Recent is bij de wegenwerken in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer aan de N70 ter hoogte van het centrum van Melsele, deelgemeente van Beveren-Waas, de maximumwaarde voor PFOS in de grond van de werfzone overschreden. De werken werden voor onbepaalde tijd stilgelegd.
Dit was aanleiding voor Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (CD&V) om minister Lydia Peeters (Open Vld) te ondervragen over hoe nu en in de toekomst zal worden opgetreden als er bij wegenwerken in opdracht van AWV PFOS en PFAS wordt aangetroffen in de bodemstalen.
De minister antwoordde dat in het kader van de inventarisatie van PFAS-verdachte risicolocaties en terreinen waar mogelijk fluorhoudend blusschuim werd gebruikt de OVAM een onderzoeksprotocol heeft uitgewerkt voor de opmaak van een verkennend bodemonderzoek, specifiek voor bodemverontreiniging met PFAS. Op basis daarvan zal OVAM kunnen oordelen of er verdere maatregelen in kader van het Bodemdecreet noodzakelijk zijn. Wat betreft de evaluatie van de risico’s voor de volksgezondheid zal de OVAM afstemmen met het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) voor advies. AWV zal hierover pas open en transparant communiceren wanneer de adviezen van de experts gekend zijn.
Indien uit (bijkomende) bodemonderzoeken een overschrijding van een norm wordt vastgesteld, zal steeds in overleg met de bevoegde instanties bekeken worden wat de nodige maatregelen zijn, zowel naar de werf als naar de omwonenden.
Het departement MOW coördineert alle PFAS-gerelateerde onderwerpen en concentreert zich momenteel op kennisopbouw en -uitwisseling van gegevens. In functie van wijzigende normen, beleidskaders en aanbevelingen die voortvloeien uit de werkzaamheden van de opdrachthouder coördinatie aanpak PFAS, bevoegde instanties als OVAM en VMM evenals de onderzoekscommissie zal de samenwerking en afstemming met verschillende diensten binnen de Vlaamse Overheid verder versterkt worden.
Op vandaag is er al nauw overleg tussen de verschillende instanties over de te volgen handelingen inzake dataverzameling- en verspreiding en communicatie. Op basis van de recente ervaringen en afgestemd op de werkzaamheden en kaders die bevoegde instanties en opdrachthouder uittekenen, kan bekeken worden met alle bevoegde instanties in welke mate de samenwerking en afspraken m.b.t. communicatie kunnen vastgelegd worden in een protocol of draaiboek. Op basis van getrokken lessen inzake PFAS kan worden nagegaan of een vergelijkbare aanpak inzake interne en externe communicatie nuttig is bij de vaststelling van andere verontreinigende stoffen op werven.
Stijn De Roo: “Er moet snel geschakeld worden als PFOS, PFAS of andere schadelijke stoffen worden aangetroffen in de grond van werfzones bij wegenwerken. Ingeval van overschrijding van een norm moeten de nodige maatregelen getroffen worden voor de werf en voor de omwonenden.
Over de risico’s voor de volksgezondheid moet steeds open en transparant gecommuniceerd worden naar de omgeving en naar de betrokken overheden.
Er moet dringend werk worden gemaakt van het protocol waarin de samenwerking en afspraken m.b.t. communicatie zullen vastgelegd worden !”