Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) over de gevolgen voor het onderwijs van het blokkeren door digitaal Vlaanderen van de toegang tot TikTok voor alle overheden die gebruik maken van de gemeenschappelijke IT-dienstverlening en het netwerk van de Vlaamse overheid.
“Het blokkeren van de toegang tot TikTok voor alle overheden die gebruik maken van de gemeenschappelijke IT-dienstverlening en het netwerk van de Vlaamse overheid heeft geen rechtstreeks gevolg voor de scholen,” antwoordde de minister aan De Roo.
Wij blijven inzetten op sensibilisering (de mogelijkheden en de risico’s van digitale technologie) bij onze onderwijsprofessionals en leerlingen zodat ze bewust keuzes kunnen maken, preventief risico’s kunnen inschatten en gepast kunnen reageren wanneer nodig.
De minister gaf een opsomming van de reeds ondernomen initiatieven:
- Ondersteuning van de organisatie van de opleiding ‘Mediacoach’
- De ‘beleidstool mediawijsheid’ werd ter ondersteuning ontwikkeld.
De financiële ondersteuning voor het vormingsprogramma Veilig Online – het programma waarmee Child Focus zich richt naar schootteams - werd verlengd.
- Sinds september 2022 is de ‘ICT-beleidsplanner’ beschikbaar op de website van Kenniscentrum Digisprong. Dit is een verzameling van instrumenten waarmee scholen een doeltreffend ICT-beleidsplan kunnen schrijven.
- Kenniscentrum Digisprong zet sterk in op de verspreiding en bekendmaking van het Europese referentiekader voor digitale competenties van leerkrachten, kortweg DigCompEdu.
- Kenniscentrum Digisprong ontwikkelde - geënt op het DigCompEdu Framework – de gratis zelfreflectietool Digisnap voor leerkrachten. De tool peilt onder andere naar de competenties en de mate van toepassing inzake het veilig en verantwoord gebruik van sociale media. Na het invullen, krijgt men opleidingssuggesties op maat. De opleidingsdatabank is vrij raadpleegbaar via KlasCement.
Volgende initiatieven staan nog in de steigers:
- Op dinsdag 9 mei organiseren Mediawijs, Gezinsbond, Child Focus en de Departementen CJM en Onderwijs voor de eerste keer de MediaNest studiedag voor professionals. Deze dag zal in het teken staan van de nieuwe resultaten uit het onderzoek en interessante sessies over nieuwe trends en mediaopvoeding.
- Kenniscentrum Digisprong bereidt samen met Kenniscentrum Data & Maatschappij een visienota ‘Verantwoorde AI in het onderwijs’ voor.
- Kenniscentrum Digisprong schrijft ook een aantal publicaties op basis van de ‘Ethische richtsnoeren voor het gebruik van AI en data bij onderwijzen en leren’ van de EU. In deze publicatiereeks krijgen scholen informatie en handvatten aangereikt om kritisch en ethisch met AI-systemen aan de slag te gaan.
Stijn De Roo: “Alles moet in het werk gesteld worden om de veiligheid van digitale informatie op school te waarborgen.
Sensibilisering van onderwijsprofessionals en leerlingen blijft dan ook noodzakelijk!”