Vlaamse Waterweg (DVW) investeert om scheepvaartverkeer bij droogte maximaal te waarborgen!

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Door de periodes van aanhoudende droogte de laatste jaren was het waterpeil op meerdere Vlaamse waterwegen erg laag. Op meerdere plaatsen in Vlaanderen meldde De Vlaamse Waterweg nv diepgangbeperkingen. 

Met een diepgangbeperking doet de waterloopbeheerder een oproep aan schippers om waakzaam te zijn en er rekening mee te houden dat het waterpeil lager staat dan gewoonlijk.

Op de vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (CD&V) naar de initiatieven die de minister nog deze legislatuur plant om de waterwegen bevaarbaar te houden, antwoordde minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld):

“De Vlaamse Waterweg nv (DVW) wenst een betrouwbare partner te zijn in het verzekeren van de bevaarbaarheid en de waterbeschikbaarheid voor de diverse gebruikers en dit ook tijdens periodes van waterschaarste. DVW voert dan ook reeds geruime tijd investeringen uit die zorgen voor waterrecuperatie en die het waterverlies beperken. Door de Blue Deal-middelen worden deze investeringen versneld.

In essentie gaat het om 3 soorten maatregelen:

1/ Pompinstallaties op de sluizencomplexen voor de waterrecuperatie ten gevolge van de sluiswerking. Deze installaties pompen ter hoogte van de sluizen water van het afwaartse pand naar het opwaartse pand terug, waardoor het waterverbruik ten gevolge van het scheepvaartverkeer drastisch verlaagd kan worden. 

2/ Pompinstallaties die zowel helpen om wateroverlast als de verdroging van bepaalde gebieden helpen tegen te gaan. 

3/ Structureel herstel sluizen om waterverliezen te beperken. Hierbij worden in het kader van de Blue Deal 4 sluizen onder handen genomen om de lekverliezen ter hoogte van de sluisdeuren drastisch te reduceren.

DVW neemt in functie van de waterbeschikbaarheid en de specifieke karakteristieken van de waterwegen en hun kunstwerken de noodzakelijke waterbesparende maatregelen om enerzijds het scheepvaartverkeer maximaal te waarborgen en anderzijds het waterverbruik te beperken.”

Stijn De Roo: “Uit het antwoord van de minister blijkt dat De Vlaams Waterweg nv (DVW) reeds heel wat geïnvesteerd heeft voor waterrecuperatie en om het waterverlies te beperken in periodes van droogte.  In Oost-Vlaanderen waren er in 2020 op het kanaal Gent - Oostende, de poort naar de zeehavens van Zeebrugge en Oostende, 13 dagen met diepgangbeperkingen en maar liefst 38 dagen met diepgangbeperkingen op de Bovenschelde, een belangrijk traject dat in de toekomst transport naar onze buurlanden moet mogelijk maken… Een maximale beschikbaarheid van de waterweg voor de scheepvaart – ook in periodes van droogte – is dan ook noodzakelijk.  De waterbesparende maatregelen zullen wellicht ook de komende maanden - met oplopende temperaturen - hun nut bewijzen.”

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.