Vastgoedtool van stad Gent heeft succes!

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Stad Gent biedt via de toepassing "vastgoedinformatie.stad.gent" een handige tool om de beschikbare informatie per perceel of adres te ontsluiten. De gebruiker kan met een eenvoudige druk op de knop alle gekende informatie over de ligging, de voorschriften, vergunningen, de inrichtingen, de bodem, het erfgoed en de archeologie, … raadplegen.

De tool kwam voorheen al aan bod in de commissie SSW, onder andere in februari 2021. De schepen gaf meer informatie over de GIS-applicatie die in de beleidsnota Stedenbouw was opgenomen. Toen had die nog de werknaam "vastgoedinformatiebrief 2.0".

Het is een samenwerking tussen de diensten Stedenbouw en Ruimtelijke Planning, Milieu en Klimaat en District09.

Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover vragen in de gemeenteraadscommissie van 9 februari:

  1. Vindt de beoogde doelgroep (notarissen, vastgoedmakelaars, architecten, anderen die zich informeren bij de dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning) de weg naar deze handige tool? Hoeveel informatievragen werden er al gesteld?
  2. Op welke manier wil de schepen deze tool nog breder bekend maken bij de Gentenaars die zich beter willen informeren bij de potentiële aankoop van een woning? 
  3. Is de tool afgewerkt zoals hij op vandaag bestaat? Of zijn er plannen om nog meer informatie te ontsluiten via deze weg? Graag meer informatie.
  4. Wat is het verschil met het stedenbouwkundig uittreksel, zoals bij de stad kan aangevraagd worden bij de afdeling Notarisvragen? Is het de bedoeling om deze betaalde dienstverlening (116 euro) op termijn te vervangen door een automatische module, zoals de tool vastgoedinformatie? Wat zijn daarvan de gevolgen op personeels- en budgettair vlak (investering tool, personeelsinzet, verminderde inkomsten, …)? 

Schepen Watteeuw antwoordde:

"Bedankt voor deze vraag, want u geeft mij de mogelijkheid om deze belangrijke informaticatoepassing voor de stedenbouwkundige dienstverlening wat in de kijker te zetten. 

De bezoekers op deze webtool worden sinds mei 2022 systematisch bijgehouden. Tussen 1 mei 2022 en 31 januari 2023 kende de website in 9 maanden 663.565 page hits. Dit komt neer op gemiddeld 73.729 page hits, per maand, door 1.403 unieke bezoekers. Dat zijn toch serieuze cijfers. Ik denk niet dat we in één jaar aan een miljoen gaan geraken, maar toch dicht in de buurt. Waarbij 72% van de bezoekers komt van buiten de stadsorganisatie. Meer details over de websitebezoekers zijn niet beschikbaar. Het is dus niet mogelijk om na te gaan wie een professionial of wie een nieuwsgierige passant is, maar het aantal bezoekers is wel zo hoog dat je gerust over een succes mag spreken. Wij hadden dat echt niet verwacht.

De weblink van vastgoedinformatie promoten we als stad via mail/telefoon/balie bijna dagelijks. Vooral de professionals worden zo naar deze site begeleid. Hierdoor kunnen zij snel en buiten de openingsuren van de balie alle stedenbouwkundige informatie van een perceel zelf opzoeken. 

Nu collega’s, we willen een optimale dienstverlening bieden aan iedereen uit de vastgoedwereld. Of het nu gaat om een burger op zoek naar een woning, een architect of een sociale huisvestingsmaatschappij. We willen ze toegang geven tot belangrijke en relevante informatie. Met vastgoedinfromatie kunnen ze allemaal vanuit hun zetel of vanuit hun bureau deze informatie raadplegen. Ik denk dat we zo die mensen echt helpen. En dat is waarvoor we dit doen. We willen nog beter doen.

Om beter zicht te krijgen op de doelgroep die wordt bereikt, plan ik ook een bevraging op deze website. De bedoeling is om onder meer gemiste doelgroepen beter te informeren over het bestaan van deze webtool.  Voor deze ‘pop-up enquête’ op de toepassing is wel nog een installatie van District 09 nodig. 

Daarnaast bekijken we de mogelijkheden voor extra communicatie:

  • een uitgebreider artikel in het Stadsmagazine
  • herhaling communicatie naar de professionele doelgroep via de nieuwsbrief van de Stadsbouwmeester
  • nieuwe banner in e-mail-handtekening van de Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning en tijdelijk ook op mijn kabinet.

In het verleden zijn al verschillende communicatiemiddelen ingezet:

  • voorstelling aan Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV)
  • kort artikel in het Stadsmagazine
  • bekendmaking aan professionele doelgroep via nieuwsbrief Stadsbouwmeester
  • verwijzing in mails en andere contacten met de doelgroep

Op je vraag naar afwerking van de tool, kan ik je meegeven dat het project opgeleverd is. Het systeem bevat alle informatie zoals bij aanvang opgelijst en er zijn momenteel geen concrete plannen om extra informatie te ontsluiten. Het is niet per definitie uitgesloten is maar de voorzien zaken zijn gerealiseerd. De ambitie blijft immers om publieke kwalitatieve basisinformatie over stedenbouw gebundeld beschikbaar te maken voor het ruime publiek. Als in de toekomst extra informatie voorhanden is, die hieraan een bijdrage levert, kan de tool hiermee vanzelfsprekend uitgebreid worden. 

Natuurlijk is er wel een verschil met het stedenbouwkundig uittreksel, waar u naar verwijst, zoals bij de stad bij de afdeling Notarisvragen kan worden aangevraagd worden. De webtool 

Vastgoedinformatie.stad.gent bevat enkel de publiek toegankelijke informatie, zoals RUP’s en BPA’s, vergunningen uit het vergunningenregister, erfgoedobjecten uit de inventaris onroerend erfgoed,…. De “notarisbrief” bevat daarnaast ook privacygevoelige informatie zoals – en u zal begrijpen waarom we dit niet opnemen - bouwovertredingen, leegstand, gemeentelijke heffingen,… en informatie die momenteel (nog) niet publiek toegankelijk is zoals erfdienstbaarheden.

De website kan momenteel de formele “notarisbrief” niet vervangen. Bovendien moeten vanaf 1 januari 2024 alle notarisbrieven via het nieuwe Vlaamse Vastgoedinformatie Platform aangevraagd en afgehandeld worden. 

Het geleverde werk kan wel maximaal worden herbruikt en  naar het Vlaams platform doorstromen.

Dit betekent inderdaad een efficiëntiewinst, geraamd qua personeelsinzet (geraamd op 1,7 VTE). De prijs die de stad vraagt voor een notarisbrief zal behouden blijven. Het komt dus netto neer op een besparing (geraamd op € 97.000 na aftrek van extra kosten voor software). Dit maakte deel uit van de 1ste besparingsronde in 2022.

Tot daar collega De Roo, ik denk dat deze tool bewezen heeft dat hij mensen kan helpen. Alleen al maar door het hoge aantal bezoekers via 660.000 page hits."

Stijn De Roo: "Zowel voor de verdere digitalisering als voor de ontsluiting van informatie is dit een belangrijke stap vooruit. Ik hoop dat de bekendheid en het aantal gebruikers van deze tool verder stijgt."

De volledige tussenkomst kan je hier (her)bekijken.

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.