Gent Europese Jongerenhoofdstad - tijdelijke constructies student-architecten

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Tijdens een bevraging in het voorjaar van 2023 over de kwaliteit van de Gentse leefomgeving gaven zo'n vijftig jongeren hun mening. Vragen als waar ze graag komen in onze stad, welke plekken ze mijden en welke verbeteringen mogelijk zijn kwamen aan bod.

Architectuurscholen kregen tot na de zomer de tijd om op basis van die resultaten opgaves uit te werken. Vanaf september was het dan de bedoeling dat scholieren en studenten ontwerpen zouden uittekenen en ook echt testen met tijdelijke constructies in de stad.

De resultaten zullen in 2024, wanneer Gent Europese jongerenhoofdstad is, uitmonden in een expo, een lezingenreeks, een bouwkamp en meer.

De bouwmeester stelde daarover: "Als we jongeren willen laten participeren, vragen we vaak louter feedback over plannen van beleidsmakers, stadsdiensten of ontwikkelaars. Dit keer formuleren jongeren zelf de voorstellen vanuit hun eigen noden. Ze ontwerpen die ook zelf en gaan een aantal ervan ook echt samen bouwen. Dat is echte betrokkenheid van jongeren op de stad."

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de bevoegd schepen op de gemeenteraadscommissie van 12 oktober:

  1. Welke lessen kon onze stad leren uit het traject dat vóór de zomer liep?
  2. Hoe zal het proefproject worden aangegrepen om nóg meer jongeren te betrekken bij de architectuur van projecten in onze stad?
  3. Is er een kader voor de realisatie van de tijdelijke constructies in de stad? Zo ja, welk?

Schepen Watteeuw antwoordde:

Bedankt voor deze zeer toekomstgerichte én actuele vraag. 

Volgend jaar in 2024 is Gent de European Youth Capital. Het is in hoofdzaak mijn collega Hafsa El Bazaoui die het programma voor Gent European Youth Capital trekt en op de kaart zet. Dit wordt het moment voor jongeren, organisaties en instellingen uit de stad om samen met jongeren een verhaal te schrijven. Een momentum voor jongeren om hun wensen en ambities mee in het Gent van de toekomst te integreren. 

De publieke ruimte in onze stad kan daarbij niet achterblijven. Daarom heeft de stadsbouwmeester samen met de jeugddienst een programma uitgewerkt om de jeugd zelf een belangrijke rol te geven om mee de stad te maken.

Stadsjongeren uit vijf diverse jeugdorganisaties werden in het voorjaar 2023 bevraagd over de kwaliteit van hun dagelijkse leefomgeving. Met divers bedoelen we: verspreid over de stad en verschillend in de werking.

Daar kwamen 4 grote thema’s uit: Gentse jongeren willen zich veilig voelen, ze willen meer zichzelf kunnen zijn, ze willen meer ruimte om samen te komen, en ze willen ruimte om ’t spel te spelen’. Kortom onze Gentse jeugd wil graag meer ruimte om te sporten, flirten, kijken en bekeken worden, …. En dat doen ze het liefst zelfstandig, exclusief en zonder toezicht, als onderdeel van hun groei naar volwassenheid. Wie me kent weet dat ook ik dat waardevol en belangrijk vind. Ze hebben nood aan exclusieve ruimte met een inclusief karakter in de stad.

Gent zit in de lift, net als veel andere steden. De druk op de stad groeit en sterke groepen eisen ruimte op. En wat blijkt: De ruimte waar jongeren om vragen staat vaak onder druk.  

Op plekken in de stad waar de jongeren potentieel zien gaan middelbare scholieren, architectuur-, interieur-, stedenbouw- en landschapsstudenten in het academiejaar 2023-24 aan de slag. 

