Restafval bedrijven: goede sorteerders zullen in de toekomst beloond worden

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) informeerde bij bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) naar de beleidsinitiatieven die de minister nog deze legislatuur zal nemen om de doelstelling van minder dan 30% bedrijfsafval tegen 2030 te realiseren.

De minister antwoordde: “Binnen de Vlaamse regering wil ik voorstellen of we de afvalstoffenproducent ook een financiële impuls kunnen geven om beter te sorteren door de factuur van het restafval te laten baseren op het gewicht van de container. Wie meer restafval produceert zal daarom meer betalen, de goede sorteerders worden beloond. Deze maatregel staat dus naast de verbrandingsheffing die ik vorig jaar al sterk verhoogde.

Verder bekijk ik de optie om een verduidelijking aan te brengen over de vandaag reeds bestaande mogelijkheid om bepaalde ‘droge niet-gevaarlijke fracties’ gezamenlijk in te zamelen. Ik plan de voorwaarden hiervoor te verduidelijken, zodat er meer rechtszekerheid is om in het bijzonder papier- en kartonafval, houtafval, metaalafval, harde kunststoffen en folies in één recipiënt in te zamelen. Dit zijn fracties die elkaar niet vervuilen en dus eventueel in één recipiënt ingezameld kunnen worden, wat de selectieve inzameling efficiënter en haalbaarder maakt. Het zijn ook fracties die we net nog vaak tegenkomen in de restafvalcontainer.”

In opvolging van dit antwoord diende ik een nieuwe schriftelijke vraag in om te informeren wanneer het voorstel om de factuur van het restafval van bedrijven te baseren op het gewicht van de container en zo de goede sorteerders te belonen, op de agenda van de Vlaamse Regering zal geplaatst worden en op welke termijn deze maatregel in de praktijk kan ingevoerd worden.

Tevens informeerde ik wanneer de nieuwe voorwaarden voor de reeds bestaande mogelijkheid om bepaalde ‘droge niet-gevaarlijke fracties’ gezamenlijk in te zamelen, beschikbaar zullen zijn.

Ik kijk uit naar het antwoord van de minister.

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.