Vlaams Parlementslid Stijn De Roo nam tijdens het begrotingsdebat van 14 december de tussenkomst voor het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie voor zijn rekening.
Je kan de integrale tussenkomst hieronder lezen:
"De energiecrisis wijst ons nog maar eens op het feit hoe hard we innovatie, technologie en onderzoek nodig hebben om de stap te zetten naar een méér volhoudbare en toekomstbestendige maatschappij, zonder daarbij onze welvaart op het spel te zetten.
Vlaanderen heeft geen grote olievelden of kostbare mineralen in de bodem, maar we hebben wél onze kennis. We hebben wél onze innovatiekracht. We hebben wél ons wetenschappelijk onderzoek.
Ze bieden ons een goede uitgangspositie om maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie en de digitalisering aan te pakken.
We moeten ze dan ook beveiligen, bevorderen en bestoefen.
-
Beveiligen
We moeten onze kennis als een strategisch goed beschouwen en niet zomaar te grabbel gooien.
Recent nog werd een Russische spion aan de universiteit van het Tromsø ontmaskerd en opgepakt. Maar ook onze bedrijven worden opnieuw vaker slachtoffer van hacking en van digitale inbraken.
Rusland en China zullen in de toekomst hun pogingen om kennis te stelen uit Westerse universiteiten en onderzoeksinstellingen niet verminderen, integendeel.
In een gedigitaliseerde economie is die beveiliging een cruciaal onderdeel. Met het beleidsplan cybersecurity zullen we daar de noodzakelijke inspanningen voor leveren.
-
Bevorderen
Vlaanderen is Europese top op vlak van technologie en innovatie. We spenderen meer dan 3,6 % van ons BBP (ongeveer 10 miljard) aan onderzoek en innovatie en we mogen daar dan ook trots op zijn.
En we gaan dat verder bevorderen: in de begroting komt er bijvoorbeeld 2 miljoen euro bij voor de speerpuntcluster MEDVIA die de positie van Vlaanderen als dé Europese hotspot voor HealthTech zal verankeren.
En we bevorderen ook door te investeren in de topdomeinen en ons top wetenschappelijk onderzoek. Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, waar we eerder deze week de kans kregen om hun onderzoek en samenwerking met succesvolle bedrijven te bewonderen krijgt een verhoging van haar dotatie met 4 miljoen euro; het VITO krijgt 2 miljoen extra voor infrastructuurnoden en ga zo maar door.
En we bereiden ons ook voor op Europese regelgeving, zoals de European Chips act met het ook op een centrale rol voor IMEC. Vorige week nog maakte IMEC bekend dat ze chips gaan ontwerpen voor Rapidus, een Japans chipbedrijf dat werd opgericht door Softbank, Toyota, Sony en zes andere Japanse bedrijven. Dit zet nog maar eens in de verf dat IMEC wereldtop is.
En dat brengt mij naadloos bij mijn derde B:
-
Bestoefen
We mogen best wel wat trotser zijn over wat we hier in Vlaanderen in huis hebben. Welk baanbrekend onderzoek op planten wordt verricht om ze aan te passen aan het toekomstige weersomstandigheden. Hoe onze medtechsector werkt aan de genezing van kanker. Hoe onze digitale economie artificiële intelligentie omzet tot maatschappelijk wenselijke toepassingen.
Met 11 miljoen euro in de begroting voor wetenschapscommunicatie gaan we die uitdaging mee aan. Via onder andere Dag van de Wetenschap laten we topwetenschappers in Vlaanderen aan het woord om hun expertise te laten delen met de volgende generaties.
En tot slot liggen er ook heel wat kansen bij dat grote project FTI. Flanders Technology and Innovation zal Vlaanderen verder op de kaart zetten rond 5 actuele werven. Ik kijk alvast uit naar het plan van aanpak dat u samen met Minister-president Jambon op tafel zal leggen en de uitrol ervan in 2023.
Beveiligen, bevorderen en bestoefen.
Kortom, collega's: met de inzet van onze kennis, van onze innovatiekracht en van ons wetenschappenlijk onderzoek zullen we onszelf terug te lanceren uit de crisissen."