Maaseikplein krijgt rubberen ondergrond

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Het Maaseikplein is slachtoffer van eigen succes. In het najaar van 2021 werden er nog nieuwe grasmatten aangelegd, maar die werden door de hevige regenval en het intensief gebruik herschapen in een grote modderpoel. Een trampoline liep ook onder water. Na vragen van fractieleider Stijn De Roo (CD&V) aan schepen Astrid De Bruycker (Vooruit), komen er nu aanpassingen.

Het Maaseikplein is al sinds de opening in juni 2020 een populair parkje in Gent. De 4 minitrampolines voor kinderen maakten het tot een trekpleister. Een jaar na de lancering was het aanwezige gras dan ook al platgelopen, waarop Stijn De Roo de vraag stelde aan de schepen om de grasmat te herstellen. Het parkje werd daarvoor zelfs een tijdje afgesloten met hekkens.

Door de hevige regenval in december werd de graszone één grote modderpoel en liep één van de trampolines ook telkens onder water. Het leidde tot vele natte schoenen en broeken bij de vaak nietsvermoedende spelende kinderen. De modder rond de trampolines zorgde ook voor valpartijen, gelukkig zonder ernstige gevolgen.

Na een nieuwe vraag van Stijn De Roo, zal de schepen zorgen voor oplossingen.

De watertrampoline wordt op korte termijn ontoegankelijk gemaakt door een plaat aan het oppervlak te bevestigen. Later in het voorjaar zal onder de trampoline een grindkoffer met drainage aangebracht worden. Op die manier kan het water naar het rioleringsstelsel aflopen.

De Groendienst bekeek verschillende alternatieven voor de grasmat, maar zand, kiezels en schors zijn niet geschikt, omdat kinderen deze losse materialen graag in de open structuur van de trampolines meenemen. Kunstgras bleek ook niet geschikt. Daarom werd beslist om tussen en in een beperkte zone aan de buitenranden van de trampolines een gietrubberen ondergrond plaatsen. Het is wel de bedoeling dat het parkje zijn groene aanblik zal behouden.

Stijn De Roo: “Ik ben tevreden dat de schepen de problemen op het Maaseikplein aanpakt. De gietrubberen ondergrond wijkt dan wel af van het voorziene en gewenst natuurlijk ontwerp, toch zal het de beleving en de veiligheid van kinderen vooral verbeteren!"

Nieuws

Opvolging fietsersbrug over R4 en Ringvaart

Er wordt gewerkt aan de fietssnelweg F42 langsheen spoorlijn L58. Een nieuwe fietsersbrug moet daar het sluitstuk vormen van de verbinding tussen Gent en het Meetjesland, over de R4 en de Ringvaart heen. Deze fietsersbrug loopt echter vertraging op door een onderzoek van OVAM naar PFAS-vervuiling.

Studentenhuisvesting in Gent

Tijdens de zitting van 19 december 2023 keurde de gemeenteraad een nota goed met aanbevelingen voor studentenhuisvesting. Deze aanbevelingen werden gericht aan de Stad, aan de Vlaamse overheid, de hogeronderwijsinstellingen en de sector van ontwikkelaars. Voor de Stad ging het onder meer over aanbevelingen rond wijzigingen in het ABR en het uitbreiden van beheersovereenkomsten naar kleine- en midschalige projecten.

Herbeplanting in de Amand Casier de ter Bekenlaan

Op 5 maart 2024 werd bekendgemaakt dat de bomen in de Amand Casier de ter Bekenlaan worden gerooid en vervangen. Wortelschade en een slechte standplaats zorgden ervoor dat de bomen niet meer veilig zijn. De instabiliteit is een gevolg van de groeiplaats: de bomen zijn geplant op riolering.