Nieuwe openbare verlichting Evergemsesteenweg - Wondelgem

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

In de delen van de Evergemsesteenweg waar de heraanleg is afgerond staat nieuwe openbare verlichting. Buurtbewoners melden mij dat er een donkere sfeer heerst in de
straat. Zeker ter hoogte van de oversteekplaatsen ervaren bewoners de verlichting als onvoldoende, wat bezorgdheden rond veiligheid naar boven brengt.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de bevoegde schepen:

  1. Welk brandprogramma wordt gehanteerd voor de nieuwe openbare verlichting op de Evergemsesteenweg?
  2. Is de schepen van oordeel dat de oversteekplaatsen op de Evergemsesteenweg voldoende verlicht zijn?
  3. Is het mogelijk de verlichting feller te doen schijnen, rekening houdend met verkeersdrukte en verkeerssamenstelling doorheen de donkere uren?

Schepen Watteeuw antwoordde:

"Vooraf is het belangrijk om je over het lichtontwerp van Fluvius voor de Evergemsesteenweg te informeren. Tot op heden zijn enkel de lichtmasten tussen de Vledermuisstraat en de Benninsbrugstraat vernieuwd. De huidige verlichtingsarmaturen in dit gedeelte van de Evergemsesteenweg zijn nog altijd de oude metaalhalogenidelampen (FALCO MHHP), die voorheen aan de andere kant van de straat op het bovengrondse net waren gemonteerd (zie de onderstaande illustratie). Voor de Evergemsesteenweg staat de installatie van de nieuwe interactieve ledverlichtingsarmaturen voor de eerste helft van 2024 gepland.

Concreet betekent dit dan ook dat er tot op heden geen nieuwe verlichtingsarmaturen op de Evergemsesteenweg werden geïnstalleerd. Het gaat uitsluitend over nieuwe lichtmasten (10 stuks). Momenteel bevinden we ons dus in een tijdelijke situatie. Om te voorkomen dat de straat in het donker zou blijven vanwege de nog niet geleverde interactieve ledverlichtingstoestellen, zijn de oude verlichtingstoestellen van het bovengrondse net verplaatst naar de nieuwe lichtmasten aan de overzijde van de straat. Op dit moment is het "nacht" brandprogramma actief, waardoor de oude verlichtingstoestellen gedurende de hele nacht op hun volle lichtintensiteit branden.

Zoals ik hierboven aangaf, is dit momenteel een tijdelijke situatie. Een definitieve beoordeling of waardering van de verlichting kan pas plaatsvinden nadat de permanente/nieuwe verlichting is geïnstalleerd. Stad Gent bekijkt momenteel samen met Fluvius aandachtig hun OV-plan aan de hand van een lichtstudie die rekening houdt met de verwachtingen van de nieuwe interactieve ledverlichtingstoestellen.

Omdat het een tijdelijke inrichting met de oudere metaalhalogenidelampen (gasontladingslampen) betreft, is het niet mogelijk om deze lampen intenser te laten schijnen. Zodra de Evergemsesteenweg is uitgerust met interactieve ledverlichtingstoestellen, zullen er technisch gezien veel meer mogelijkheden zijn."

Nieuws

Uitrol Gentse digitale watermeter in stroomversnelling

Meer dan 15.000 Gentse gezinnen krijgen tegen eind volgend jaar een digitale watermeter. Dat blijkt uit cijfers die Stijn De Roo (CD&V) opvroeg bij de watermaatschappij Farys.