1 miljoen euro in 2023 voor onteigeningen Antoon Catriestraat

Publicatiedatum

Auteur

Stijn De Roo

Deel dit artikel

Vlaanderen voorziet dit jaar 1 miljoen euro voor de onteigeningen voor de heraanleg van de Antoon Catriestraat in Drongen. De onteigeningen zullen ten vroegste eind 2023 klaar zijn. Pas daarna wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Dat blijkt uit informatie die Vlaams Parlementslid Stijn De Roo (cd&v) opvroeg bij minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

De timing voor de heraanleg schuift daarmee opnieuw wat naar achteren. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de omgevingsvergunning in openbaar onderzoek te laten gaan in het najaar van 2022. De minister laat nu weten dat de vergunning zal aangevraagd worden wanneer de onteigeningen hun einde naderen, dus niet eerder dan eind 2023. Een vergunning is immers maar 2 jaar geldig.

Op heden zijn er 33 onteigeningen volledig gerealiseerd, voor 3 percelen is er een kleine aanpassing aan het ontwerp geweest waardoor de onteigening niet nodig is. Er blijven nog 89 onteigeningen te realiseren. Voor een aantal daarvan is er al een akkoord en moet enkel de akte nog verleden worden. Op heden zijn er nog geen gerechtelijke onteigeningen nodig.

De werken zullen gefaseerd uitgevoerd worden, maar die fasering moet nog uitgewerkt worden.

Stijn De Roo: "De heraanleg van de Antoon Catriestraat en de Boskeetstraat zal de verkeersveiligheid voor fietsers en automobilisten aanzienlijk verhogen. Ik hoop dat de onteigeningen verder vlot verlopen, zodat de start van de werken niet nog meer vertraging oploopt.

Ik reken erop dat stad Gent en Vlaanderen alle maatregelen nemen om de straat zo veilig mogelijk te maken voor alle weggebruikers in afwachting van de geplande heraanleg."

Nieuws

Opvolging fietsersbrug over R4 en Ringvaart

Er wordt gewerkt aan de fietssnelweg F42 langsheen spoorlijn L58. Een nieuwe fietsersbrug moet daar het sluitstuk vormen van de verbinding tussen Gent en het Meetjesland, over de R4 en de Ringvaart heen. Deze fietsersbrug loopt echter vertraging op door een onderzoek van OVAM naar PFAS-vervuiling.

Studentenhuisvesting in Gent

Tijdens de zitting van 19 december 2023 keurde de gemeenteraad een nota goed met aanbevelingen voor studentenhuisvesting. Deze aanbevelingen werden gericht aan de Stad, aan de Vlaamse overheid, de hogeronderwijsinstellingen en de sector van ontwikkelaars. Voor de Stad ging het onder meer over aanbevelingen rond wijzigingen in het ABR en het uitbreiden van beheersovereenkomsten naar kleine- en midschalige projecten.

Herbeplanting in de Amand Casier de ter Bekenlaan

Op 5 maart 2024 werd bekendgemaakt dat de bomen in de Amand Casier de ter Bekenlaan worden gerooid en vervangen. Wortelschade en een slechte standplaats zorgden ervoor dat de bomen niet meer veilig zijn. De instabiliteit is een gevolg van de groeiplaats: de bomen zijn geplant op riolering.