Voorlopig nog geen met MyData vergelijkbaar Vlaams initiatief

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) vroeg minister-president Jan Jambon of hij een vergelijkbaar Vlaams initiatief plant, in navolging van het federaal initatief MyData.

Via MyData kunnen Belgen vanaf dinsdag 13 juni een persoonlijk rapport aanvragen waarin staat opgelijst welke overheidsinstellingen het voorbije halfjaar hun persoonlijke gegevens hebben geraadpleegd. De lijst laat ook zien welke persoonsgegevens werden geraadpleegd en wanneer. Overheidsdiensten wisselen steeds vaker onderling gegevens van burgers uit. De website MyData moet daarover meer transparantie bieden. Belgen kunnen erop inloggen met een eID-kaartlezer of via de app itsme. Als de gegevens van een burger worden opgezocht door de politie of het gerecht in het kader van een onderzoek, zal dat niet op het rapport verschijnen. Die informatie mag niet worden gedeeld.

Wat de Vlaamse overheid aanvangt met die gegevens van de burger is niet raadpleegbaar via MyData. Vlaanderen heeft wel een gelijkaardige toepassing. Via Mijn Burgerprofiel kan de burger onder meer nagaan welke gegevens de Vlaamse overheid van hem of haar bijhoudt, maar hij of zij kan niet raadplegen welke diensten die gegevens allemaal opvragen.

Op de vragen van De Roo antwoordde de minister-president dat er voorlopig geen gelijkaardige Vlaamse initiatieven gepland zijn om dit soort gegevens structureel ter beschikking te stellen van alle burgers. Dergelijke opvraaggegevens worden conform de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) uiteraard ook bij de Vlaamse overheid systematisch bijgehouden, en zijn aldus aanwezig en beschikbaar, zodat het recht op inzage van de burgers in deze gegevens kan worden gerespecteerd. Het is op dit moment echter nog niet technisch mogelijk om dat op eenvoudige wijze te ontsluiten. Er kan wel worden bekeken hoe in de toekomst dergelijke opvraaggegevens via Mijn Burgerprofiel kunnen worden ontsloten, op dezelfde manier als de burger hier momenteel al een overzicht krijgt van de gegevens die de Vlaamse overheid over hem of haar bijhoudt. Indien dergelijke functionaliteit in Mijn Burgerprofiel zou worden aangeboden, zal vanzelfsprekend met de federale overheid worden overlegd over hoe deze opvraaggegevens door de Vlaamse en de federale overheid op een zo overzichtelijk en gebruiksvriendelijk mogelijke manier aan de burger kunnen worden aangeboden.

Minister Jambon stelde verder dat ernaar gestreefd wordt het vertrouwen van de burgers te vergroten door hen controle te geven over hun eigen gegevens. Daardoor worden die gegevens, op initiatief van de burger, inzetbaar voor talloze toepassingen die het leven van de burger makkelijker, betaalbaarder en gezonder maken. Dit kan door persoonlijke datakluizen en athumi, het Vlaams Datanutsbedrijf, gaat dat faciliteren. Als burger kies je dan zelf welke data je in jouw persoonlijke datakluis wilt bijhouden en met wie je die data wilt delen, waarvoor en voor hoelang.

Stijn De Roo: “Het is voor mij belangrijk dat dat er transparantie is naar de burger, dat er via de datakluizen ook informatie ter beschikking gesteld kan worden en dat de toegang ook stopgezet kan worden …

Overheidsdiensten zullen voor een aantal gegevens van de burger altijd toegang blijven hebben, omdat ze nu eenmaal nodig zijn voor de organisatie van een overheid of een administratie.

De controle over de levering en het openzetten van de data naar andere overheidsdiensten of externen toe, en het overzichtelijk kunnen weergeven hoe vaak die data werden gebruikt of gevraagd beschouw ik als een nuttige aanvulling, die in de toekomst haar plaats verdient op Mijn Burgerprofiel. Afstemming met het federale initiatief is daarbij noodzakelijk.

Het volledige verslag kan je hier lezen.

Nieuws

Getakelde wagens Watersportbaan jagen stad Gent de kosten in

Vorige maand werden 74 auto's getakeld in en rond de Blaarmeersen voor de organisatie van een triatlon. Dat leverde de Stad Gent een duur kostenplaatje op. Meer dan de helft van de wagens stond er namelijk al geparkeerd vóór de verbodsborden werden geplaatst. Fractievoorzitter Stijn De Roo bevroeg de burgemeester hierover.

Zonovergoten weekend midden de mensen

Met o.a. een fijn dubbelspeltoernooi tussen politieke partijen in Baarle ! Het moeten niet altijd debatten zijn ;-)

Mobiele trajectcontrole tegen sluipverkeer - Opvolgvraag

Het handhaven van plaatselijk verkeer is een hele uitdaging, die veel tijd en capaciteit vraagt van de politie. ANPR-camera's kunnen daarbij een oplossing bieden: wie op een korte tijdspanne langs twee camera's rijdt, krijgt een boete. Dat is niet zo voor wie uit het gebied met plaatselijk verkeer vertrekt of ergens stopt. Die camera's kunnen zowel vast als mobiel zijn.