Het project van de ontwerpmanifestatie zet in op vier sporen: 

  1. Er wordt een jaar lang debat georganiseerd over de ruimte voor jongeren en de ontwerpuitdagingen. In klaslokalen, op stadsmarkten, en op het EYC hoofdkwartier. Momenteel zijn 32 atelier-oefeningen ingeschreven in het traject. In het najaar van 2024 wordt hierover verslag uitgebracht dmv een expo.
  2. één atelier (KULeuven, educatieve master ontwerpwetenschappen) begeleidt een Gentse jongerenjury in het kader van de reguliere architectuurprijs en zal de beoordeling over nieuwe architectuurrealisaties meenemen.
  3. in maart 2024 komt er één gezamenlijke projectweek UGent/KULeuven onder leiding van studenten. Daarbij worden tijdelijke constructies in lijn met de lopende atelieroefeningen gepland.
  4. Samen met de jeugddienst zet de Stadsbouwmeester een internationaal congres op rond jongeren en ruimte. 

5 omgevingen werden door jongeren aangeduid als speelveld:

  1. CENTRUM | Context = historisch centrum
  2. WATERSPORTBAAN | Context = modernistische hoogbouw + recreatiedomein
  3. GROENKLIMAATAS GENTBRUGGE | Context = 19de eeuwse wijk + Groenklimaatas
  4. OUDE DOKKEN | Context = 19de eeuwse wijk + grootschalige stadsontwikkeling
  5. DRONGEN | Context = buitengebied

5 architectuurtypologieën werden aangeduid als basis voor ontwerpoefeningen voor de studenten. 

  1. Kiosk – als infrastructuur om ‘in te pluggen’. Kleinschalige voorzieningenhubs.
  2. Plein – als vrijruimte zonder specifieke bestemming voor sport, ontmoeting, safe space …
  3. Lokaal – als ontmoetingsruimte waar toe-eigening mogelijk is
  4. Huis – als een veilige cocon voor jezelf
  5. Weg – als kwalitatieve verblijfsruimte voor jongeren onderweg 

Op basis van alle bevindingen die uit deze trajecten komen in 2024, worden vervolgstappen bepaald in 2025.

Wat betreft uw vraag over het kader voor tijdelijke vergunningen. In het kader van de geplande projectweek in maart 2024 denken masterstudenten architectuur na over zinvolle ingrepen in de stad. Voor invulling en constructies bij leegstaande gebouwen en op braakliggende terreinen zal het bestaande vergunningenkader van Dienst stedenbouw en ruimtelijke planning gehanteerd worden. Voor innames in de publieke ruimte zal het kader voor een vergunning inname publieke ruimte gebruikt worden. Op uw bijkomende vraag ben ik het ermee eens dat we hier flexibel moeten mee omgaan om voldoende creativiteit en vernieuwing toe te laten."

Stijn De Roo: "Door jongeren zelf te laten ontwerpen, komen er voorstellen naar boven vanuit hun eigen noden. Daarnaast is het positief dat het project stadsbreed wordt gelanceerd, want ook in de deelgemeenten wonen er een pak jongeren.

Mijn oproep hierbij: laat bestaande kaders (zoals rond inname publieke ruimte) de creativiteit van jongeren niet beperken en voorzie voldoende vrijheidsgraden om de ideeën van de jongeren regelluw uit te testen."

De volledige tussenkomst van Stijn kan je (her)bekijken via deze link.

Nieuws

Meer nieuwe kandidaat-zorgboeren door lagere drempels en administratieve vereenvoudiging

In 2024 dienden 59 landbouwers een nieuwe aanvraag in om in aanmerking te komen als zorgboer bij het Agentschap Landbouw en Visserij. Dat zijn er opvallend meer dan in 2023 toen zich maar 28 boerderijen aanmeldden. Dat heeft minister van Landbouw Jo Brouns geantwoord op een vraag van Stijn De Roo (cd&v). "Een succes in tijden van specialisatie en een dalend aantal land- en tuinbouwbedrijven", zegt De Roo.

Stage lopen in het Vlaams Parlement?

Stijn De Roo is Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Gent. Kom stage lopen bij Stijn en beleef de Vlaamse en Gentse politiek van binnenuit!

Op bezoek bij zorgboerderij Groeisels

Onder een warme winterzon werden we ontvangen bij zorgboerderij Groeisels vzw. In de woonwagen bij De Wassende Maan ontdekten we de inclusieve dagbesteding die ze aanbieden aan zorgbehoevenden. Ze kunnen er werken op het veld in hun eigen tempo en volgens hun eigen mogelijkheden, wat geborgenheid en arbeidsvreugde biedt. Bedankt voor het inspirerend bezoek!