Eindejaarsverlichting in Gent brandt dit jaar niet meer na middernacht

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Dit najaar wordt een periode van soberheid. Nog meer dan andere jaren zullen vele mensen uitkijken naar de kerstperiode en de sfeer die errond hangt.

In onze stad zorgt PuurGent voor de eindejaarsverlichting die is gelinkt aan de middenstand, horeca en handel. Het vervangt het lappendeken en de vaak onveilige situaties van de verschillende dekenijen in het verleden. De keuze om dit te centraliseren, zorgde ervoor dat er kon geïnvesteerd worden: zowel in eyecatchers als in de verledding van deze verlichting. Dat laatste zorgt ervoor dat de verlichting kan aangestoken worden met een minimaal verbruik aan energie.

Vorig jaar stelde raadslid De Roo een mondelinge vraag aan schepen Bracke om in alle deelgemeenten - ook in de jaren waar geen eyecatcher is voorzien - toch een aanbod aan kerstversiering te voorzien dat deze naam waardig is. De schepen gaf toen aan te onderzoeken of het budgettair mogelijk is om nog een aantal eyecatchers bij te bestellen die dan jaarlijks in een andere deelgemeente kunnen gezet worden.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de schepen tijdens het vragenuurtje voorafgaand de gemeenteraad van september:

  1. Komen er nieuwe eyecatchers of sfeerbrengers doorheen onze stad en haar deelgemeenten? Welk budget werd hiervoor gevonden? Graag meer uitleg.
  2. In tijden van energiebesparing rijst de vraag hoe we het aanbod en de duur dat de kerstverlichting brandt, moeten zien in relatie tot de huidige energiecrisis. Was is de visie van de schepen hieromtrent? Welke maatregelen worden genomen?

Schepen Bracke antwoordde:

"Een groot deel van Puur Gent haar jaarbudget gaat naar eindejaarsverlichting. In 2022 wordt de eindejaarsverlichting na indexatie geschat op € 316.303 (Dat is 27,5% van de jaardotatie van PuurGent) en wordt er bijkomend € 37.280 vrijgemaakt om de overspanningen boven het tramnet tegen 2023 te verhogen en te vernieuwen.

De verdeling van dit budget en de lichtjes tussen 9000 Gent en de respectievelijke deelgemeentes gebeurt met behulp van een verdeelsleutel gebaseerd op het aantal handels- en horecazaken per deelgemeente. Dit zorgt ervoor dat in deelgemeenten 1/4de  van de totale eindejaarsverlichting hangt, wat overeenkomt met het percentage handel en horeca daar. Deze verhouding wordt ook in 2022 gerespecteerd.

In de deelgemeentes hebben we in het algemeen ervoor gekozen om de sober verlichte natuurbomen te vervangen door sfeervol verlichte 3D kerstbomen die meer impact, veel meer licht en sfeer brengen. Het gaat in de deelgemeentes over 9 3D bomen met een diameter van 3 meter en 5 meter hoog komen in de plaats.

Naast de 3D bomen worden ook volgende aanpassingen en upgrades in de deelgemeenten doorgevoerd:

  • De kiosken in Zwijnaarde en Oostakker zullen met veel meer aandacht en lichtjes versierd worden zodat ze echte eyecatchers op zich vormen.
  • Op Drongenplein wordt een extra 3D boom geplaatst naast de 10 verlichte bomen.
  • Het kerkplein in Gentbrugge krijgt nieuwe en meer opvallende verlichting in de bomen.
  • In Sint-Amandsberg wordt een extra 3D boom geplaatst.

We zijn ervan overtuigd dat we hiermee extra sfeer en gezelligheid brengen in de winkelkernen van onze deelgemeentes.

Energiebesparing:

Wat betreft de tijdsduur dat de verlichting brandt is het belangrijk om te weten dat Puur Gent al sinds 2018 gebruik maakt van energiezuinige LED-verlichting. De elektriciteitskost was dus steeds relatief laag in vergelijking met de kost van de verlichting zelf (enkele duizenden euro’s). Met de huidige prijzen ligt dit bedrag uiteraard hoger.

Daarom heeft de Raad van bestuur van Puur Gent beslist om de eindejaarsverlichting enkel nog te laten branden van 16u tot middernacht.  In 2021 brandde de eindejaarsverlichting van 16 tot 9 uur ‘s ochtends. Ondanks de vermindering van de branduren, blijft onze Stad nog steeds sfeervol verlicht tijdens de eindejaarshopping. De eyecatchers die op de grond of op het water staan worden wel 24/7 verlicht. Dit omwille van de openbare veiligheid.

Kortom: we blijven in Gent gaan voor een warme en gezellige eindejaarshopping en we blijven dus investeren in onze eindejaarsverlichting, op het volledige Gentse grondgebied. Maar deze winter gaan we ook, meer dan ooit, bewust omgaan met energie."

Stijn De Roo: "Ik ben heel tevreden dit te horen. Er komt extra verlichting - ook in de deelgemeenten - en de verlichting blijft ook aan ! Daar ben ik zeer blij om. Het is goed dat er een signaal wordt gegeven. Er wordt zelfs meer dan de helft van de normale uren bespaard. In euro's komt dat misschien niet op een heel groot bedrag neer, maar het is wel een belangrijk signaal. Een keuze vóór die verlichting, maar tegelijkertijd ook voor een zekere soberheid tijdens deze crisis."

Bekijk hier het volledige fragment.

Nieuws

Stand van zaken fietsersbrug F42

Er wordt gewerkt aan de fietssnelweg F42 langsheen spoorlijn L58. Een nieuwe fietsersbrug moet daar het sluitstuk vormen van de verbinding tussen Gent en het Meetjesland, over de R4 en de Ringvaart heen. Deze fietsersbrug loopt echter vertraging op door een onderzoek van OVAM naar PFAS-vervuiling.

Gent maakt inhaalbeweging in verledding van straatverlichting

Over heel Vlaanderen wordt werk gemaakt van de zogenaamde verledding: het vervangen van klassieke straatlampen door ledverlichting. Gent hinkt daarbij achterop op andere steden en gemeenten, maar maakt nu een inhaalbeweging. Dat blijkt uit het antwoord van netbeheerder Fluvius op een vraag van gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v).

Eindejaarsverlichting in Gent en deelgemeenten vanaf 29 november

De eindejaarsverlichting zal dit jaar feestelijk worden aangestoken op vrijdag 29 november om 19u op het Emiel Braunplein. De handelskernen van Gent en deelgemeenten zullen daarna sfeervol verlicht worden tot en met 12 januari. Dat blijkt uit een vraag van fractievoorzitter Stijn De Roo aan de bevoegde schepen.