Er komt een testfase voor aangepaste snelheidsregeling voor snelwegen rond Gent

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Nog vóór de zomer wordt een testfase uitgerold voor een aangepaste snelheidsregeling voor de snelwegen rond Gent. De testfase zal zich in eerste instantie focussen op de R4 tussen Oostakker en Merelbeke, de E40 tussen Sint-Denijs-Westrem en Merelbeke en het viaduct van de E17. Dat zei minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement naar aanleiding van een vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v).

De Roo zetten de snelheidsverlaging naar 90 km/h de afgelopen jaren herhaaldelijk op de agenda in het Vlaams Parlement. De vraag om een algemene snelheidsverlaging in te voeren op de snelwegen rond Gent was dan ook breed gedragen vanuit de gemeentebesturen van Gent, Destelbergen, Merelbeke en Melle. De minister heeft nu een onderzoek besteld bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Ze verwacht de resultaten op korte termijn.

Stijn De Roo (cd&v): "Ik ben tevreden dat de minister - na mijn herhaaldelijk aandringen - inspanningen zal leveren voor de geluids- en milieuhinder in en rond de tweede grootste stad van Vlaanderen. Dit is goed nieuws voor de leefkwaliteit van de inwoners van Gent, Destelbergen, Merelbeke en Melle !

De studie zal op korte termijn afgerond zijn en moet de negatieve effecten van een snelheidsverlaging inschatten. Ik ben ervan overtuigd dat de voordelen ruimschoots zullen opwegen tegen een beperkte verlenging van de reistijd.

De testfase wordt vóór de zomer opgestart en zal zich in eerste instantie focussen op de R4 tussen Oostakker en Merelbeke, de E40 tussen Sint-Denijs-Westrem en Merelbeke en het viaduct van de E17.  Ik heb de minister gevraagd om zich hier niet toe te beperken en een groter gebied te vatten."

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.