Aquaflanders, de Federatie van Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders, pakt op haar website uit met voordelen van de consumptie van kraanwater:
- Kraanwater is van uitstekende kwaliteit (lekker en gezond)
- Kraanwater is een ecologisch en lokaal product (zonder verpakking en rechtstreeks aan huis geleverd)
- Kraanwater is goed voor de portemonnee.
Gent is niet toe aan haar proefstuk wat betreft kraantjeswater:
- In het Gentse stadhuis wordt al langer kraantjeswater geconsumeerd.
- In 2020 beslisten zo goed als alle café-uitbaters van de Overpoortstraat (in samenspraak met het stadsbestuur) om gratis kraantjeswater aan te bieden. Er werd daarvoor een label ontwikkeld waarmee de cafés dit kenbaar konden maken. In de cafés hangt een extra label om dat kenbaar te maken. Met de maatregel willen de café-uitbaters en de Stad Gent gezond en veilig uitgaan stimuleren.
- In september 2022 lanceerde Ivago haar sensibiliseringscampagne voor minder afval, waar ook de consumptie van kraantjeswater aan bod komt. Recent besloot ook de provincie Oost-Vlaanderen om op ieder evenement in eigen beheer, gratis drinkwater te voorzien.
Fractievoorzitter Stijn De Roo stelde hierover volgende vragen aan de bevoegd schepen:
Voorziet de stad Gent op dit moment al gratis kraantjeswater op evenementen in eigen beheer?
- Indien ja, over welke evenementen gaat het? Graag meer uitleg.
- Indien neen, is de stad Gent bereid om in de toekomst op evenementen in eigen beheer gratis kraantjeswater voorzien?
Schepen Van Braeckevelt antwoordde:
"Bedankt voor uw vraag omtrent het gebruik van kraantjeswater op evenementen. Zoals u aangeeft is kraantjeswater een uitstekend alternatief voor water in flessen en moet het streven zijn om daar waar mogelijk kraantjeswater aan te bieden.
Wat betreft evenementen in eigen beheer, dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen evenementen georganiseerd door de stad op openbaar domein en op besloten of privaat domein.
Op heden wordt op evenementen op openbaar domein in normale situaties geen kraantjeswater gratis geschonken. Bij evenementen in beheer van de Stad waar dranken geschonken worden, wordt tot nu gebruikt gemaakt van flessenwater. De reden daartoe is deels technisch van aard, deels een kostenmaatregel. Het aansluiten op de waterpunten van Farys houdt in dat er een aantal kubieke meter water spoeling nodig is en een test in een labo vooraleer het water aan het publiek aangeboden kan worden. Een operatie die pas rendeert wanneer de afname van het water hoog genoeg is en dus dient een financiële afweging gemaakt te worden- ook of het aantal kubieke meter verlies te verantwoorden valt. Op bepaalde evenementen wordt het flessenwater gratis aangeboden (bv de nieuwjaarsreceptie). Het gratis aanbieden van water op die evenementen waar drank wordt verkocht, bv Jazz in het Park, betekent een min-opbrengst voor de uitbater en wordt op die reden niet toegepast. Een uitzondering is er indien de FOD Volksgezondheid het hitteplan afkondigt (zoals al af en toe het geval was tijdens de Gentse Feesten, laatst nog tijdens editie 2022). Dan wordt opgelegd om gratis water te voorzien. In dat geval neemt Farys die taak op zich en opent 2 tot 3 waterbars, waar gratis water verkrijgbaar is. Er wordt onderzocht of tijdens de Gentse Feesten editie 2023 de waterbars langer kunnen openblijven.
Bij evenementen op besloten of privaat domein wordt momenteel niet pro-actief kraantjeswater aangeboden. Echter zijn in veel gebouwen waterkoelers aanwezig die bij gebruik van zalen ook ingezet worden als waterbron. Indien men voor een intern evenement of vergadering gebruik maakt van deze waterkoelers, wordt dit niet aangerekend aan de organiserende dienst.
Op de Gentse Feesten hanteert het boomtown Festival op de Kouter een interessante aanpak waarbij ‘post-mix’-dranken worden aangeboden. De organisatie van het festival neemt rechtstreeks leidingwater af bij Farys en heeft een mix-installatie op het terrein staan die CO2-gas en siroop toegevoegd om ter plekke frisdrank te creëren. Dit bespaart heel wat transport, verpakking en ander afval en geniet de voorkeur als toekomstige aanpak."