Vlaanderen bereidt zich voor op periodes van aanhoudende droogte

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo stelde in de plenaire zitting van woensdag 4 mei 2022 een actuele vraag aan minister Zuhal Demir (N-VA) over de aanhoudende droogte en informeerde welke initiatieven de minister zal nemen om de watertekorten deze zomer te voorkomen.

Afgelopen zomer was het nat, zeer nat, waardoor onze grondwaterstanden goed werden aangevuld. Maar de zeer droge maand maart 2022 en de beperkte regenval in april hebben ervoor gezorgd dat het percentage lage tot zeer lage grondwaterstanden voor deze tijd van het jaar is toegenomen.

Volgens de laatste metingen, die intussen een aantal weken oud zijn, vertoonde 34 procent van de meetpunten een laag en 17 procent een zeer lage freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar. Wanneer de neerslag verder uitblijft en de grondwaterstanden steeds verder dalen, wat normaal is voor de tijd van het jaar, wordt de mogelijke impact tijdens de volgende maanden steeds groter.

De voorbije jaren werden door de Vlaamse Regering verschillende plannen gemaakt met structurele maatregelen om droogte tegen te gaan.

De Roo informeerde welke initiatieven de minister zal nemen om de watertekorten deze zomer te voorkomen.

Minister Demir antwoordde dat zij in 2019 naar de regering gegaan is met een hele reeks maatregelen, onder andere de Blue Deal. Er was een half miljard euro nodig om een pakket maatregelen te nemen.

Meer dan 90 procent van de Blue Deal-acties zijn ondertussen opgestart.  Op 110 plaatsen in Vlaanderen wordt gewerkt aan meer klimaatrobuuste watersystemen en er wordt gebouwd aan een groenblauw netwerk. Ook circulair watergebruik in de industrie is mee opgestart.

De komende weken wordt nog eens meer dan 20 miljoen euro vrijgemaakt om projecten te starten. Dit zal het probleem niet onmiddellijk oplossen, maar Vlaanderen wordt voorbereid op de droogteproblematiek.

Volgens de adviesgroep gaat Vlaanderen  naar code geel. Dat betekent dat er lokaal preventieve maatregelen kunnen worden genomen. De gouverneurs zijn daarvan op de hoogte. Het is pas bij code oranje, dus aanhoudende droogte, dat de Vlaamse droogtecommissie bijeenkomt.

De adviesgroep zegt dat een invoering van een sproeiverbod op dit moment niet nodig is. De drinkwatermaatschappijen hebben bevestigd dat de bevoorradingszekerheid voor de komende zomer niet in het gedrang komt.

Wat de grondwaterwinning betreft zijn er verschillende verstrengingen doorgevoerd via de VLAREM-wetgeving (Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning). Het is wachten op de reactie van Europa en de Raad van State.

Op de bijkomende vragen antwoordde de minister dat de maatregelen die in de Blue Deal staan, een permanent karakter hebben. Vlaanderen is bij dreigende waterschaarste beter voorbereid om op een gecoördineerde manier informatie uit te wisselen. Er is een kader gecreëerd om maatregelen te nemen.

De waterschaarste en droogtetoestand worden permanent opgevolgd aan de hand van een zeer uitgebreide indicatorenset. Sinds 1 januari is er een nieuw e-loket ook eindelijk zicht op alle wateronttrekkingen op waterlopen.

Er is een coördinatiedraaiboek in geval van waterschaarste en droogte. Dat garandeert de informatie-uitwisseling, de afstemming van maatregelen en de communicatie.

Stijn De Roo: “Het is alvast positief dat de drinkwaterbevoorrading de komende periode niet in het gedrang lijkt te komen.

We moeten wel voorbereid zijn op een langere periode van droogte en wetenschappelijk onderbouwde maatregelen nemen.

Ik riep de minister op in te zetten op twee sporen: enerzijds op de structurele sporen, maar anderzijds moet op korte termijn nagegaan worden hoe we deze zomer en ook de komende periode - vooraleer de structurele maatregelen gerealiseerd zijn - kunnen tegemoetkomen aan droogte, water langer kunnen vasthouden en ervoor zorgen dat er water ter beschikking is.

Ik hoop alvast op een regenbui af en toe.”

  1. Het volledige fragment kan u hier (her)bekijken.

Nieuws

Meer nieuwe kandidaat-zorgboeren door lagere drempels en administratieve vereenvoudiging

In 2024 dienden 59 landbouwers een nieuwe aanvraag in om in aanmerking te komen als zorgboer bij het Agentschap Landbouw en Visserij. Dat zijn er opvallend meer dan in 2023 toen zich maar 28 boerderijen aanmeldden. Dat heeft minister van Landbouw Jo Brouns geantwoord op een vraag van Stijn De Roo (cd&v). "Een succes in tijden van specialisatie en een dalend aantal land- en tuinbouwbedrijven", zegt De Roo.

Stage lopen in het Vlaams Parlement?

Stijn De Roo is Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Gent. Kom stage lopen bij Stijn en beleef de Vlaamse en Gentse politiek van binnenuit!

Op bezoek bij zorgboerderij Groeisels

Onder een warme winterzon werden we ontvangen bij zorgboerderij Groeisels vzw. In de woonwagen bij De Wassende Maan ontdekten we de inclusieve dagbesteding die ze aanbieden aan zorgbehoevenden. Ze kunnen er werken op het veld in hun eigen tempo en volgens hun eigen mogelijkheden, wat geborgenheid en arbeidsvreugde biedt. Bedankt voor het inspirerend bezoek!