Nood aan extra openbaar sanitair in Gent aangetoond !

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Het is belangrijk om voldoende kwalitatief en toegankelijk publiek sanitair te voorzien en om duidelijk te communiceren en signaleren waar men deze kan vinden. In onze stad is er de laatste jaren werk gemaakt van een beleidskader rond publiek sanitair, waar "optimale spreiding", "toegankelijkheid" en "kwaliteit" de kernthema's zijn.

Op het Gents grondgebied zijn er op dit moment 185 openbare toiletten, die deze zomer werden uitgebreid met vijf extra toiletcontainers op drukbezochte locaties. Als antwoord op eerder vraag van fractievoorzitter De Roo liet de schepen weten dat er werk gemaakt werd van een promotiecampagne rond publiek sanitair en dat de plaspunten in onze stad ook zichtbaar zouden zijn op Google Maps.

In opvolging van zijn eerdere vragen stelde fractievoorzitter Stijn De Roo de schepen volgende opvolgvragen:

  1. Hoe evalueert de schepen het bijplaatsen van extra toiletcontainers gedurende de zomer? Wat kan er nog verbeterd/aangepast worden?
  2. Zullen er volgende zomer ook in de deelgemeenten extra toiletcontainers geplaatst worden? Zo ja, waar?
  3. Wanneer wordt de promotiecampagne gelanceerd en wanneer zullen de plaspunten in onze stad ook via Google Maps raadpleegbaar zijn?

Schepen El-Bazioui antwoordde:

"Deze zomer zijn er op 5 locaties toiletcontainers geplaatst van juni tot september en per locatie werd het aantal bezoekers gemonitord (Citadelpark, Rabotpark, Keizerpark, Houtdok, en Wolterspark als testlocatie). We kunnen dit positief evalueren: er waren per dag gemiddeld tussen 50 en 130 bezoekers op elke locatie. De nood is dus duidelijk aangetoond.

Begin volgend jaar worden de nieuwe locaties gekozen. Welke dat zijn is nog niet beslist, dit zal blijken uit de evaluatie. De evaluatie van deze zomer is dus lopende, de dienst Aankoop en Logistiek is de cijfers nog aan het evalueren. Het is natuurlijk wel belangrijk dat we deze evaluatie niet enkel op cijfers baseren, maar ook luisteren naar wat er leeft bij andere beleidsdiensten en het middenveld. Onze diensten zijn op dit moment dan ook in overleg met verschillende diensten en partners.

De keuze van de locaties voor volgend jaar zal deel uitmaken van deze evaluatie en gebeurt binnen de beschikbare middelen en noden. Tijdens de opmaak van het kader publiek sanitair deze legislatuur staan verschillende locaties, ook locaties in de deelgemeenten.

De plaskaart wordt continu via de bestaande communicatiekanalen bekend gemaakt met focus op plaatsen waar bezoekers effectief komen. Er is daarbij een nauwe samenwerking met betrokken diensten: de Dienst Toerisme beschikt over een QR-code met een link naar de plaskaart. Deze code komt ook op het papieren stadsplan. Bij een volgende update van de infopaaltjes van Dienst Toerisme zal Publiek Sanitair meegenomen worden in de meldingen aan het publiek – hier zullen dan alle bezoekers van onze stad voordeel uit halen. Gentinfo is op de hoogte van de plaskaart.

Om bezoekers en Gentenaars te informeren waar er publiek sanitair is, hebben we de plaskaart ontwikkeld op de website van stad Gent. Er is toen gekozen voor een eigen plaskaart omdat dit een makkelijk instrument is dat door de diensten zelf aangestuurd en up to-date gehouden kan worden.

Bijkomend zetten onze diensten in op de opmaak van de plaspunten in Google Maps, dit is lopende. Dit is tijdrovend door de complexe administratieve eisen van Google rond eigenaarschap van locaties. Een exacte datum wanneer alles raadpleegbaar is, is nog niet gekend. In ieder geval zetten onze diensten volop in op het maximaal beschikbaar stellen van de nodige info betreffende Publiek Sanitair, zowel digitaal als analoog.

Stijn De Roo: “De cijfers tonen aan dat de nood aan bijkomend openbaar sanitair hoog is. Mooi verzorgde toegankelijke openbare toiletten zijn niet alleen van belang voor bezoekers of toeristen, maar óók voor inwoners van Gent en haar deelgemeenten. Ik dring er dan ook op aan dat de investeringen in publiek sanitair worden aangehouden en dat we zo inzetten op een echt Gents toiletbeleid !

Ik ben tevreden dat de schepen ingaat op mijn suggestie om de plaspunten in de stad ook te ontsluiten via Google Maps. Als de nood het hoogst is, dan ga je niet op zoek op de website van de stad naar de juiste kaart.”

Nieuws

Parkeergelegenheid nabij het Wonderwoud in Oostakker

Op 29 november 2024 werd het Wonderwoud officieel geopend. Bezoekers kunnen er wandelen, fietsen en genieten van de natuur. Bewoners in de buurt van de ingangen van het Wonderwoud melden echter dat heel wat bezoekers wildparkeren, bijvoorbeeld voor hekkens of zelfs in voortuinen.

Fietsbrug over de Ringvaart gepland voor 2028, maar tracé op Gents grondgebied nog onbekend

De fietsbrug over de Ringvaart, een noodzakelijk onderdeel van de F42-fietssnelweg, wordt naar verwachting in 2028 opgeleverd. Dat blijkt uit informatie die gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij schepen Joris Vandenbroucke (Voor Gent). Momenteel loopt het Beschrijvend Bodemonderzoek (BBO) om de PFAS-vervuiling en de saneringskosten in kaart te brengen. De vergunningsaanvraag wordt voorzien in 2026, waarna de werken in 2027 van start gaan.

"Herinrichting N42 tussen Wetteren en Zottegem is noodzakelijk"

De toekomst van de herinrichting van de N42 tussen Wetteren en Zottegem blijft onzeker na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) door de Raad van State in 2023. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo.