Openstellen private groenzones

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

In de beleidsnota Openbaar Groen drukt het stadsbestuur de ambitie uit om jaarlijks twee nieuwe private groenzones open te stellen via medegebruik. Hiervoor zouden gesprekken aangeknoopt worden met de hoger onderwijsinstellingen, religieuze instellingen, zorginstellingen, bedrijven,…

In 2021 sloot de Stad bijvoorbeeld een samenwerkingsovereenkomst met de CM voor het openstellen van de groene ruimte van het Lieven Bauwens-gebouw aan de buurt. Gent kreeg er zo in één klap meer dan 4.500 vierkante meter aan publiek toegankelijk groen bij - een oase van rust voor veel buurtbewoners, scholieren en personeelsleden uit de kantoren in de directe omgeving.

Fractieleider Stijn De Roo (cd&v) stelde aan schepen De Bruycker (Vooruit) volgende vragen:

  1. Hoeveel private groene ruimten werden deze legislatuur opengesteld aan de buurt?
  2. Welke uitdagingen en knelpunten komen naar boven bij de gesprekken met potentiële private partners?
  3. Welke mogelijkheden ziet de schepen nog om het aantal private groenzones die worden opengesteld aan de buurt verder uit te breiden?

De schepen antwoordde: “Volgende groenzones werden opengesteld deze legislatuur: CM building Lieven Bauwens (2020), terrein ziekenhuis Jan Palfijn (2020), de Tuin van Villa Voortman (2021), het terrein met de sportkooi aan school De Panda in Nieuw Gent (2021), het Seminariepark in de Beekstraat in Mariakerke (2021), de integraal toegankelijke speelzone van Sint-Gregorius in Gentbrugge (2022), de voortuin van De Spiegel aan de Zwijnaardsesteenweg en de speelzone Halvemaanstraat (2023). 

De campus Schoonmeers in de Voskenslaan is opengesteld maar zonder overeenkomst met de Stad Gent. De groenzone in het Sint-Antoniushof werd langer opengesteld (sluitingsuur van 19u naar 21u in de lente- en zomermaanden).  

De Stad Gent is voornamelijk op zoek naar open te stellen groenzones in wijken waar de groennorm niet gehaald wordt en waar er dus een tekort aan toegankelijk groen is. De groenzone dient voldoende meerwaarde te bieden voor de buurt. In de meeste gevallen neemt de Stad Gent in ruil voor de openstelling beheer- of andere taken over. De openstelling van Sint-Gregorius was gekoppeld aan een investeringssubsidie voor het ontwerp van een integraal toegankelijke speelzone.  Kwesties die aan bod komen tijdens gesprekken over openstelling zijn: beheer groen en bomen, mogelijke schade aan infrastructuur, beheer speeltoestellen, zwerfvuil en ophaling afvalkorven, infoborden, eventueel sleutelbeheer, communicatie tussen Stad Gent en de eigenaar, type overeenkomst, sociale controle.  

Eenmaal per jaar (of meer indien nodig) is er een overleg tussen Stad Gent en de eigenaar om eventuele problemen te bespreken. 

De openstelling van het terrein van PC Guislain in de Bloemekenswijk is nog dit jaar gepland. De overeenkomst met de universiteit over het Vossenpark willen we graag verlengen. Daarnaast zijn  herinrichting via ANB-subsidie) in Sint-Kruiswinkel, de pastorietuin van Drongen.”

Stijn De Roo: “Het is goed dat de Stad op zoek gaat naar opportuniteiten om private groenzones open te stellen voor buurtbewoners. De uitdaging zal erin bestaan om voldoende budgettaire controle te houden op de samenwerking met andere partners, zodat het openstellen van private zones een meerwaarde biedt aan de Gentse burgers.”

De volledige tussenkomst van Stijn kan je (her)bekijken via deze link.

Copyright afbeelding: Stad Gent

Nieuws

Parkeergelegenheid nabij het Wonderwoud in Oostakker

Op 29 november 2024 werd het Wonderwoud officieel geopend. Bezoekers kunnen er wandelen, fietsen en genieten van de natuur. Bewoners in de buurt van de ingangen van het Wonderwoud melden echter dat heel wat bezoekers wildparkeren, bijvoorbeeld voor hekkens of zelfs in voortuinen.

Fietsbrug over de Ringvaart gepland voor 2028, maar tracé op Gents grondgebied nog onbekend

De fietsbrug over de Ringvaart, een noodzakelijk onderdeel van de F42-fietssnelweg, wordt naar verwachting in 2028 opgeleverd. Dat blijkt uit informatie die gemeenteraadslid Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij schepen Joris Vandenbroucke (Voor Gent). Momenteel loopt het Beschrijvend Bodemonderzoek (BBO) om de PFAS-vervuiling en de saneringskosten in kaart te brengen. De vergunningsaanvraag wordt voorzien in 2026, waarna de werken in 2027 van start gaan.

"Herinrichting N42 tussen Wetteren en Zottegem is noodzakelijk"

De toekomst van de herinrichting van de N42 tussen Wetteren en Zottegem blijft onzeker na de vernietiging van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) door de Raad van State in 2023. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Stijn De Roo.