Lokale en provinciale campagnemodus !
Modus: lokale en provinciale campagne ! Debatten, eetfestijnen, borden zetten…
De functie van buurtinspecteur is een knelpuntberoep. Ondanks intensieve inspanningen naar rekrutering vanuit de Politiezone Gent en het aantrekkelijker maken van de job als buurtinspecteur, is het geen evidentie om medewerkers aan te trekken voor de wijkpolitie.
Daarom stelde gemeenteraadslid en fractieleider Stijn De Roo hierover volgende vragen aan burgemeester De Clercq:
De burgemeester antwoordde:
"De Politiezone Gent heeft volgende informatie overgemaakt. In bijlage een overzicht van : de commissariaten/antennes met de indeling in wijken en een overzicht van het aantal buurtinspecteurs per commissariaat.
De wettelijke norm van 1 buurtinspecteur per 4000 inwoners is een norm die vast ligt sinds de politiehervorming van 2001. De Gentse politie voldoet aan die norm. De Politiezone Gent heeft ongeveer 1 buurtinspecteur per 3100 inwoners. In de praktijk wordt er rekening gehouden met de socio-economische aspecten van de wijken (bijv. Brugse Poort heeft 2 buurtinspecteurs) en werken de buurtinspecteurs in Gent nauw samen met de andere teams in hun wijkcommissariaat (o.a. wijkzorgteam, gerechtelijk team, jeugdinspecteur) om kwalitatieve dienstverlening op het niveau van de wijken te voorzien.
Voor de rekrutering van nieuwe (buurt)inspecteurs is PZ Gent gebonden aan nationale systemen. Binnen deze systemen werden de afgelopen 2 jaren bij elke publicatie vacatures gepubliceerd (dit is de zgn. mobiliteit en aspirantenmobiliteit) voor buurtinspecteurs. In praktijk zien we jammer genoeg minder kandidaten dan vacante plaatsen.
In ons korps bestaat de mogelijkheid om intern te muteren naar de functie van buurtinspecteur. Sedert enkele jaren wordt in Gent de mogelijkheid gecreëerd om een inkijkstage te doen waarbij gedurende een paar maanden wordt gewerkt in een andere dienst. Dit heeft de verschillende collega’s van interventie de stap doen zetten naar de wijk.
De inspanningen van de Gentse politie om de job aantrekkelijker te maken zorgen ervoor dat de totale bezetting van de wijkpolitie op peil blijft. Gezien de profielen van medewerkers binnen de wijkpolitie is de uitstroom groot. De gemiddelde leeftijd van een wijkinspecteur is hoger dan in andere diensten en er is een grote uitstroom door pensioenen (en andere eindeloopbaansystemen). Andere redenen voor uitstroom zijn promotie naar middenkader of officierenkader of een overstap naar gerechtelijke diensten zoals de lokale recherchedienst van PZ Gent.
Buurtinspecteur is nationaal een knelpuntberoep. De redenen daarvoor zijn complex. Maar de voornaamste zijn het rekruteringssysteem (o.a. afhankelijk nationale beslissingen en statuut), het opleidingssysteem (voornamelijk gericht op interventiediensten) en het statuut (minder weekend -en nachturen). Daarnaast spelen ook lokale eigenheden mee bij keuzes van inspecteurs die een job zoeken (o.a. bereikbaarheid van de werkplek, woon-werkverkeer, eigentijdse huisvesting, extra voordelen zoals smartphone, werkdruk in een verstedelijkte omgeving,…).
Er is vanaf 2022 een nieuw nationaal rekruteringssysteem van toepassing die de politiezones meer impact op de rekrutering zou moeten geven. Door de politiezone zelf te laten rekruteren hopen we de juiste profielen te selecteren. Het profiel van een buurtinspecteur is niet hetzelfde als een profiel van een interventie inspecteur of een rechercheur. We zijn er van overtuigd dat specifiek rekruteren op het profiel van buurtinspecteur er voor zorgt dat de juiste persoon op de juiste plaats kan zitten.
Met oog op dit nieuw rekruteringssysteem werd door de politie Gent op 30/11 een infoavond georganiseerd, de belangstelling was groot met 200 aanwezigen. Daarnaast is er de bestaande campagne 100% Flik die voorziet in een intense begeleiding van kandidaten. Deze aanpak wordt verder gezet en zelfs versterkt.
Om te besluiten de Politiezone Gent zet alles op alles om de kwalitatieve dienstverlening op het niveau van de wijken te voorzien waarbij er specifieke inspanningen gaan naar het rekruteren van buurtinspecteurs, rekening houdend dat dit inderdaad een nationaal knelpuntenberoep is. Op die manier is het aantal buurtinspecteurs nagenoeg op peil gebleven en ligt de bezetting hoger dan de wettelijke opgelegde minimale norm. Belangrijk is dat de dienstverlening in de wijken ook wordt versterkt door de samenwerking met de andere teams uit het wijk wijkcommissariaat."
Stijn De Roo: "De lokale politie is een belangrijke schakel in de veiligheidsketen. De buurtinspecteur is een essentieel element in de integrale veiligheidsaanpak van onze stad, waar naast repressie ook ruimte is voor preventie en slachtofferhulp. De buurtinspecteur is een partner voor onder andere straathoekwerkers, welzijnsdiensten, scholen en buurtverenigingen.
Er zijn de afgelopen jaren enorme inspanningen geleverd om het aantal wijkagenten op peil te houden. Ik hoop dat het nieuwe rekruteringssysteem erin zal slagen om de juiste profielen aan te trekken, zodat deze belangrijke schakel geen knelpuntberoep blijft in onze stad.”
Modus: lokale en provinciale campagne ! Debatten, eetfestijnen, borden zetten…
Warme ontmoetingen op het yellow_summer_festival_ ten voordele van de strijd tegen kanker , op de Drieskesfeesten HOEVE LOOTENS vzw , op AfritDrongen muziekfestival , …