Oekraïners kunnen vanaf 4 januari verblijfskaart verlengen in Gent

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Vanaf 4 januari kunnen Oekraïners hun verblijfskaart verlengen in Gent. De stad voorziet hiervoor 1200 extra loketten in AC Zuid. Hun huidige verblijfskaart is nog geldig tot 4 maart 2023. Dat blijkt uit een vraag van fractievoorzitter Stijn De Roo aan schepen Heyndrickx tijdens het vragenuurtje voorafgaand de gemeenteraad van 19 december.

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn 5,6 miljoen burgers het land ontvlucht. Oekraïense vluchtelingen die in Europa, en dus ook Gent, asiel hebben aangevraagd, kregen een verblijfskaart A die geldig is tot en met 4 maart 2023. Recent heeft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) gecommuniceerd dat lokale besturen het proces van verlenging kunnen opstarten vanaf 4 januari 2023.

Fractievoorzitter Stijn  De Roo stelde hierover volgende vragen aan de bevoegd schepen tijdens het vragenuurtje voorafgaand de gemeenteraad van 19 december 2022: 

  1. Kunnen Oekraïense vluchtelingen in Gent zich ook vanaf 4 januari aanbieden om hun A kaart te verlengen? Zo ja, op welke manier zullen deze burgers op de hoogte gesteld worden?
  2. Hoe zal de dienst burgerzaken dit praktisch aanpakken?

Schepen Heyndrickx antwoordde:

"Ook in Gent zullen Oekraïners vanaf 4 januari hun verblijfskaart kunnen verlengen. Deze nieuwe verblijfskaarten zullen geldig zijn tot en met 4 maart 2024.

In Gent hebben ruim 1200 Oekraïners een verblijfskaart. Gezien de grote groep verlengingen die we moeten behandelen op korte termijn hebben we enkele stappen ondernomen.

  • In eerste plaats werden de Oekraïners in Gentpersoonlijk aangeschreven per brief. In deze brief staat alle informatie waarom, en hoe een afspraak kan worden gemaakt. Aangezien het twee weken duurt om dergelijke kaart aan te maken vragen we hen ook om voor 15 februari langs te komen. Op die manier vermijden we problemen met vervallen verblijfskaarten.
  • Naast het proactief informeren voorzien we bij burgerzaken ook extra loketten om deze verlengingen tijdig te kunnen afronden. Aan de burgers wordt meegegeven dat deze afspraak enkel is voor het verlengen van verblijfskaarten. Indien er vragen zijn over andere zaken, gelinkt aan hun verblijf, zullen ze worden doorverwezen of kan een nieuwe afspraak worden gemaakt.

Ik doe bij deze ook nog eens een oproep aan Gentenaars en vrijwilligersorganisaties die vaak in contact staan met Oekraïners om hen zeker attent te maken op deze brief of het feit dat ze hun verblijfskaart moeten verlengen.

Indien er onduidelijkheden zijn kan er hierover steeds contact worden opgenomen met het loket Migratie."

Je kan het volledige fragment (her)bekijken via deze link.

Copyright afbeelding: Stad Gent

Nieuws

Steeds meer ondernemingen bewust van cyberrisico’s

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) ondervroeg bevoegd minister en partijgenoot Jo Brouns over de cyberaanvallen op Vlaamse ondernemingen.

Jachtseizoenen 2021, 2022 en 2023: afschotcijfers en conclusies

De soorten die in Vlaanderen behoren tot het jachtwild zijn opgesomd in artikel 3 van het Jachtdecreet. Dat artikel verdeelt de wildsoorten in verschillende categorieën: grof wild, klein wild, waterwild en overig wild.