Vlaamse overheidssteun voor decarbonisering ArcelorMittal Belgium

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Vlaams volkvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) informeerde bij bevoegd minister Jo Brouns (cd&v) naar de stand van zaken van de concretisering van de afspraken over de decarbonisering bij ArcelorMittal Belgium.

Op de vragen van De Roo antwoordde minister Brouns dat de Vlaamse Regering op 24 juni 2022 besliste om de aanpassing van de aandeelhoudersovereenkomst tussen ArcelorMittal Belgium nv, ArcelorMittal Holding and Services Belgium nv en het Vlaamse Gewest met betrekking tot hun participatie in Finocas nv goed te keuren. Daarbij aansluitend keurde de Vlaamse Regering een kapitaalverhoging van Finocas goed voor een bedrag van 350 miljoen euro, bestemd voor decarbonisatiegerelateerde projecten op de site van ArcelorMittal Gent. Er werd een inschrijvingsovereenkomst gesloten met betrekking tot een kapitaalverhoging van 700 miljoen euro, onder opschortende voorwaarde van goedkeuring door de Europese Commissie. Deze middelen zouden ter beschikking gesteld worden aan ArcelorMittal onder de vorm van een lening.

De goedkeuring van de Europese Commissie op 22 juni 2023 betreft een toestemming van Europa aan Vlaanderen om tot 280 miljoen euro staatssteun toe te kennen aan ArcelorMittal Belgium voor de uitvoering voor een specifiek project, dat echt gericht is op de bouw van de DRI-installatie (direct reduced iron). Europa biedt met die beslissing de mogelijkheid om de lening toe te kennen als een ‘soft loan’ aan voorwaarden die gunstiger zijn dan de markt. Momenteel wordt een beslissing uitgewerkt voor de toekenning van de soft loan door Finocas aan ArcelorMittal Belgium, waarbij al de voorwaarden uit de notificatie opgenomen zullen worden. De beslissing van de Europese Commissie is een belangrijke stap in de concretisering van de operationele activiteiten die de kapitaalsparticipatie voor ogen had.

Voor de kapitaalsparticipatie besliste de Vlaamse Regering op 14 oktober 2022 om akkoord te gaan om al onmiddellijk een kapitaalverhoging van 40 miljoen euro – 20 miljoen vanuit het Vlaamse Gewest en 20 miljoen euro vanuit ArcelorMittal Holding – door te voeren. Die zal in mindering gebracht worden op de geplande kapitaalverhoging van in totaal 700 miljoen euro.

De verdere afspraken in verband met de stortingen zijn 125 miljoen in 2023, 200 miljoen in 2024, 280 miljoen in 2025 en ten slotte 55 miljoen euro in 2026. De raad van bestuur van Finocas nv zal de precieze datum voor de kapitaalverhogingen bepalen en zal de aandeelhouders hiervan in kennis stellen.

Voor het ruimere project van ArcelorMittal naar decarbonisatie en DRI werd momenteel door Vlaanderen een subsidie van 63,3 miljoen euro toegekend. Dit omvat twee projecten die deel uitmaken van de toestemming voor 280 miljoen staatsteun op basis van de notificatie onder het CEEAG-kader, met name een project voor de eerste industriële ontplooiing voor recuperatie van waterstof uit de huidige cokesovengassen en een investeringsproject voor de constructie van de DRI-installatie. De gezamenlijke steun bedraagt 51,5 miljoen euro.

Dan zijn er twee projecten die gesteund werden op basis van het bestaande staatssteunkader, met name een milieustudie voor de DRI-installatie en een O&O-project naar de processen voor recuperatie van waterstof uit cokesovengas en aanwending van waterstof in DRI. De gezamenlijke steun bedraagt 11,8 miljoen euro.

