Flanders Technologie & Innovation (FTI): een veelbelovend project!

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Met Flanders Technology & Innovation (FTI) wil Vlaanderen zich tonen als hét technologielaboratorium van de wereld, en als regio die de grote maatschappelijke uitdagingen aanpakt.

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg in de commissie Algemeen Beleid minister-president Jan Jambon over Flanders Technology & Innovation (FTI)  dat gelanceerd werd op 5 oktober 2022. Hij ondervroeg ook minister van Innovatie Jo Brouns over FTI, die samen met minister Jambon de trekker is van dit project.

Op de vragen van De Roo antwoordde de minister-president dat FTI een project wordt van de hele Vlaamse Regering, en zelfs veel breder dan dat. Al wie mee wil bouwen aan duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, werd opgeroepen mee de schouders onder dit project te zetten.

Er wordt volop gewerkt aan het opzetten van de governance van dit project in overleg met het kabinet van minister Brouns. Er wordt een politieke stuurgroep samengesteld, die zal bestaan uit vertegenwoordigers van de kabinetten van alle ministers. Vanuit die stuurgroep zal de samenwerking tussen alle kabinetten worden gestroomlijnd, want het is de uitdrukkelijke de bedoeling dat alle ministers actief bijdragen aan FTI en in FTI ook een partner vinden om hun beleid mee te ondersteunen. Er wordt ook een platform voor samenwerking met het bedrijfsleven, de academische wereld en de vier Vlaamse strategische onderzoekscentra opgezet. Er zal een privaatrechtelijke structuur opgezet worden waarin geïnteresseerde bedrijven mee kunnen participeren.

Op de vragen van De Roo over de ‘living labs’ antwoordde  bevoegd minister Brouns dat dit een heel belangrijk project is voor Vlaanderen, voor bedrijven, organisaties, maar ook voor onze jongeren, in functie van de toekomst. Ze zijn een belangrijk instrument om concreet vorm te geven aan FTI. Ze zullen in diverse regio’s georganiseerd worden, met verschillende trajecten rond reële maatschappelijke uitdagingen.

Qua voortrekkersrol zijn de innovaties in onze landbouw een goed voorbeeld, zoals de biogebaseerde bio-economie. Wij hebben unieke pilootinfrastructuur bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Biomassarestafval wordt als grondstof gebruikt om nieuwe producten te maken, zodat we dus minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen.

Stijn De Roo: FTI is een groots project, waaraan heel de Vlaamse Regering zal moeten samenwerken. Het is belangrijk na de grootste lancering, een zo groot mogelijke governancestructuur op te zetten, die aldus de minister-president eind dit jaar klaar zal zijn.

Op vlak van biotech, medtech en healthtech is Vlaanderen wereldtop en daar mogen we best fier op zijn.

FTI zal kansen zal geven in het kader van wetenschapscommunicatie, en vooral ook om jongeren aan te trekken richting dat soort richtingen.

Het is positief dat er zal gewerkt worden in ‘quadruple helix’, waarbij zowel de kennisinstellingen als de bedrijven betrokken zijn, maar dat er ook een cocreatief proces kan worden afgelegd samen met burgers die oplossingen vragen voor problemen of uitdagingen die de toekomst met zich meebrengt.

Ik ben vol goede hoop op een gunstig proces voor FTI.”

Het volledige verslag van mijn vraag om uitleg aan minister-president Jambon vindt u hier.

Het volledige verslag van mijn vraag om uitleg aan minister Brouns vindt u hier.

Bron afbeedling: Vlaamse Overheid

Nieuws

Steeds meer ondernemingen bewust van cyberrisico’s

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister en partijgenoot Jo Brouns over de cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen.

Jachtseizoenen 2021, 2022 en 2023: afschotcijfers en conclusies

De soorten die in Vlaanderen behoren tot het jachtwild zijn opgesomd in artikel 3 van het Jachtdecreet. Dat artikel verdeelt de wildsoorten in verschillende categorieën: grof wild, klein wild, waterwild en overig wild.