die doet dat voor de verschillende steden en gemeentes zodat dit overal een gelijkaardige vorm heeft. Andere gemeentes kunnen hierop aansluiten mits het betalen van een minimale instapkost.

In Gent zal de burger de kiesbrief nog steeds ontvangen op papier. Wie zijn e-box heeft geactiveerd zal daarnaast een digitale kiesbrief ontvangen. In Gent gaat dit over 35% van de inwoners. Deze brief ontvangen ze het eerst voor de verkiezingen van 9 juni, indien dit goed verloopt verwachten we dat dit wordt doorgetrokken naar de volgende verkiezingen.

Heel concreet kan er zowel met de fysieke kiesbrief als de digitale kiesbrief worden gestemd. De digitale kiesbrief kan worden gezien als een duplicaat dat kan worden gebruikt bij verlies, wanneer je de fysieke niet hebt ontvangen of bij andere onverwachte omstandigheden. Let wel, wanneer gebruik wordt gemaakt van die digitale kiesbrief moet hij thuis worden afgeprint om te kunnen tonen in het stembureau."

Stijn De Roo: "De digitale kiesbrief zal tijdens de volgende verkiezingen vooral een extra kanaal zijn om kiezers op te roepen te gaan stemmen, eerder dan de vervanging van de papieren kiesbrief. Ook het tonen van de digitale kiesbrief in het stembureau is nog niet mogelijk.

Qua organisatie van de verkiezingen kunnen we op vlak van digitalisering dus nog heel wat stappen vooruit zetten. Het blijft belangrijk dat wie digitaal niet mee kan, steeds beroep kan doen op de analoge kanalen.”

Nieuws

Uitrol Gentse digitale watermeter in stroomversnelling

Meer dan 15.000 Gentse gezinnen krijgen tegen eind volgend jaar een digitale watermeter. Dat blijkt uit cijfers die Stijn De Roo (CD&V) opvroeg bij de watermaatschappij Farys.