Daarnaast werden ook andere, in verhouding kleinere, projecten gesteund van ArcelorMittal Belgium die geen deel uitmaken van het RecHycle-project, maar wel bijdragen aan reductie van CO2-emissies. Voor de periode 2020-2023 omvat dit onder meer CO2TREAT, een O&O-project met als doel om materiaalkringlopen in te korten en efficiënt gebruik van grondstoffen te verhogen. Dit proces kijkt naar een grotere valorisatie van staalslakken, die daar als restproduct naar voren komen. De steun bedraagt 0,5 miljoen euro. RESEDUAL is een ander project in de O&O-sfeer, en geeft inzicht in restelementen op industriële afdichting via verhoogd schrootgebruik. Ook dat is valorisatie van reststromen. De steun bedraagt 1,5 miljoen euro. Dan is er een STS-project (strategische transformatiesteun) voor opleidingssteun gekoppeld aan de uitbouw van een installatie voor de productie van bio-ethanol via een fermentatieproces op basis van uitlaatgassen van de staalproductie. De toegekende steun bedraagt 2 miljoen euro.

In de tweede helft van 2026 zal het resultaat in gebruik genomen worden. De DRI-fabriek zal eerst op aardgas worden geëxploiteerd, en vanaf 2028 zal waterstof het aardgas geleidelijk vervangen. Die voorwaarde is zeer belangrijk voor de transitie. Zo kunnen de middelen daaraan gekoppeld worden. De volledige vervanging wordt verwacht tegen 2039, dus veertien jaar na de ingebruikname.

Het betreft een voorbeeldproject naar de toekomst toe. Vlaanderen bereidt de cofinanciering voor van Kairos@C van BASF/Air Liquide voor de uitvoering van een CCS-project (carbon capture and storage). De beslissing valt onmiddellijk na de zomer. Vlaanderen bereidt ook de cofinanciering voor van Antwerp@C, het Antwerpse luik van de CCS-backbone. Janssen Pharmaceutica ontving Vlaamse steun voor een omvangrijk geothermieproject, zoals bekend. Indaver ontving ook nog Vlaamse steun voor het project Plastics2Chemicals, deels via het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), deels via de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

Vlaanderen steunt voorwaardelijk een milieustudie voor H2BE van Engie en Equinor, waarmee een investering in Gent wordt voorbereid. De beslissing wordt kort na de zomer verwacht. Het betreft productie van zogenaamde low-carbon hydrogen voor toepassingen in de industrie.

Stijn De Roo: “De minister gaf een duidelijk overzicht in alle transparantie.

ArcelorMittal evolueert van een staalproducent naar een chemisch bedrijf met oog voor circulariteit. Staal zal natuurlijk een belangrijke productiefactor blijven, en is een belangrijke grondstof, ook in hernieuwbare energie.

Maar het is ook van belang om ernaar te streven om op Vlaamse bodem, op Gents grondgebied, het meest groene staal ter wereld te produceren en dat Vlaanderen daarvoor de nodige ondersteuning biedt. Er zijn heel wat mensen tewerkgesteld, er zijn heel wat nevenbedrijven die daar een input kunnen geven. Ik blijf dit verder opvolgen.”

Via deze link vindt u het verslag van mijn vraag.

 

Nieuws

Dit was Agriflanders 2025

De Vlaamse land- en tuinbouwsector verzamelde in Flanders Expo in Gent voor Agriflanders 2025. Stijn De Roo was vier dagen aanwezig met zijn cd&v-collega's uit het Vlaams en Federaal Parlement. 

Meer nieuwe kandidaat-zorgboeren door lagere drempels en administratieve vereenvoudiging

In 2024 dienden 59 landbouwers een nieuwe aanvraag in om in aanmerking te komen als zorgboer bij het Agentschap Landbouw en Visserij. Dat zijn er opvallend meer dan in 2023 toen zich maar 28 boerderijen aanmeldden. Dat heeft minister van Landbouw Jo Brouns geantwoord op een vraag van Stijn De Roo (cd&v). "Een succes in tijden van specialisatie en een dalend aantal land- en tuinbouwbedrijven", zegt De Roo.

Stage lopen in het Vlaams Parlement?

Stijn De Roo is Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Gent. Kom stage lopen bij Stijn en beleef de Vlaamse en Gentse politiek van binnenuit!