Werken aan BRICO-kruispunt en omgeving zullen minstens 5,5 jaar duren

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Dit najaar start het verplaatsen van de nutsleidingen aan de R4 in Wondelgem. Er is nog geen startdatum voor de ingrijpende werkzaamheden die erop volgen, maar wel is duidelijk dat de werken aan het BRICO-kruispunt in Wondelgem ten vroegste in 2025 kunnen aanvatten en minstens tot 2031 zullen duren. 

Dat vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (cd&v) van bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld) als antwoord op zijn schriftelijke vraag de stand van zaken van het Project Ring 4 West en Oost (R4WO) deelzone Wondelgem.

De minister stelt: “De werken aan de knoop Zeeschipstraat – Evergemsesteenweg (deelzone Wondelgem), zijn door hun omvang bepalend voor de globale werken. Van bij aanvang van de werken zal op deze locatie gestart worden en volgens de planning zouden de werken in deze zone 5,5 jaar na de aanvangsdatum beëindigd. De feitelijke startdatum van de werken is afhankelijk van de tijd die nodig is voor het verplaatsen van heel wat nutsleidingen. De werken van de nutsmaatschappijen die in het najaar van 2023 van start gaan, kunnen tot twee jaar in beslag nemen en zullen pas in de loop van 2025 gefinaliseerd zijn waardoor de startdatum van de werken van project R4WO op heden nog niet gekend is.”

De werken aan dit knooppunt zijn grootschalig en complex, met onder meer een vernieuwde Ringvaartbrug, een ondertunneling voor het doorgaand verkeer van de R4, de realisatie van een nieuwe op- en afrittenlus (‘de lamp’), een heringericht kruispunt aan de Evergemsesteenweg, fietsersbruggen met aangepaste fietssnelwegen, enz.

Stijn De Roo: “De verbeteringen aan de R4 zijn noodzakelijk, maar je kan geen omelet bakken zonder eieren te breken. Wondelgem zal gedurende meer dan 5 jaar een werfzone zijn. Ik dring erop aan dat er tijdig werk wordt gemaakt van minder-hindermaatregelen die de negatieve impact op de leefbaarheid beperken.”

Nieuws

1 op 4 Oost-Vlaamse trajectcontroles niet actief

Bij een trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid van een voertuig over een langere afstand gemeten aan de hand van ANPR-camera's. Volgens de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zijn er momenteel 81 trajectcontroles in Oost-Vlaanderen.

Nood aan echte vrije zwemzones in Gent

Gent blijft talmen met zwemmen in open water ondanks duidelijke Vlaamse richtlijnen. Hoewel de Vlaamse Regering het lokale bestuur actief ondersteunt met draaiboeken, financiële middelen en waterkwaliteitsmetingen, blijft het Gentse stadsbestuur bijzonder terughoudend. "De recente plannen voor een beperkt proefproject aan Portus Ganda illustreren een aarzelende houding van het stadsbestuur", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid Stijn De Roo.

Experimenten van Sandbox Vlaanderen

VIT (Vlaamse Innovation Tour) staat in voor de aansturing en financiering van Sandbox Vlaanderen, waarin ruimte is voor innovatieve ideeën, producten en technologieën bij de Vlaamse overheid. Nieuwe manieren van werken worden uitgetest aan de hand van experimenten.