Kanaalzone wordt aantrekkelijker gemaakt!

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Als antwoord op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) gaf bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) een overzicht van de initiatieven die zij in overleg met haar Nederlandse collega, plant om de kanaalzone aantrekkelijker te maken.

Er wordt, aldus de minister, een conceptuele ontwerpoefening gemaakt rond de infrastructuren en ruimtelijke ontwikkelingen in de omgeving van Zelzate. Ter hoogte van de gemeente Zelzate komen mogelijk heel wat te (her)ontwikkelen (grensoverschrijdende) infrastructuren samen in combinatie met ruimtelijke ontwikkelingen: R4WO, pijpleidingen, 380 kV, spoorprojecten (Rail Gent Terneuzen, Trein Gent Terneuzen, Havenspoorlijn,…), kanaalaanpassingen, een nieuwe (verdiepte) Zelzatetunnel, heraanleg van de Cosmosrotonde … Een aantal van deze infrastructuren zijn relevant in het functioneren van de as Antwerpen – North Sea Port – Zeebrugge in een oost-west relatie alsook de as Rotterdam – North Sea Port – Parijs in een noord-zuid relatie. Zelzate en omgeving vormt hierdoor een belangrijke energie- en mobiliteitsknoop, een connector van verschillende modi, met een cruciaal belang voor de modal shift en de energietransitie binnen de Vlaamse en Nederlandse havens.

Op dit moment is er echter geen toekomstbeeld vastgelegd voor alle mogelijk te (her)ontwikkelen infrastructuren en ruimtelijke ontwikkelingen in de omgeving van Zelzate. Het de bedoeling om, op basis van conceptueel ontwerpend onderzoek en scenario’s, werk te maken van de vormgeving van een dergelijk toekomstbeeld met ook aandacht voor ‘leefbaarheid’ als een essentieel uitgangspunt. De projectcoördinatie wordt waargenomen door het Projectbureau Gentse Kanaalzone.

De Vlaamse overheid ondersteunt verschillende initiatieven voor de ontwikkeling van het spoor in het havengebied van North Sea Port. In februari 2021 werd de intentieverklaring Rail Ghent-Terneuzen ondertekend. In dit project wordt gewerkt aan het verbeteren van de spoorinfrastructuur (voor goederen). Hierbij wordt voorgesteld om 3 knelpunten aan te pakken. De ZO-boog aan de sluiskilbrug, de noordelijke ontsluiting van bundel Zandeken en een verbinding naar Terneuzen via de Axelse Vlakte. Dit project wordt momenteel getrokken door Infrabel, Prorail en NSP.

Stijn De Roo: “Met de geplande initiatieven wordt tegemoet gekomen aan de vraag van het havenbestuur. Het is wachten op het toekomstbeeld voor de te ontwikkelen infrastructuren in de omgeving van Zelzate, waarbij ‘leefbaarheid’ voorop gesteld wordt.

Het wegwerken van de knelpunten in de spoorinfrastructuur is een belangrijke doelstelling.”

Nieuws

Vervoersalternatieven tramlijn T2 tijdens werken

Stad Gent plant, in samenwerking met De Lijn en Farys, de heraanleg van de Poperingestraat, Radijsstraat, Dikkelindestraat en een deel van de Kolegemstraat. De geplande werkzaamheden omvatten onder meer de vernieuwing van de wegenis van gevel tot gevel, de aanleg van een gescheiden rioolstelsel en het inrichten van nieuwe tramhaltes met wachtaccommodatie.

Geen stedelijk fietsdeelsysteem nodig: private spelers doen hun werk

Gents Gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) stelt zich vragen bij de noodzaak van een stedelijk fietsdeelsysteem, zoals vermeld in het bestuursakkoord van de Stad Gent.

Schepencollege blijft verwarring zaaien rond zwembad Neptunus

Door een uitspraak van de Raad van State liep de planning van het nieuwe zwembad in Wondelgem al heel wat vertraging op.