Opening 5G lab Orange Belgium

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Vandaag werd het 5G lab van Orange Belgium officieel geopend door minister Benjamin Dalle.

De innovatie van 5G zit in wat we ermee zullen kunnen doen. Het lab demonstreert en ontwikkelt nieuwe toepassingen samen met bedrijven.

Zo zagen we:

  • een demonstratie van OTIV, een Gentse start-up die een geduwde wagon voorzien van camera's die dankzij de snelheid van 5G en Artificiële Intelligentie tijdig kan ingrijpen bij gevaar.
  • een slimme bril die dankzij 5G samenwerkt met een robot
  • een drone voor transport van medisch materiaal die via 5G wordt bestuurd en veilig op zijn bestemming komt

De nieuwe technologie heeft veel in petto. De minister beloofde alvast opnieuw dat 2022 het jaar van 5G in Vlaanderen wordt !

Nieuws

Opvolging fietsersbrug over R4 en Ringvaart

Er wordt gewerkt aan de fietssnelweg F42 langsheen spoorlijn L58. Een nieuwe fietsersbrug moet daar het sluitstuk vormen van de verbinding tussen Gent en het Meetjesland, over de R4 en de Ringvaart heen. Deze fietsersbrug loopt echter vertraging op door een onderzoek van OVAM naar PFAS-vervuiling.

Studentenhuisvesting in Gent

Tijdens de zitting van 19 december 2023 keurde de gemeenteraad een nota goed met aanbevelingen voor studentenhuisvesting. Deze aanbevelingen werden gericht aan de Stad, aan de Vlaamse overheid, de hogeronderwijsinstellingen en de sector van ontwikkelaars. Voor de Stad ging het onder meer over aanbevelingen rond wijzigingen in het ABR en het uitbreiden van beheersovereenkomsten naar kleine- en midschalige projecten.

Herbeplanting in de Amand Casier de ter Bekenlaan

Op 5 maart 2024 werd bekendgemaakt dat de bomen in de Amand Casier de ter Bekenlaan worden gerooid en vervangen. Wortelschade en een slechte standplaats zorgden ervoor dat de bomen niet meer veilig zijn. De instabiliteit is een gevolg van de groeiplaats: de bomen zijn geplant op riolering.